SPHERE EURECAT

La plataforma SPHERE, basada en l’estàndard d’edificació BIM, implementa el concepte de Digital Twin (bessó digital) creant un ecosistema de serveis per millorar i optimitzar la gestió energètica d’edificis residencials durant tot el seu cicle de vida, des del disseny, la construcció i l’operació.

El projecte SPHERE impulsa processos de construcció més sostenibles amb l’objectiu de reduir els costos, l’impacte ambiental i aconseguir una major eficiència energètica dels edificis.

La plataforma SPHERE presenta eines basades en les TIC, que capaciten als clients, promotors, constructors i arquitectes durant el procés de disseny, fabricació, operació i final de vida útil dels edificis. D’aquesta manera es crea un entorn dinàmic i participatiu que permet augmentar la col·laboració, assegurar mesures de rendiment sistemàtiques i científiques i reduir les ineficiències.

Eurecat, a través de la seva Unitat de Waste, Energy and Environmental Impact (WEEI), desenvoluparà i integrarà eines per a una òptima selecció de materials i components en relació a l’eficiència energètica i altres aspectes ambientals. La Unitat de Water, Air and Soil (WAS) desenvoluparà eines per a la gestió de la disponibilitat, demanda i tractament d’aigua pels edificis. A banda, la Unitat de Smart Management Systems implementarà tecnologies d’aprenentatge automàtic per una eina de manteniment predictiu que permetrà passar d’operacions correctives quan ja s’ha produït l’avaria, a planificar les tasques de manteniment i corregir la ineficiència. Finalment, la Unitat d’IT Security participarà en el disseny de l’arquitectura, especialment des de la vessant de garantir la seguretat i privacitat del sistema, aplicant tecnologies de block chain.

Els mètodes, la plataforma i les eines desenvolupades per SPHERE es testejaran en dos edificis nous i dos edificis en renovació a Finlàndia, Àustria, Itàlia i Holanda. El projecte, coordinat pel grup IDP, compta amb un consorci format per 21 membres.

Dades generals

Projecte

SPHERE – Plataforma de servei per guardar i compartir dades residencials

Referència del projecte

H2020-EU.2.1.5.2. – 820805

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins la convocatòria LC-EEB-06-2018-20 – ICT enabled, sustainable and affordable residential building construction, design to end of life (IA 50%)