Ús del Big Data per optimitzar el volum de les produccions vitivinícoles.

El projecte PREDIVÍ té com a objectiu millorar la presa de decisions relacionades amb les collites vitivinícoles a través del Big Data.

La cada cop més elevada variabilitat del volum i la qualitat de les produccions vitivinícoles fa que la inversió de recursos i de dedicació dels equips tècnics per a obtenir prediccions de verema sigui cada cop més elevada. Actualment, els equips tècnics utilitzen múltiples sistemes (mostrejos, controls de maduració, aforaments, etc.) per esbrinar amb antelació les variables mencionades de volum i moment òptim de verema, però la fiabilitat dels resultats que aquests sistemes aporten té molt potencial de millora. La gran quantitat de variables que afecten tant a la qualitat com a la quantitat de les produccions (meteorologia, característiques de les parcel·les, zones productives, etc.) fa que sigui molt complex aconseguir unes prediccions fiables amb les aproximacions tradicionals.

En aquest sentit, el Big Data permet combinar un gran volum de variables meteorològiques hiperlocalitzades (tant històriques com predictives) i combinar-les amb els registres històrics de produccions i dels controls de maduració, entre altres variables. D’aquesta manera, és factible crear models de predicció basats amb machine learning que siguin capaços de millorar les prediccions que actualment realitzen els equips tècnics. Altres sectors ja estan utilitzant models de predicció i s’ha demostrat que són capaços de millorar les prediccions fetes per humans.

Poder reduir la incertesa de quin serà el volum de producció (ja sigui a nivell de parcel·la, zona de producció, varietat, etc.) o quina serà l’evolució dels diferents paràmetres qualitatius ajudarà a optimitzar la planificació de la verema i, per tant, a millorar la presa de decisions. Aquestes decisions estan relacionades principalment amb aspectes de logística, volum de producció, comercials i de qualitat de producció.

Eurecat participa en el projecte a través de la seva Unitat de Robòtica i Automatització i de la seva Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada, que treballaran en el desenvolupament dels models de predicció.

El projecte PREDIVÍ està coordinat pel clúster vitivinícola català INNOVÍ. A banda d’Eurecat, el consorci està format per Covides, ViTalpe, Unió Corporació Alimentària, Incaví i Raw Data.

Dades generals

Projecte

PREDIVÍ – Model de predicció de collita vitivinícola a través del Big Data

Referència del projecte

56-21017-2018-2A

Programa i convocatòria

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020