TRUSTROKE EURECAT

Intel·ligència artificial per a optimitzar el tractament de l’ictus.

El projecte TRUSTroke proposa una plataforma basada en intel·ligència artificial, innovadora i fiable i respectuosa amb la privacitat, per assistir metges, pacients i cuidadors en la gestió de les fases agudes i cròniques de l’ictus isquèmic.

El projecte es basa en la integració de dades clíniques i informes dels pacients, resultats i experiències per a una avaluació fiable de la progressió de la malaltia i riscs, permetent una gestió més personalitzada i eficaç de l’ictus, així com també proporcionant comparacions interhospitalàries i compartició de millors pràctiques.

TRUSTroke adreça els riscs de gravetat clínica a l’alta; deteriorament clínic que condueixi a readmissions hospitalàries no planificades; mobilitat reduïda, recuperació incompleta i resultats clínics desfavorables a llarg termini; i recaiguda de l’ictus.

Amb aquest objectiu, una infraestructura d’aprenentatge federat permetrà a diversos llocs clínics construir diversos models predictius basats en IA sense comprometre la privacitat i implementant els millors protocols de seguretat.

Es farà ús de dades clíniques FAIR (findable, accessible, interoperable i reusable, és a dir, trobable, accessible, interoperable i reutilitzable) de principals hospitals europeus i dades monitorades d’assistència domiciliària per entrenar i validar models IA fiables per a la predicció d’ictus, així com per personalitzar la valoració dels pacients sobre factors de risc cardiovascular, el compliment del tractament i la comunicació amb professionals sanitaris.

La plataforma TRUSTroke serà fiable per disseny, ja que complirà amb les directrius reconegudes per construir recursos FAIR i sistemes IA fiables, incloent la necessitat de transparència, explicabilitat, robustesa, responsabilitat, precisió i seguretat dels models IA apresos.

TRUSTroke realitzarà estudis d’experiència d’usuari per augmentar la usabilitat de la plataforma i millorar la comunicació amb els usuaris finals, així com un estudi clínic final de prova de concepte.

Eurecat participa en el projecte TRUSTroke a través de la seva Unitat de Digital Health, que desenvolupa models d’intel·ligència artificial que caracteritzats per la seva fiabilitat i confiança. A més, la Unitat és responsable del desplegament d’infraestructures de dades en els diversos hospitals europeus involucrats.

El consorci del TRUSTroke està format per 13 socis de sis països europeus.

LOGO TRUSTROKE EURECAT

Dades generals

Projecte

TRUSTroke – IA de confiança per a la millora dels resultats de l’ictus

Referència del projecte

101080564

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea dins de la convocatòria HLTH-2022-STAYHLTH-01-04-two-stage – Trustworthy artificial intelligence (AI) tools to predict the risk of chronic non-communicable diseases and/or their progression

Web del projecte

www.trustroke.eu

ODS relacionats

Millora del procés agut i crònic dels pacients amb ictus mitjançant l’ús d’IA confiable.

Garantia que els diagnòstics i tractaments dels ictus no presentin biaixos de gènere i beneficiïn igualment a homes i dones.

Seguretat que totes les persones, independentment de la seva procedència o condició, rebin diagnòstics i tractaments de l’ictus equitatius i basats en la millor evidència disponible.