El projecte PERFILS respon a la creixent demanda d’ingredients, aliments i suplements alimentaris per a persones amb condicionants fisiològics diversos com al·lèrgies, intoleràncies o patologies que precisen de requeriments nutricionals determinats i pels quals existeix molt poca diversitat de productes alimentaris adients i segurs.

Durant el projecte s’han desenvolupat ingredients i productes per a respondre a necessitats dietètiques especials de diferents grups poblacionals: persones amb risc de patologies metabòliques com l’obesitat, la hipertensió i síndrome metabòlica, individus amb intolerància a la histamina o a la lactosa i pacients amb insuficiència renal crònica.

Específicament, s’han obtingut, entre d’altres, un conjunt de preparats culinaris per desenvolupar productes càrnics, de confiteria i pastisseria, un llistat d’ingredients substitutius de la sal i una bateria de productes alimentaris amb micronutrients baixos en sal, greix i sucres.

Per altra banda, s’han dut a terme noves formulacions d’aliments o suplements per pacients amb insuficiència renal crònica, aportant ingredients beneficiosos i restringint-ne els potencialment perjudicials, així com productes de consum alimentari elaborats específicament per intolerants a la histamina o a la lactosa.

Per tal de dipositar tot el coneixement general al llarg del projecte i recollir reptes, aportacions i valoracions dels productes desenvolupats per part dels consumidors amb necessitat d’aliments adaptats, PERFILS ha desenvolupat una aplicació tecnològica per una major a la col·laboració entre empreses.

PERFILS és un projecte de la Comunitat INNOÀPAT de RIS3CAT liderat per CARINSA amb la participació de Laboratoris Grand Fontaine, Alifarma, DR Healthcare, Casa Mas Alimentación, Sosteca, el Centre d’Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRRTA-UAB)  i Eurecat. L’objectiu de la Comunitat és augmentar la inversió en R+D i Innovació de les empreses catalanes agroalimentàries com a mesura per millorar la seva competitivitat, tenint en compte les demandes del consumidor.

La Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat ha contribuït al projecte identificant mitjançant mètodes quimioinformàtics solucions alimentàries innovadores amb capacitat de potenciar el gust salat incidint així en estratègies dirigides a reduir el contingut de sal en els aliments.

Dades generals

Projecte

PERFILS– Aliments amb perfils nutricionals millorats adreçats a requeriments nutricionals de poblacions específiques

Referència projecte

Projecte de R+D de la Comunitat RIS3CAT d’Alimentació INNOÀPAT

COMRDI15-1-0030

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Accio