PECT TURISTIC EURECAT

El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que té l’objectiu de transformar el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, fomentant la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars i convertint aquestes zones en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar.

Eurecat, des del Departament de Consultoria Tecnològica, desenvolupa dues Operacions dins la línia de treball 1 d’impuls tecnològic per al desenvolupament de la recerca i la tecnologia del sector turístic i la seva aplicació en productes i serveis competitius.

L’Operació 2 TDS 2.0, consisteix en la creació a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre d’una plataforma d’informació avançada que vagi més enllà de l’actual Tourism Data System (orientada a proveir informació sobre ocupació i conjuntura turística en relació a les empreses d’allotjament turístic). Té la doble finalitat d’enfortir l’especialització sostenible i la competitivitat de les comarques de Tarragona des de la perspectiva del turisme, així com dels seus principals productes i destinacions en l’àmbit del turisme familiar.

Objectius de l’operació:

 • Enfortir la gestió de les destinacions turístiques, la governança a nivell local i les decisions empresarials a través d’un sistema integrat i innovador, desenvolupat amb el suport del sector públic, els agents privats i centres especialitzats en proveir de coneixement la societat.
 • Assegurar el desenvolupament sostenible del territori a través de l’economia dels serveis i del turisme tant a mitjà com a llarg termini.
 • Millorar la competitivitat de la destinació i contribuir al seu coneixement i difusió.

L’Operació TDS2.0 té un pressupost total de 576.950,00€, dels quals 288.475 euros són finançats pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional.

L’Operació 4 Plataformes TurisTIC té com a objectiu desenvolupar una plataforma tecnològica que esdevingui el gestor dels recursos i serveis turístics, en especial els de turisme de platja, patrimoni i cultura del vi, enfocats al turisme familiar de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. La plataforma ha de ser una eina que doni servei als turistes per reservar les seves visites, tant abans de realitzar la visita (via web) com durant la visita (via APP). A més, ofereix suggeriments en temps real, segons les necessitats del turista i l’estat actual del recursos i el seu entorn, i adaptarà els seus continguts segons el tipus de segment familiar de cada visitant.

Objectius de l’operació: 

 • Establir un sistema d’informació i de gestió de reserves dels serveis turístics, especialment els de la platja, patrimoni i la cultura del vi i orientats al turisme familiar.
 • Capturar informació d’altres fonts, com ara l’afluència de visitants mitjançant càmeres o sensors, previsió meteorològica, etc., i poder actuar en conseqüència de cara al visitant segons la informació capturada.
 • Millorar l’ús sostenible dels recursos, optimitzant els usos i equilibrant intensitats.
 • Millorar l’experiència del turista durant la seva visita, suggerint activitats adients segons les seves necessitats, el moment del dia, la previsió meterològica o l’accessibilitat, entre d’altres.
 • Augmentar la fidelització dels visitants aplicant tècniques de gamificació durant la visita.
 • Monitoritzar les visites dels turistes per poder analitzar els seus patrons al territori.
 • Personalitzar l’oferta dels recursos en les temàtiques d’actuació principals (platja, cultura i enoturisme), podent actuar així amb diferents mecanismes de suggeriments i gamificació segons l’àmbit d’actuació.

L’Operació Plataformes TurisTIC té un pressupost total de 502.530€, dels quals 251.265  euros són finançats pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional.

Coneix més detalls de la plataforma tecnològica per millorar l’experiència de les famílies que visiten la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre i la gestió dels recursos turístics familiars especialment dels àmbits de platja, patrimoni i vinya, en la infografia i el vídeo que apareixen al final del text.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa coordinada i liderada per la Diputació de Tarragona, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut), Eurecat, l’Ajuntament de Montblanc, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract –  CENFIM.

El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Plataformes webApp PECT TurisTIC en família:

Descarrega els materials i consulta els vídeos del PECT TurisTIC en família:

Descarrega les tres publicacions del Tourism Data System 2+:

 • Manual tècnic per al disseny d’un sistema d’indicadors per a la gestió del model – Platja Innovadora
 • Manual tècnic per al disseny d’un sistema d’indicadors per a la gestió del model – Patrimoni cultural
 • Manual tècnic per al disseny d’un sistema d’indicadors per a la gestió del model – Vinya en família

Descarrega el vídeo de l’acte de presentació dels resultats de l’Operació Plataforma i llegeix la nota de premsa:

Descarrega el vídeo de l’acte de presentació de les caracterítiques del sistema d’informació de l’Operació Tourism Data System 2+ i llegeix la nota de premsa:

Descarrega l’eBook ‘Iniciatives orientades a la resiliència turística’ (2021). Capítol ‘Gamificació i personalització de viatges en famílies en temps real’

Descarrega l’eBook ‘Sistema de Inteligencia Turística’ (2020). Capítol ‘Costa Daurada y Terres de l’Ebre y su herramienta analítica TDS 2+’

Dades generals

Projecte

Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família: la innovació aplicada al turisme familiar

Programa i convocatòria

Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació. Pressupost: 3,7 milions d’euros, amb una aportació del FEDER d’1.864.761,64 €