Data: 12 de desembre de 2019 
Hora: De 09.15h a 13.30h

Lloc: Castell de Vila-seca
(C/ Castell, 38, 43480 Vila-seca) 

En aquesta jornada del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LAB-IIT) del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, coneixerem els darrers avenços tecnològics i com incideixen en la transformació digital del sector turístic.

Permetrà identificar l’impacte de les noves tecnologies i eines digitals en el sistema turístic i com en podem treure rendiment, a través de casos concrets que s’han adaptat amb èxit a aquest context.

A qui s’adreça:

Aquesta Jornada està dirigida a empreses turístiques, institucions i gestors dels àmbits públic i privat del sector del turisme i l’oci.

*NOTA: l’aforament s’ha completat. Les noves inscripcions es posaran en llista d’espera

I si t’interessa la transformació digital de les empreses turístiques no et perdis també el Taller de Turisme Gestió del procés de transformació digital de les organitzacions turístiques’ que celebrarem el 18 de desembre


PROGRAMA

09.15h 

Recepció dels assistents

09.30h 

Benvinguda institucional 

Sra. Marta Farrero, Directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
Sr. Pere Segura, Alcalde de Vila-seca

09.45h 

‘Estratègies de digitalització. Oportunitats i reptes de futur’

Sr. Jimmy Pons, Innovation Maker

10.40h 

Cafè networking

11.10h 

‘La transformació digital al sector turístic’

Sra. Marta Albertí, Directora de Consultoria en Competitivitat i Innovació – Zona nord-est. IDOM CONSULTING

12.00h 

Taula d’experiències: Innovació digital al sector turístic

Sr. Ferran Muñoz, Project Manager CALELLA SMART TOURISM DESTINATION
Sr. Joan Borràs, Responsable de tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat
Sr. Iñaki Fuentes, CIO Grupo Logitravel i CEO Bluekiri
Sr. Roger Calafell, Corporate Revenue Manager a Med Playa Hotels

Modera: Sra. Sara Mestre, Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat

13.30h 

Cloenda de la jornada

PONENTS

JIMMY PONS, Innovation Maker

Des de l’any 1993 impulsa projectes innovadors en diferents sectors però especialment al sector turístic, tant a l’Estat espanyol com a Amèrica llatina. L’any 1996 va llançar el seu primer projecte a Internet sense parar d’emprendre i desenvolupar projectes d’innovació fins avui dia.

A partir del 2005, i des d’una visió molt realista i pràctica, comença a investigar i a formar a empresaris sobre com la innovació, la sostenibilitat, Internet, la intel·ligència emocional i les tecnologies transformadores estan canviant la manera de gestionar els negocis al segle XXI. Tot això des d’una orientació cada vegada més humana i emocional.

‘Estratègies de digitalització. Oportunitats i reptes de futur’

Als anys 90 parlàvem de qualitat i sostenibilitat, al 2000 de la importància de la tecnologia aplicada a la gestió i com Internet impactaria a la societat i al negoci turístic. Avui, 30 anys després, qui no entengui que la innovació és clau per sobreviure a aquest “Futur d’avui” probablement no desapareixerà, però sí subsistirà amb prou feines en aquest món que canvia diàriament. Fer negocis en un món disruptiu, canviant i ple d’incerteses s’ha convertit en el normal, res tornarà a ser com abans, l’únic segur és el canvi. Per això primer hem d’acceptar la situació, ser àgils i passar de ser “Empresauris” que amb prou feines innoven, a convertir-nos en “Empresenials” incorporant la innovació a l’ADN de les companyies.

 @jimmypons

MARTA ALBERTÍ, Directora de Consultoria en Competitivitat i Innovació – Zona nord-est. IDOM CONSULTING

Enginyera Industrial i Doctora en Innovació per la Universitat de Girona (UdG). Des de fa 15 anys, desenvolupa la seva carrera professional en l’àmbit de la consultoria, i actualment és la Directora de l’Àrea de Consultoria en Competitivitat i Innovació de la multinacional IDOM a la zona de Catalunya.

La seva activitat com a consultora està orientada als ecosistemes de ciència, tecnologia i innovació i als elements que els conformen: administració pública, entitats acadèmiques i de recerca, clústers empresarials i empreses individuals. Ha treballat a Catalunya, en nombroses comunitats autònomes de l’estat espanyol, i a nivell internacional, en diversos països d’Amèrica Llatina com Colòmbia, Mèxic i Panamà. En els darrers anys s’ha especialitzat en l’anàlisi estratègica sectorial i de clústers, i ha desenvolupat diversos treballs en l’àmbit del turisme i la seva digitalització. Compagina la seva activitat professional amb la docència a la Universitat Pompeu Fabra.

‘La transformació digital al sector turístic’

La transformació digital del sector turístic ha tingut un gran impacte en l’optimització dels processos i en la generació de nous models de negoci. Però aquest canvi no ha finalitzat encara: les tendències del sector ens mostren com les TIC contribuiran cada vegada més a la seva transformació, i Catalunya està posicionada per a tenir un paper rellevant en aquesta digitalització. La situació actual del sector TIC-Turisme a Catalunya i les perspectives de futur seran el tema principal de la ponència.

