Data: 30 de maig 2019

Lloc: Aula Magna de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV
(C/ Joanot Martorell, 15 – Vila-seca)

El Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LAB-IIT) del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, organitzen una jornada en la que es presentaran estratègies i experiències impulsades per aconseguir la implicació de la població local en la cadena de valor turística.

Es coneixeran iniciatives del sector públic i privat per donar resposta a les necessitats dels turistes i de la població de les destinacions a través d’accions i programes integrals amb la participació de tots els agents.

A qui s’adreça:

Aquesta Jornada està dirigida a empreses turístiques, institucions i gestors dels àmbits públic i privat del sector del turisme i l’oci.

PROGRAMA 

9:15h

Recepció de participants

9:30h

Benvinguda

Marta Farrero, Directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Enric Aguilar, Secretari de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili

Salvador Anton, Director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat

9:45h

Estratègies de sensibilització de la població local en destinacions turístiques

Juan Requejo, Consultor de planificació. CEO AT Clave

10:30h

Taula rodona ‘Involucrant a la població local en la cadena de valor del turisme’

Inmaculada Juan, Responsable de l’Àrea d’Ús Públic i EA del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Marta Frigola, Responsable de Desenvolupament de Recursos Humans d’H10 Hotels

Ángel Diaz, President Advanced Leisure Services i Coordinador del Barcelona Global Summit. Innovation in Urban Tourism

Catalina Alemany, Directora de Responsabilitat Social Corporativa de Riu Hotels

       Presentada i moderada per: Ignacio de las Cuevas, Departament d’Innovació Turística d’Eurecat

11:40h

Cafè networking

12:10h

Taula rodona ‘La població local, actor clau en la gestió de la imatge i l’experiència’

Jordi López, Tècnic de turisme i coordinador de l’Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita

Elizabeth Keegan, Directora Gerent de Lloret Turisme

Anna Castan, Directora General d’Izaka Hotel Management i directora obertura de l’Hotel Barcelona 1882

Vicent Torres, Director Insular de Turisme del Consell Insular d’Eivissa

         Presentada i moderada per: Francesc Bueno, Cap de Promoció del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada

13:25h

Conclusions i cloenda

Jordi Calabuig, Cap del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat

13:30h

Fi de la Jornada

PONENTS

JUAN REQUEJO LIBERAL, consultor de planificació. CEO d’AT Clave.

Consultor de planificació, economista i geògraf, exerceix la seva professió a At Clave i a Arenal Grupo Consultor. Ha assessorat en l’àmbit de la planificació i gestió del turisme a diversos organismes internacionals, a diferents ministeris espanyols, governs d’altres països i organismes multilaterals, així com a governs de Comunitats autònomes i altres administracions públiques.

Ha dirigit més de 40 plans en diverses matèries relacionades amb el territori, a més del turisme. Va formar part del Comitè d’experts d’Horizonte 2020 de turisme. Recentment ha finalitzat el Pla Estratègic de Turisme de Navarra i assessora el govern basc en ordenació de l’espai turístic.

@atClave

Ponència: Estratègies de sensibilització de la població local en destinacions turístiques

El turisme forma part de qualsevol plantejament de desenvolupament territorial al món. No obstant això, no sempre s’optimitzen les possibilitats d’aquesta oportunitat. Per aconseguir un model territorialment intel·ligent és imprescindible comptar amb la comunitat local i la seva participació en el procés.”

                           

INMACULADA JUAN, Responsable de l’Àrea d’Ús Públic i EA del Parc Natural del Delta de l’Ebre

“La Carta Europea de Turisme sostenible al Parc Natural del Delta de l’Ebre, un instrument de participació.”

El Parc Natural del Delta de l’Ebre es va acreditar al 2007 en la Carta Europea de Turisme Sostenible i fins al moment actual han anat executant els programes dels 3 Plans d’acció presentats durant aquest període. La base d’aquests plans és sobretot el procés de participació i implicació de la població local i concretament del sector turístic per consolidar un turisme sostenible al delta de l’Ebre.

Formada en magisteri, s’ha especialitzat en la gestió i administració local per la UAB i en educació ambiental per la UPC. Des de l’any 1987 la seva trajectòria professional es troba vinculada amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre on desenvolupa les seves competències, des de llavors fins a avui dia, com a responsable de l’Àrea d’Ús Públic de l’espai natural, tot i que entre l’any 1994 i 2003 també va ser-ne la Presidenta. També ha estat membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).

@parcscat

MARTA FRIGOLA, Responsable de Desenvolupament de Recursos Humans d’H10 Hotels

“Dintre de l’àmbit de RSC, H10 està compromès amb la societat i el medi ambient.”

Diplomada en turisme per la Universitat de Girona, s’ha especialitzat en la gestió de recursos humans i en qualitat. Amb més de 15 anys d’experiència en aquest àmbit, gestiona el talent a través de Programes de Desenvolupament de Directius. Actualment és la Responsable de Desenvolupament de recursos humans de la cadena H10 hotels, a més d’exercir com a docent en el Màster de gestió hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.

@h10hotels

                           

ÁNGEL DIAZ, President Advanced Leisure Services i Coordinador del Barcelona Global Summit. Innovation in Urban Tourism

“El compromís de la iniciativa privada amb el futur de les destinacions turístiques. El cas de Barcelona Global.”

