PHENOLEXA EURECAT

Desenvolupament de processos d’extracció en biorefineria per a convertir residus agrícoles en compostos polifenòlics bioactius i fibres funcionals per a productes de farmàcia, consmetèutica, nutracèutica i alimentació.

El projecte PHENOLEXA té l’objectiu d’aprofitar el potencial de residus agrícoles rics en polifenols (oliva, brots i pampes de raïm, xicoira i residus de ceba) per obtenir compostos bioactius d’alt valor, mitjançant el desenvolupament d’una biorefineria en cascada que combini el pretractament de la biomassa amb una tecnologia d’extracció amb dissolvents verds i respectuosa amb el medi ambient.

Segons dades de l’Eurostat, actualment el sector agrícola és el major productor de biomassa residual a Europa, generant aproximadament 400 milions de tones de residus agrícoles secs anualment. Aquesta biomassa residual és altament rica en diversos compostos bioactius (olis, àcids grassos, polifenols, proteïnes) que es podrien utilitzar per millorar la salut i el benestar de les  persones, però que normalment no s’aprofiten en aplicacions d’alt valor a causa de la manca de tecnologia per extreure i conservar eficaçment els compostos bioactius. Entre aquests compostos hi trobem els polifenols, que tenen una àmplia gamma de propietats beneficioses per a la salut humana.

En aquest sentit, PHENOLEXA se centra en el processament de diversos tipus de residus agrícoles per a crear un conjunt de nous bioactius polifenòlics funcionals (amb activitat anticancerígena, antiviral, antioxidant, antimicrobiana, antifúngica o antiinflamatòria), mentre que les fibres i els colorants restants s’utilitzaran com a ingredients en aliments funcionals.

Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Tecnologia Química, la Unitat de Nutrició i Salut i la Unitat de Ciències Òmiques.

El consorci del projecte, liderat per CIVITTA, està format per 12 socis de diferents països europeus: Novatica Technologies, el Consell Nacional de la Investigació d’Itàlia (CNR), el Centre Tecnològic CARTIF, CELABOR, la Universitat Nicolás Copérnico de Torun (Polònia), la Universitat de Loughborough del Regne Unit, l’empresa Bionigree, l’associació EPC-Project Corporation Climate, la Càmera Regional d’Agricultura de Provence Alpes Côte d’Azur i Carinsa.

LOGO PHENOLEXA EURECAT

Dades generals

Projecte

PHENOLEXA – Importància dels processos d’extracció en una biorefineria per a convertir residus agrícoles en compostos polifenòlics bioactius i fibres funcionals per a productes de farmàcia, cosmetèutica, nutracèutica i alimentació

Referència del projecte 

H2020-BBI-JTI-2020 – 101023225

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria Bio-based Industries Joint Technology Initiative (BBI-JTI)

Web del projecte

www.phenolexa.eu