Restauració dels ecosistemes marins d’infraestructures portuàries

PORTS4ALL és un projecte de recerca industrial que pretén oferir una solució integral multitecnològica per transformar infraestructures grises (ports, parcs eòlics offshore, etc.) en infraestructures blaves (oasi marins).

Aquesta transformació s’aconseguirà mitjançant la restauració d’espais degradats i contaminats, la recuperació de la biodiversitat perduda i el reforçament de la lluita contra el canvi climàtic.

Per aconseguir aquest objectiu principal, els membres tecnològics del consorci combinen les investigacions en quatre àmbits diferents:

  • Investigació i avaluació de noves tècniques i tecnologies per a la generació i el disseny d’estructures de CaCO3.
  • Desenvolupament de Sistemes autònoms (USV) per a la recollida i visualització de dades marines i de qualitat de l’aigua.
  • Desenvolupament d’eines de Machine Learning basades en Intel·ligència Artificial (ML-AI) per a la predicció de la quantitat i la qualitat dels abocaments de les Descàrregues dels Sistemes Unitaris de clavegueram (DSU).
  • Investigació del sistema de sensors virtuals que permeti la monitorització de la biodiversitat marina (creixement de la biodiversitat, generació d’oxigen i segrest de carboni) mitjançant indicadors clau a identificar al llarg del projecte.

L’economia blava, que reconeix la importància dels mars i els oceans com a motors de l’economia, té un paper central per fer front a les múltiples demandes sobre els recursos terrestres de la Unió Europea i la seva implicació a frenar els impactes negatius causats pel canvi climàtic.

En aquest sentit, la construcció i explotació d’infraestructures portuàries (ports industrials, comercials, turístics, militars, recreacionals, etc.) representen un impacte elevat en el medi ambient.

Eurecat participa al projecte a través de la seva Unitat d’Applied Artificial Intelligence (AAI), que se centrarà en l’aplicació de sensors virtuals i intel·ligència artificial per al monitoratge de la biodiversitat marina i la detecció d’esdeveniments potencialment negatius per al medi marí.

A més d’Eurecat, el consorci de PORTS4ALL està format per Adasa Sistemas, GPA Seabots, Seastainable Ventures i el Catalan Water Partnership.

Dades generals

Projecte

PORTS4ALL – Millora mediambiental i marina a través de la combinació de sistemes intel·ligents i de regeneració d’ecosistemes

Referència del projecte

AEI-010500-2021b-34

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme dins el marc de convocatòries d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI)