ReMove Eurecat

Acers d’alt rendiment enfocats al sector de la mobilitat elèctrica mitjançant l’ús de material reciclat.

Actualment, la indústria europea i la mobilitat es troben davant d’un doble repte: la necessitat d’aconseguir materials d’alt rendiment i cost competitiu i, a la vegada reduir-ne la petja ecològica i la dependència exterior. Aquesta circumstància representa una gran oportunitat per als acers d’alt rendiment, competitius en cost i indefinidament reciclables.

El projecte ReMove estudia la obtenció de dos materials avançats necessaris per al sector de la mobilitat elèctrica elaborats a partir del reciclatge de l’acer:

  • Acer al bor per a estampació en calent, un material estructural d’alt rendiment que s’ha convertit en referència per a la producció de la gàbia de seguretat de l’automòbil.
  • Acer elèctric, que ha esdevingut un material imprescindible per a la fabricació en massa de motors elèctrics, generadors i transformadors.

La Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat treballa, conjuntament amb Global Steel Wire, en la obtenció d’aquests materials a través de rutes de reciclatge d’acer, definint els processos necessaris per a la seva producció i identificant les principals característiques, limitacions i oportunitats de la ruta estudiada. D’altra banda, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, estudia el guany ambiental aconseguit gràcies al material reciclat, en contrast amb les rutes convencionals de producció primària.

Els resultats que s’obtinguin durant el projecte suposaran un exemple d’implementació a la mobilitat elèctrica dels conceptes d’economia circular en l’ús de materials.

Dades generals

Projecte

ReMove – Obtenció d’acers d’alt rendiment per a la mobilitat a partir de material reciclat

Referència del projecte 

RTC2019-006982-4

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per la Unió Europea, en el marc de la convocatòria Retos-Colaboración 2019 del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, dins del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2017-2020, amb l’objectiu principal de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.