El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha estat guardonat, juntament amb les empreses TRC (Thermal Recycling Composites) i MENZOLIT, amb el premi al “Millor cas d’èxit col·laboratiu d’Economia Circular” als ChemPlast Awards, pel seu treball de valorització de fibres de carboni provinents de composites fora d’ús per a la generació d’un nou material més lleuger d’aplicació industrial en el sector del transport.
“Des d’Eurecat treballem en la cerca de la millor solució per a aquests residus mitjançant diferents línies d’R+D, que se centren en la seva valorització per al desenvolupament de nous materials plàstics amb propietats afegides o la valorització de fibres de reforç per a la fabricació de composites”, destaca la directora de la Unitat de Composites d’Eurecat, Maria Eugenia Rodríguez, que ha recollit el premi a la gala de lliurament dels guardons.
Molts dels residus que genera la indústria “tenen com a destinació l’abocador o la valorització energètica”, el que ocasiona “un gran impacte ambiental, a més d’una despesa important a les empreses”, de manera que Eurecat ha buscat solucions que permetin “el major rendiment, a partir d’un compromís entre qualitat tècnica i cost de producció del nou material reciclat”, ressalta Rodríguez.
Valorització de residus mitjançant diferents estratègies
La Unitat de Composites d’Eurecat, juntament amb diferents empreses, treballa en una línia d’R+D adreçada a la valorització de residus mitjançant diferents estratègies. El resultat final és el desenvolupament d’un compound o composite de matriu polimèrica (termostable o termoplàstiques) per a ser utilitzada com a matèria primera en diferents sectors com automoció, mobiliari urbà o en l’esport.
L’objectiu “és valoritzar els residus als quals, per la seva naturalesa, no és possible trobar-los un mercat com a subproducte i que generen un impacte ambiental important, a més d’un cost a l’empresa”, subratlla la directora de la Unitat de Composites d’Eurecat .
D’aquesta manera, detalla, és possible desenvolupar “nous materials amb valor afegit que puguin ser utilitzats a la mateixa empresa que els genera o trobar socis que necessitin aquest material, buscant l’economia circular i la simbiosi industrial”.
Els materials susceptibles de ser reciclats poden ser plàstics reciclats, cautxús o gomes vulcanitzades, residus d’origen mineral i fins i tot, residus orgànics com fibres naturals o marro de cafè. La tecnologia de processament depèn, principalment, dels materials i dels requeriments de l’aplicació final.
Una de les estratègies és la valorització mitjançant extrusió compounding on el resultat final és un compound de matriu termoplàstica-residu que pot utilitzar com a matèria primera per a processos convencionals de fabricació de peça plàstica com injecció, extrusió i fins i tot impressió 3D.
Alguns dels exemples de projectes d’Eurecat en aquesta línia són compounds de plàstic reciclat i cautxú vulcanitzat per al desenvolupament de peces amb alta resistència a impacte, compounds de plàstic amb fibra de carboni curta per al desenvolupament de peces estructurals lleugeres en automoció o compounds de plàstic reciclat i residu d’àrid de pedrera per al desenvolupament de formigons.
Paral·lelament, Eurecat també estudia el reciclatge dels composites termoestables i la valorització de les fibres de reforç (fibres de vidre o fibres de carboni) on l’objectiu és la fabricació de peces estructurals lleugeres per al sector transport. En aquesta línia, un dels punts clau és el desenvolupament del teixit a partir de les fibres reciclades i la fabricació de la peça per tecnologies com a infusió, RTM o termocompressió.
Els ChemPlast Awards s’han distingit també com a finalista, en la categoria de “Millor projecte d’investigació per a la indústria”, un demostrador del joc electrònic Simon integrat per una peça polimèrica que ha estat impresa electrònicament, termoformada i sobreinjectada.