SAFECREW EURECAT

Investigació de subproductes de desinfecció desconeguts fins ara i caracterització exhaustiva de la formació dels ja coneguts.

Amb els resultats, es desenvoluparan mètodes comercials per quantificar i reduir aquests subproductes per tal d’evitar els efectes negatius sobre la salut humana.

Durant el projecte es treballen tres casos d’estudi per impulsar la caracterització de la qualitat de l’aigua, desenvolupar nous mètodes de tractament i millorar la gestió de les xarxes de distribució d’aigua per mantenir una alta qualitat de l’aigua potable. Això inclou tots els processos, des de la font d’aigua, passant pel tractament i fins a la distribució.

El canvi climàtic planteja grans reptes per al subministrament d’aigua potable a Europa. Amb l’augment de la temperatura de l’aigua i dels esdeveniments de pluges intenses, també hi haurà una major presència de substàncies orgàniques i microorganismes a les fonts d’aigua. S’hauran de canviar i adaptar processos establerts que fins ara han garantit una alta qualitat de l’aigua potable.

Eurecat treballa en aquest projecte amb la Unitat d’Aigua, Aire i Sòls (WAS), que determina l’impacte del canvi climàtic en la qualitat de l’aigua i els sistemes de tractament. També s’encarrega de l’optimització de sistemes de tractament d’aigua potable per a minimitzar els subproductes de la desinfecció amb clor, així com de la seva modelització en les xarxes de distribució.

La Unitat d’Applied Artificial Intelligence (AAI) aplica eines d’intel·ligència artificial en aquesta modelització, mentre que la Unitat de Ciències Òmiques analitza els subproductes de desinfecció en aigua potable en el cas d’estudi de Tarragona.

El consorci de SafeCREW està format per 10 entitats de 5 països europeus, integrant instituts de recerca, distribuïdors d’aigua, pimes i agències mediambientals.

Peu de foto: Estació de bombament a l’ETAP del Consorci d’Aigües de Tarragona a l’Ampolla

SAFECREW EURECAT LOGO

Dades generals

Projecte

SafeCREW – Gestió resilient al clima de sistemes de tractament i distribució d’aigua potable amb i sense desinfecció

Referència del projecte

101081980

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea dins de la convocatòria HORIZON-CL6-2022-ZEROPOLLUTION-01-04 – Securing drinking water quality by protecting water sources against pollution, providing innovative monitoring and treatment solutions and ensuring safe distribution

Web del projecte

www.safecrew.org