Es tracta d’un procés que introdueix un sistema de construcció ferroviària molt més econòmic, vinculat a la utilització de materials més lleugers i que requereix menys manteniment.

Barcelona, 4 de juliol de 2016.- El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) participa en el projecte Robotrack, que suposa la implantació de la robotització dels sistemes de posada en obra ferroviària, mitjançant un nou concepte de via de tren en placa alleugerida, que és més sostenible des del punt de vista econòmic i mediambiental.

Tal com explica la directora de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Pepa Sedó, “el robot s’instal·la en una plataforma mòbil, de manera que es va desplaçant per a la col·locació de les plaques”, en un procés que introdueix un sistema de construcció ferroviària “molt més econòmic, vinculat a la utilització de materials més lleugers i que requereix menys manteniment”.

El projecte Robotrack suposa la robotització de les obres ferroviàries d’un nou concepte de via de tren en placa alleugerida.

El consorci del projecte Robotrack està coordinat per l’empresa VIAS i compta amb un equip multidisciplinar format per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, CEMOSA, la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat i la Universitat Politècnica de València, a través del Grup de Recerca en Enginyeria Ferroviària (GIIF).

La utilització del sistema de via en placa està altament recomanada en la construcció de línies de metro i de tramvia, línies d’altes prestacions per a trànsit pesat de mercaderies i línies d’Alta Velocitat de circulació, per sobre de 350 km/h. A la vegada, el sistema de via en placa és extensament utilitzat en túnels de gran longitud, estacions terminals i a les de parada obligada, així com en trams amb moltes obres de fàbrica, ponts i viaductes.

El consorci del projecte Robotrack està coordinat per l’empresa VIAS i compta amb un equip multidisciplinari que inclou a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, CEMOSA, Eurecat i la Universitat Politècnica de València.

El projecte ha estat aprovat Ministeri d’Economia i Competitivitat a través de la Secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, després de resolució del Programa estatal d’R+D+i Orientada als Reptes de la Societat 2015.

Més informació sobre el projecte, disponible al web www.robotrack.es

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org