Investigació i desenvolupament de material en pols ceràmic i metàl·lic de fonts reciclades per al sector de la fabricació additiva.
El projecte VIVALDI impulsa processos de valorització de residus de materials ceràmics i metàl·lics a partir de la generació de pols, per ser utilitzada en fabricació additiva i altres aplicacions de valor afegit, com el laser cladding o el desenvolupament d’aliatges lleugers.
Eurecat participa al VIVALDI a través de diferents Unitats Tecnològiques:
- La Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics fabrica pols mitjançant atomització centrífuga a partir d’encenalls, desenvolupa nous aliatges reforçats amb partícules reciclades i valida les propietats de les peces fabricades amb aquests materials recuperats.
- La Unitat de Nous Processos de Fabricació treballa en l’esferoidització de residus de pols metàl·lica i ceràmica mitjançant un tractament de plasma per microones.
- La Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental fa el pretractament de les eines de mecanitzat per a l’etapa posterior de tractament amb plasma per microones.
El consorci de VIVALDI està format les pimes BCN3D, Grupal Art, BCIRCULAR, TMCOMAS, COLFEED i SAMYLABS, amb la col·laboració de centres tecnològics i grups de recerca especialitzats en cada una de les etapes del procés: Eurecat, ICV-CSIC, CENIM-CSIC i CIM UPC.
Dades generals
Projecte
VIVALDI – Valorització de residus ceràmics i metàl·lics mitjançant generació de pols per fabricació additiva i altres aplicacions d’alt valor afegit
Referència del projecte
MIP-20211033
Programa i convocatòria
Projecte finançat pel CDTI en el marc de la convocatòria Misiones 2021 i amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació