simbiots 01
simbiots 02

El projecte SIMBIOTS, finalitzat el març del 2021, facilita la introducció de la robòtica en nous processos i aplicacions industrials gràcies al desenvolupament de robots col·laboratius que permeten la interacció de robots i operadors sense barreres físiques. SIMBIOTS permet:

  • La implementació d’espais de treball segurs compartits entre robots i treballadors.
  • La millora en l’ergonomia dels treballadors.
  • La reducció del nombre de lesions i baixes derivades de l’activitat.
  • L’augment de la productivitat industrial a través de la fabricació sostenible.

SIMBIOTS és un projecte de la Comunitat d’Indústries del Futur (IdF) del RIS3CAT coordinat per l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), amb la participació de Zanini Parets, Pal-Robotics, Promaut i Eurecat. L’objectiu de la Comunitat és consolidar un pol innovador líder en fabricació eficient i sostenible a Catalunya, mitjançant el desplegament d’una xarxa de capacitats i plantes piloto que han de servir per a dinamitzar i consolidar la cadena de valor d’I+D+i i industrial.

Durant el projecte s’ha dissenyat i implementat prototips de robot industrial amb les característiques necessàries per a actuar de manera col·laborativa amb els treballadors a partir del desenvolupament d’un conjunt d’algorismes per a una interacció efectiva home-robot, reconeixement d’objectes i correcció de posició i trajectòria del robot en temps real. La solució també inclou un sistema de sensors integrats que permeten evitar oclusions en el sistema de visió, i mètodes per a permetre reconfiguracions i adaptacions de les accions del robot.

El prototip de robot col·laboratiu desenvolupat durant el projecte ha estat validat en una operació d’abrillantat en una cel·la de producció de càrrega i descàrrega, procés en el qual l’operador realitza una gran manipulació de peces.

La unitat de Robòtica i Automatització de Eurecat ha desenvolupat la tecnologia col·laborativa i els algorismes d’interacció efectiva home-robot per a augmentar la productivitat dels processos industrials, i millorar l’ergonomia dels diferents treballs. L’objectiu principal és permetre que el robot col·labori amb els humans, poder ajustar la posició de l’element terminal si hi ha una persona a prop i permetre que el company humà de treball ajusti la posició del braç del robot.

Durant els darrers mesos del projecte, Eurecat va dur a terme diferents dies d’integració al costat dels socis del projecte PAL Robotics i IRI, mitjançant els emblemes proporcionats per ZANINI, per preparar una demostració. L’objectiu principal d’un dels projectes ha estat utilitzar el robot TIAGo per netejar i manipular els emblemes d’un eix d’eines en moviment, ajudats per un company de treball humà.

Eurecat s’encarrega de coordinar totes les operacions necessàries mitjançant BehaviorTrees. L’objectiu és doble: a) generar trajectòries òptimes del robot i l’eix de l’eina, per netejar els emblemes i, recollint-los de l’eix de l’eina per col·locar-los en una safata.

simbiots logo

Dades generals

Projecte

SIMBIOTS – Sistemes de producció híbrids basats en la interacció entre operaris i robots.

Referència projecte

Projecte de R+D de la Comunitat RIS3CAT d’Indústries del Futur – COMRDI15-1-0008

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.