CONTINGUTS DISPONIBLES
JORNADA ON-LINE: 22 i 23 juny 2020
El turisme és un motor de desenvolupament territorial amb un elevat potencial, on la sostenibilitat esdevé un component transversal per garantir-ne un creixement equilibrat i continuat, així com la seva competitivitat. Per això, avui dia, l’avaluació de l’èxit dels models turístics ha d’avançar incorporant nous indicadors per a la mesura del seu impacte.
A més, la crisi per la COVID-19 planteja nous paradigmes i reptes que ens orienten cap a un turisme més sostenible.
En aquesta jornada on-line del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LAB-IIT) del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona reflexionarem sobre l’impacte de l’orientació de les activitats turístiques a la sostenibilitat per aprofitar-ne el seu potencial, especialment en el context actual i post-pandèmia. Posarem de manifest que l’avaluació de l’impacte de la sostenibilitat esdevé clau per seguir avançant i per valorar els seus resultats en clau de competitivitat
Aquesta jornada està dirigida a empreses turístiques, institucions i gestors dels àmbits públic i privat del sector del turisme i l’oci.
Organitzen:
CONTINGUTS DE LA JORNADA
PRESENTACIONS:
-
Xavier Font “Cap a una nova realitat del turisme”
-
Alba Lajusticia “Com mesurar l’impacte de la sostenibilitat en l’activitat turística?”
-
Montse Callau “La gestió sostenible en empreses i destinacions. Valoració de resultats”
-
Joan Gaspar Vallori “La gestió sostenible en empreses i destinacions. Valoració de resultats”
PROGRAMA
DIA 22-VISIÓ PANORÀMICA
Presenta i modera:
Sara Mestre, Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat
11:00h
BENVINGUDA
Marta Farrero, Directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
Salvador Anton, Director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la URV
11:10h
CONFERÈNCIA PANORÀMICA “Cap a una nova realitat del turisme”
Xavier Font, docent de la Universitat de Surrey i expert en turisme sostenible.
Torn de preguntes i respostes
11:50h
PONÈNCIA INTRODUCTÒRIA “Com mesurar l’impacte de la sostenibilitat en l’activitat turística?”
Alba Lajusticia, coordinadora de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió.
Torn de preguntes i respostes
12:30h
Fi del primer dia
DIA 23- CASOS PRÀCTICS
Presenta i modera:
Sara Mestre, Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat
11:00h
TAULA D’EXPERIÈNCIES “La gestió sostenible en empreses i destinacions. Valoració de resultats”
- Montse Callau, gerent de l’Hotel Rull i vicepresidenta de l’Associació d’Empreses Ecoturístiques del Delta de l’Ebre
- Joan Gaspar Vallori, secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca
- Àlex Montes, secretari tècnic del Park Güell
- Natalí Ruiz, consultora de sostenibilitat i RSC. Responsable de Responsabilitat Social Corporativa de Fuerte Hoteles
Torn de preguntes i respostes
12:00h
Fi del segon dia
PONENTS DIA 22- VISIÓ PANORÀMICA
Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
És una entusiasta del món del turisme formada acadèmicament com diplomada en Turisme i llicenciada en Humanitats. Actualment és la responsable del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Twitter: @marfamu
Salvador Anton, director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la URV
Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Rovira i Virgili des de 2010 i Professor Distingit des de 2018, actualment és el director del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat.
Twitter: @SalvadorAntonC
Xavier Font, docent de la Universitat de Surrey i expert en turisme sostenible
És professor de Màrqueting de Sostenibilitat a la Universitat de Surrey i professor a la Universitat de l’Àrtic a Noruega. Investiga i desenvolupa mètodes de producció i consum de turisme sostenible. Ha estat consultor i assessor sobre desenvolupament, màrqueting i comunicació de productes sostenibles per a la Organització Mundial de Turisme i altres agències de les Nacions Unides, la Unió Europea, el Banc Mundial i governs i empreses diverses.
Twitter: @xavierfont
Alba Lajusticia, coordinadora de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió.
Graduada en psicologia per la UB, ha treballat durant més de deu anys a Turisme de Barcelona, on ha passat d’informadora turística a responsable de Coneixement i Recerca. Actualment i des de 2019 és la Coordinadora de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió, plataforma de recerca conformada per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i Turisme de Barcelona.
També es dedica a la docència exercint de professora universitària adjunta a Ostelea.
Twitter: @BarcelonaTurism
PONENTS DIA 23 -CASOS PRÀCTICS
Montse Callau, gerent de l’Hotel Rull i vicepresidenta de l’Associació d’Empreses Ecoturístiques del Delta de l’Ebre
Economista de formació i especialista en Psicologia del Treball i de les Organitzacions i en Recursos Humans, actualment es dedica a la gestió empresarial de RULL – Hotel Rull (CETS) amb seu al Delta de l’Ebre. És membre i vicepresidenta de l’Associació d’Empreses Ecoturistíques del Delta de l’Ebre, entre d’altres associacions vinculades amb el sector turístic i empresarial de les Terres de l’Ebre i col·laboradora en diferents projectes públics d’àmbit local i comarcal.
Joan Gaspar Vallori, secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca
Llicenciat en història per la UIB, és especialista en història de les Illes Balears. Des de l’any 2008 al 2019 va ser tinent alcalde i regidor d’Alcúdia assumint, entre altres competències, la gestió del turisme. Actualment és Secretari Tècnic de la Conselleria de Turisme i Esports del Consell de Mallorca on ha coordinat la redacció del Pla Estratègic de Turisme de Mallorca 2020 – 2023, en el qual un dels quatre eixos principals és la sostenibilitat. També és el responsable de de desenvolupar la candidatura de Mallorca a Observatori Mundial de Turisme Sostenible de l’Organització Mundial del Turisme.
Twitter: @turismeiesports / @joangaspar
Àlex Montes, secretari tècnic del Park Güell
Des de l’any 1994 ha desenvolupat diversos llocs de responsabilitat directiva i gerencial a l’Ajuntament de Barcelona centrats en la direcció de projectes i la transformació urbana sota la perspectiva de la participació ciutadana. Actualment és el Cap de Programes de l’Institut Municipal d’Urbanisme i entre les seves competències té la direcció de la Secretaria Tècnica del Park Güell amb l’objectiu de coordinar i representar a tots els operadors que intervenen en la gestió diària seguint un model de governança específic que preveu el Pla Estratègic del Park Güell.
Twitter: @BCN_Ecologia
Natalí Ruiz, consultora de sostenibilitat i RSC. Responsable de Responsabilitat Social Corporativa de Fuerte Hoteles
Llicenciada en ciències ambientals per la Universitat de Màlaga i postgraduada en gestió del turisme responsable per la Universitat de Leeds Becket, la seva trajectòria professional es troba estretament vinculada amb el grup Fuerte Hoteles. Durant gairebé quatre anys va formar part del Departament de Qualitat i Desenvolupament Sostenible com a tècnica de medi ambient i, posteriorment, va ser la responsable de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Actualment segueix sent la responsable de RSC de Fuerte Hoteles, tot i que de manera externa, i ha liderat, recentment, iniciatives com el projecte Mares Limpios o la signatura dels 9 principis per a un Oceà Sostenible de les Nacions Unides, entre altres.
Twitter: @Natiruizg @fuertehoteles