Biòleg i MBA per l’IESE, més de 25 anys de la seva vida professional els ha dedicat com a consultor vinculat al sector turístic i d’oci a Advanced Leisure Services. Especialitzat en la gestió d’actius turístics i culturals singulars, com el Palau Moja o la Colònia Güell; en la comercialització d’actius i activitats turístiques; i en la consultoria estratègica i operativa per a empreses i organismes turístics com, Turisme de Barcelona, la Roca Village i l’Agència Catalana de Turisme, entre molts altres.

@angelcdiazg

                           

CATALINA ALEMANY, Directora de Responsabilitat Social Corporativa de Riu Hotels

“La innovació social a l’àmbit de la RSC i l’hoteleria. La nova estratègia “Be RIUsponsible”.

Actualment és Directora de Responsabilitat Social Corporativa a RIU HOTELS. Anteriorment, ha treballat al sector hoteler vacacional amb RIU HOTELS & RESORTS en l’àmbit de la direcció de Recursos Humans a les Illes Balears, Illes Canàries, Andalusia, Portugal i Tunísia, des de 1989 fins a 2002.
Ha estat col·laboradora de la UIB impartint classes al Màster de Gestió Turística i al Màster Universitari en Gestió de RR.HH., col·laboradora de l’Escola Superior d’Hostaleria de Catalunya al Postgrau de Gestió d’Empreses Hoteleres i formadora a vàries consultores d’àmbit estatal. També ha estat membre del Consell Tècnic Assessor del Màster “La calidad del producto turístico” de la Escuela Oficial de Turismo de Madrid. Així mateix, ha participat a diversos programes de desenvolupament directiu organitzats per Les Heures i el Forum International de l’Innovation Sociale i ha estat Gerent de vàries entitats socials, culturals i de l’administració pública (2003-2011).

@CatalinaAlemany

JORDI LÓPEZ, Tècnic de turisme i coordinador de l’Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita

“Implicació, cooperació, autenticitat. El cas de la Ruta de la pesca de la Pantena com a nova experiència turística.”

La seva trajectòria professional s’orienta, principalment, al desenvolupament local. Amb més de 10 anys d’experiència vinculada amb l’activitat turística de Sant Carles de la Ràpita tant com a tècnic turístic com a coordinador de l’estació nàutica, ha estat el responsable de coordinar el projecte de creació de l’experiència turística Pesca Turisme amb la Confraria de Sant Pere de la Ràpita. També s’ha dedicat a l’àmbit de la formació turística com a docent associat a la Universitat Rovira i Virgili i a la Universitat Oberta de Catalunya.

@enlarapita

ELIZABETH KEEGAN, Directora Gerent de Lloret Turisme

“L’estratègia de Lloret de Mar per a la implicació i sensibilització de la població local en la gestió de la destinació.”

Una important part de la seva trajectòria laboral es vincula a la destinació de Lloret de Mar. Ha estat la Directora del Lloret Convention Bureau des de 2011 fins a 2016 i, des de llavors i fins l’actualitat, és la Directora Gerent de Lloret Turisme. Llicenciada en Comunicació Audiovisual i Màster en Direcció d’Empreses de Comunicació i Grups Multimèdia per la Universitat Pompeu Fabra, ha exercit com a docent a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i a ESIC, impartint el seu coneixement en l’àmbit del turisme de reunions i esdeveniments. Anteriorment, també va estar vinculada professionalment al món de la cultura com a responsable de l’Àrea de Projectes i Museografia de Servis Group i a l’Expo Internacional de Zaragoza, entre d’altres.

@Keegan_  |  @lloretturisme

ANNA CASTAN, Directora General d’Izaka Hotel Management i directora obertura de l’Hotel Barcelona 1882

“Cas pràctic de sostenibilitat i RSC. Hotel Barcelona 1882.”

Amb formació especialitzada en hostaleria, turisme i direcció hotelera internacional IMHI-Cornell-Essec, la seva experiència en els darrers 20 anys s’ha centrat en aquest àmbit. Actualment és Directora i cofundadora d’Izaka Hotel Management que gestiona dos hotels a Barcelona i un a Lloret de Mar i exerceix com a Directora obertura de l’Hotel Barcelona 1882, guardonat el 2018 amb el premi RSC Hotelera. També ha estat la Directora d’altres establiments hotelers com l’Hotel Carlemany a Girona o l’Hotel Barcelona Catedral.

@hotelbcn1882  | @IzakaHotels

VICENT TORRES, Director Insular de Turisme del Consell Insular d’Eivissa

“Iniciatives del Departament de Turisme del Consell Insular d’Eivissa encaminades a potenciar la sostenibilitat de l’illa com a destinació turística.”

La seva trajectòria professional es troba estretament vinculada al sector turístic. Format com a tècnic d’empreses i activitats turístiques per la CETT Barcelona i l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i amb formació complementària com a guia turístic habilitat, ha desenvolupat les seves competències tant en empreses del sector privat com en el sector públic. L’experiència dels seus darrers vint anys s’ha centrat al Consell Insular d’Eivissa, on, entre altres funcions, ha estat el secretari de la Mesa de Turisme del Consell d’Eivissa. Actualment exerceix de Director Insular de Turisme.

@vtetorresf  | @ibiza_travel

ORGANITZADORS

ON