La intel·ligència artificial: què és i quines aplicacions té al sector turístic?
21 de novembre de 2023
De 9.15 a 13.30 h
Auditori Diputació
C/ Pere Martell, 2 – Tarragona
La intel·ligència artificial presenta un gran ventall de possibilitats pel sector turístic, tant a nivell de gestió interna com en la millora de l’experiència dels turistes.
A la jornada organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona volem apropar les diferents possibilitats que la IA presenta pel sector, així com conèixer iniciatives i experiències reals d’empreses i destinacions que han implementat diferents solucions d’intel·ligència artificial.
Organitzen:
PROGRAMA PRELIMINAR
09.15 h
RECEPCIÓ DELS ASSISTENTS
09.30 h
PRESENTACIÓ DE LA JORNADA
Gerard Macià, consultor tecnològic en Transformació Digital al Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat.
09.35 h
BENVINGUDA
Iris Castell Cid, vicepresidenta per Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Roger Font, director del Departament de Consultoria Tecnològica del centre tecnològic Eurecat.
09.45 h
PONÈNCIA INTRODUCTÒRIA ‘Àmbits d’aplicació de la Intel·ligència artificial i ètica’
Karina Gibert, catedràtica, directora de l’IDEAI i degana del COEINF
10.45 h
PONÈNCIA SECTORIAL ‘Aplicacions de la intel·ligència artificial al sector turístic’
Laia Garriga, responsable de Transferència Tecnològica de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat.
11.30 h
CAFÈ NETWORKING
12.00 h
TAULA D’EXPERIÈNCIES ‘Iniciatives d’intel·ligència artificial impulsades pel sector turístic’
Moderada per Sergi Novo, gerent Cluster Manager del Clúster TICsud.
Cristina Aranda, emprenedora i divulgadora tecnològica. Cofundadora de The Big Onion i responsable de l’elaboració del Pla Director Turístic de IA de Tenerife.
Íñigo Valenzuela, CEO de Smartvel.
Jaume Crusat, CTO & Co-Founder a Roomtability.
Juanjo Rodríguez, fundador i CEO de The Hotels Network.
13.30 h
PONENTS PER ORDRE D’INTERVENCIÓ
Gerard Macià, consultor tecnològic en Transformació Digital al Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat.
Turismòleg, màster en Transformació Digital i MBA en innovació i estratègia empresarial per ThePower Business School. Compta amb més de 5 anys d’experiència en gestió i desenvolupament de projectes de màrqueting i social media, principalment en els sectors turístic i gastronòmic, i també més de 3 anys com a dissenyador de plataformes digitals turístiques. També és cofundador de Ludi Artis, una empresa de gamificació turística i actualment, com a consultor, realitza projectes d’estratègia i gestió de la innovació, realitzant diagnòstics tecnològics i elaborant estratègies i roadmaps per a l’adopció de tecnologies.
L’any 2016 va emprendre un viatge d’un any per donar la volta al món, fet que considera un màster experiencial per acabar d’absorbir aquells coneixements que només s’aprenen viatjant.
Twitter: @MaciaGerard | @eurecat_news
Linkedin: @gerardmacià
Iris Castell Cid, vicepresidenta per Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Vicepresidenta segona, per la marca Terres de l’Ebre, del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Ha desenvolupat la seva trajectòria política a l’Ajuntament d’Amposta, entre els anys 2019 i 2023 com a regidora de Promoció i Turisme Esportiu a l’Ajuntament d’Amposta, i actualment és regidora de Governació, Joventut, Participació Ciutadana i Transparència a l’Ajuntament d’Amposta.
Ha estat esportista d’Alt Rendiment Català amb el programa de la Federació Catalana de Rem al Centre de Tecnificació de les Terres de l’Ebre i posteriorment al Centre de Tecnificació Especialitzat en Rem de Banyoles entre 2011 i 2019.
Roger Font, Director del Departament de Consultoria Tecnològica del centre tecnològic Eurecat.
Enginyer de Telecomunicacions per la UPC i Programa d’Especialització d’Innovació en Tecnologies de la Informació (UPC). Actualment, cursant l’Executive MBA a EAE Business School. Més de vuit anys d’experiència com a consultor i formador en Gestió de la Innovació i Gestor de Projectes en ASCAMM (ara Eurecat) donant suport a més de 60 empreses en la gestió i sistematització del procés de l’R+D+I: definició estratègica, desenvolupament de procés, impuls de projectes d’innovació, suport en la gestió i finançament de l’ R+D+I. També ha estat coordinador de projectes Europeus i licitacions internacionals sobre gestió tecnològica, Roadmapping i ecosistemes d’innovació. Entre ells destaca el roadmap que ha elaborat per la Comissió Europea per tal d’accelerar el desenvolupament de la infraestructura de càrrega del Vehicle Elèctric (EV-Connect) a Europa. Com a docent, és professor de l’assignatura de Gestió de l’R+D + i en l’Executive MBA de la Universitat de Barcelona, de Technology Evolution en el grau de Business Design de l’IED i coordinador del mòdul de Gestió de l’R+D+I en el Postgrau de Gestió de l’ R+D+I d’Eurecat Training.
Twitter: @rogerfnt | @eurecat_news
Karina Gibert, catedràtica, directora de l’IDEAI i degana del COEINF.
Catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC). Llicenciada i doctora en Enginyeria Informàtica amb especialitats en Estadística Computacional i Intel·ligència Artificial. Postgrau en Docència Universitària. Membre de l’equip de treball governamental Catalonia.AI (oct 2018-) i membre del grup d’experts que escriuen el Pla estratègic d’IA de Catalunya (Gencat, aprovat el 28/2/2020). Degana del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF) i ex vicedegana de Big Data, Ciència de Dades i Intel·ligència Artificial (2017-2020-). Secretària i cofundadora del centre de recerca en Ciència intel·ligent de dades i Intel·ligència Artificial (IDEAI) (cot 2017-). Fundadora de la Comissió dones COEINF per a l’escletxa de gènere en Enginyeria Informàtica (maig 2018-), membre de la comissió de gènere de la Intercol.legial (2019-) i altres comissions de gènere. Membre electe de la junta directiva de l’Intl Environmental Modeling and Software Society (iEMSs, a partir de juliol de 2016). Assessora del High Level Expert Group d’Intel·ligència Artificial de la Comissió Europea (setembre de 2019-) en temes d’ètica de la Intel·ligència Artificial i del Senat Espanyol.
Twitter: @KarinagibertK
Laia Garriga, responsable de Transferència Tecnològica de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada.
Dinamitzadora de nous projectes empresarials i desenvolupament de projectes col·laboratius. Ha desenvolupat la seva carrera professional, sempre relacionada amb tecnologies de valor afegit i desenvolupament de negoci a diferents sectors, ferroviari i logística, industrials, salut i assegurances. A Eurecat ha estat més de 5 anys cap de desenvolupament de negoci ferroviari i logística, i actualment és Gestora de transferència tecnològica en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial Aplicada. Actualment, també ostenta el càrrec de vicepresidenta d’innovació del clúster IN-Move by Railgrup. Amb més de 20 anys d’experiència identificant oportunitats de finançament a nivell europeu, nacional i regional per al desenvolupament de projectes en cooperació, i generació de consorcis amb entitats públiques i privades d’arreu d’Europa amb objectius comuns.
Twitter: @eurecat_news
Sergi Novo, Gerent Cluster Manager del Clúster TICsud.
Economista, graduat en Administració i Direcció d’Empreses i màster en Direcció de Marketing i Gestió Comercial. Actualment gerent Clúster Manager del Clúster TIC Catalunya Sud, l’entitat público-privada que representa el sector tecnològic i digital de la província de Tarragona amb una norantena de les principals empreses TIC i institucions del territori. Anteriorment ha treballat com a Consultor de Comerç Internacional, Innovació i Captació d’Inversions a l’oficina de comerç exterior d’ACCIÓ – Generalitat de Catalunya a Londres (UK & Ireland), Sales Manager a la startup Tech Watchity i assessor polític a l’Ajuntament de Reus. Forma part dels Consells Assessors de l’ETSE, emprenedoria i talent de la Universitat Rovira i Virgili.
Twitter: @sergi_novo
Linkedin: Sergi Novo
Cristina Aranda, emprenedora i assessora tecnològica. Cofundadora de The Big Onion i responsable de l’elaboració del Pla Director Turístic de IA de Tenerife.
Doctora en Lingüística Teòrica i Aplicada, és cofundadora de nombroses empreses i iniciatives vinculades al món tecnològic i de la innovació; incloent-ne algunes de vinculades amb la intel·ligència artificial com DataKondo, el centre ELLIS Alicante i Spain AI Aragón. També és cofundadora de Mujeres Tech, una associació sense ànim de lucre que persegueix promoure iniciatives perquè hi hagi moltes més dones a diferents posicions dins el sector digital.
També és assessora sobre tecnologia i diversitat de diferents institucions públiques i privades. Va col·laborar amb el govern d’Aragó en la definició de la seva estratègia regional d’IA i va elaborar el Pla Director de IA de Turisme de Tenerife, sent el primer d’aquestes característiques que es va aprovar a Espanya.
El 2019 la revista Emprendedores la va considerar una dels 9 joves emprenedors més influents d’Espanya i el desembre de 2020 i 2022 va ser reconeguda com una de les 20 persones més influents del sector Digital a Espanya per la revista Merca2. Va ser conferenciant a TEDxZaragoza2018 i a “Aprendemos Juntos” del BBVA.
Twitter: @cris_aranda_ | @big_onion_tech | @MujeresTech
Iñigo Valenzuela, CEO de Smartvel.
Després de 15 anys en posicions directives a Tinsa, Sabre, CWT i Marsans, va arrencar Smartvel amb la idea que es podia transformar la manera com es viatja a través dels principals jugadors de la indústria amb solucions B2B2C SaaS. És PDG de l’IESE, així com diferent formació a l’LSE i IMD. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Actuari d’Assegurances per la Universidad Complutense de Madrid.
Twitter: @gosmartvel
Jaume Crusat, CTO & Co-Founder a Roomtability
Amb 20 anys de trajectòria en turisme, ascendint des de diverses posicions fins a dirigir hotels. És un expert en la transformació tecnològica i l’aplicació del màrqueting en aquest sector. Com a cofundador de Roomtability, empresa establerta fa 12 anys a Salou, exerceix com a CTO, liderant la transformació digital de nombrosos establiments. Amb una visió innovadora, ha implementat solucions disruptives en la gestió hotelera, integrant tecnologies emergents per millorar l’experiència dels clients i optimitzar els resultats empresarials. La seva passió per la fusió entre turisme i tecnologia l’ha convertit en un referent en el camp de la gestió hotelera moderna.
Juanjo Rodríguez, fundador i CEO de The Hotels Network
Fundador de The Hotels Network, va iniciar la seva trajectòria al món digital fa més de 20 anys en fundar Duplex, la seva agència de màrqueting. Fa vuit anys, Juanjo va identificar una bretxa entre la qualitat de la tecnologia utilitzada per les grans agències online i la dels mateixos hotels, i va néixer THN: una companyia tecnològica que millora les vendes del canal directe dels hotels mitjançant la personalització, millorant les taxes de conversió web de més de 19.000 hotels a tot el món.