@IdomGroup

FERRAN MUÑOZ, Project Manager CALELLA SMART TOURISM DESTINATION

Llicenciat en Geografia per la Universitat de Girona i Postgrau en Direcció del Desenvolupament Econòmic Local per la Universitat Pompeu Fabra. Compta amb una dilatada experiència de més de 15 anys desenvolupant i executant projectes en l’àmbit del desenvolupament econòmic a l’Ajuntament de Calella.  Ha estat Responsable de Màrqueting Turístic de l’Ajuntament de Calella i actualment és Project Manager del projecte CALELLA SMART TOURISM DESTINATION i del Pla Estratègic Calella 2020.

Síntesi de posicionament: 

Actualment ens trobem amb un canvi de paradigma en el sector turístic. Cada vegada més es posa de manifest la necessitat de disposar de mecanismes que garanteixin la sostenibilitat i la competitivitat de les nostres destinacions. En aquest sentit, pren especial importància focalitzar la gestió del turisme al territori més enllà de la promoció turística. Per aconseguir aquesta fita, la transformació digital, la tecnologia, però sobretot l’estratègia i el capital humà esdevenen factors claus. Ens cal conèixer més i millor, convertir la informació en intel·ligència turística per prendre les decisions que garanteixin la qualitat de vida i el futur de les nostres destinacions. 

@Ferran_Mun | @calella_bcn

JOAN BORRÀS, Responsable de tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat

Doctor en Enginyeria Informàtica i Màster en Intel·ligència Artificial per la Universitat Rovira i Virgili. Compta amb més de 10 anys d’experiència en el desenvolupament de projectes d’innovació tecnològica aplicats al sector turístic, en àmbits tals com els sistemes de recomanació, l’aprenentatge automàtic i l’analítica de dades. Actualment és responsable de tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili. Les seves investigacions, centrades en el camp dels sistemes intel·ligents per al sector turístic, han estat publicades a revistes i congressos internacionals.

Síntesi de posicionament:

El terme de la Transformació Digital va més enllà del fet d’aplicar tecnologia a la nostra empresa. Aquesta transformació afecta, entre altres, en les noves oportunitats d’estratègies de negoci, la generació de coneixement o la relació que tenim amb els nostres clients. Veurem com aquesta transformació ha d’anar acompanyada no només de les innovacions dels professionals TIC, sinó també dels professionals coneixedors del sector turístic.

@JoanBorrasN@Eurecat_news

IÑAKI FUENTES, CIO Grupo Logitravel i CEO Bluekiri

Llicenciat en informàtica i amb estudis especialitzats en diferents àmbits de la gestió empresarial, compta amb un ampli bagatge professional dirigint diferents tipus de projectes a nivell internacional a Europa, Àsia i Austràlia. Des de 2015 és CIO del Grupo Logitravel, responsabilitzant-se que l’estratègia tecnològica acompanyi i optimitzi el desenvolupament de les diferents companyies del grup. Des de 2017 també ocupa el càrrec de CEO de Bluekiri, una spin off del Grupo Logitravel dedicada a proporcionar serveis tecnològics i especialitzada en el sector Travel.

Síntesi de posicionament:

L’ecosistema actual del sector del turisme es basa, en gran mesura, en l’accés a Internet, en les transaccions electròniques, en les dades i en els serveis proporcionats a través de la xarxa, per la qual cosa el desplegament i optimització de solucions tecnològiques són requisits bàsics per tal d’adaptar-se a les necessitats del negoci, tant des del punt de vista de l’usuari com, fonamentalment, del proveïdor dels serveis. Aquesta situació és similar a la d’altres sectors però especialment en el cas del turisme, per haver estat pioner en l’ús d’Internet i pels diferents nivells d’intermediació que existeixen, la necessitat de la seva utilització és major.

 @ifuentes  | @logitravel@bluekiriTeam

ROGER CALAFELL, Corporate Revenue Manager a Med Playa Hotels

Diplomat en Turisme per la Universitat Rovira i Virgili i Màster en Direcció Comecial i Marketing per ESIC. Compta amb més de 15 anys d’experiència en el sector de l’hoteleria, estratègies comercials i de marketing online. Actualment, dins l’àrea de Revenue Management s’encarrega de liderar el projecte d’anàlisi de dades a través de diferents programes i aplicacions per tal de millorar la rendibilitat dels hotels.

Síntesi de posicionament:

Les tecnologies es van consolidant en el mercat hoteler amb un objectiu comú: millorar l’experiència del client i analitzar una immensa quantitat de dades.  Els hotels poden beneficiar-se de la tecnologia d’analítica predictiva per maximitzar els ingressos gestionant de forma més eficient l’overbooking. Aquest sistema basat en algoritmes aconsegueix predir amb anticipació la cancel·lació de reserves i, per tant, l’optimització de preus i habitacions. El tractament d’aquestes dades de forma eficaç aportarà molts avantatges en una àrea clau com el Revenue Management.

@medplaya

ORGANITZADORS

ON