WEBINAR:
Oportunitats en el desenvolupament de sistemes mecànics per a fusió nuclear

DESCRIPCIÓ DEL WEBINAR

El sector de la Indústria de la Ciència està format per les organitzacions dedicades a la concepció, disseny, construcció, explotació i manteniment de les instal·lacions i instruments científics de qualsevol àmbit. Constitueix un mercat creixent, mobilitzant inversions amb un valor de prop d’1 bilió d’euros anuals a Europa.

La Fusió Nuclear és un dels segments més importants d’aquesta indústria. En els propers anys es construirà a Espanya l’accelerador IFMIF-DONES, una Gran Infraestructura Científica per assajar, validar i qualificar materials per al reactor de fusió, suposant una inversió estimada de 420 milions d’Euros.

El projecte FusionCAT reuneix diferents institucions de recerca amb el principal objectiu de generar coneixement i transferir-lo a la indústria per així desenvolupar competències estratègiques en l’àmbit de la Fusió Nuclear.

Al webinar s’explicaran les oportunitats que presenta la indústria de la ciència i la fusió nuclear, amb una mirada concreta a les necessitats de desenvolupament de sistemes mecànics que implicarà IFMIF-DONES.

Sobre FusionCAT

El projecte FusionCAT  té l’objectiu d’establir la transferència de tecnologia de les institucions associades a aquesta indústria per impulsar competències industrials en l’àmbit català i aconseguir energia de fusió. En aquest sentit, FusionCAT aplana el camí per desenvolupar les capacitats tecnològiques requerides en el territori de Catalunya i preparar aquesta nova era energètica.

FusionCAT, que està format per 11 projectes de R+D, compta amb la participació d’un consorci format per 7 institucions líders en els seus respectius camps a nivell català: Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre Universitari IQS de la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), l’Institut d’Investigació en Energia de Catalunya (IREC) i la Fundació b_TEC Campus Diagonal-Besós (BTEC)

El projecte FusionCAT amb número d’expedient 001-P-001.722 ha estat cofinançat en un 50% amb 1.960.963,66 € pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc de el Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

AGENDA

11.00 – Benvinguda i introducció

David Martín, Business Development Manager Industrial Area, Eurecat

11.10 – Indústria de la ciència i fusió nuclear: context general

Manel Sanmartí, bFUS program manager, IREC

11.20 – El projecte FusionCAT

Joan Farnós, Senior Innovation and Business Manager at the Computer Application for Science and Engineering (CASE), BSC

11.30 – Accelerador IFMIF-DONES

Daniel Sánchez, Enginyer d’investigació del programa bFUS, IREC

Marc Crescenti, Responsable de la línia de Simulació AvançadaEurecat

11.50  Clausura i torn de preguntes

David Martín, Business Development Manager Industrial Area, Eurecat

PONENTES

Daniel Martín

Business Development Manager Industrial AreaEurecat

David Martín és enginyer industrial i llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per l’IQS i ha desenvolupat la seva carrera en la comercialització de productes tecnològics d’alt valor afegit. Actualment és Business Development Manager de l’Àrea Industrial a Eurecat, sent la seva principal responsabilitat la d’apropar les capacitats i know-how de les unitats tecnològiques industrials a les empreses privades de tots els mercats. Entre les unitats tecnològiques de la seva àrea es troben les de disseny de producte, comprenent el disseny i la simulació; materials metàl·lics i ceràmics, materials plàstics, així com les unitats de química, automatització i robòtica o sistemes avançats de fabricació com impressió 3D, fotònica, microones o fotònica entre d’altres.

Manel Sanmartí

bFUS program manager, IREC

Manel Sanmartí és Enginyer Industrial en Energia per la Universitat Politècnica de Catalunya i Màster en Empresa Tecnològica per l’IMD, Lausanne, Suïssa. Té més de 20 anys d’experiència liderant i participant en projectes d’R+D+i nacionals i internacionals en el camp de l’energia i en grans instal·lacions científiques internacionals com el CERN o l’ITER. Es va incorporar a l’IREC el 2011 centrant la seva investigació en tecnologies de fusió i gestionant el programa Barcelona Fusion (bFUS), on ha estat treballant principalment per IFMIF-DONES i les activitats d’European Fusion dins d’EFDA i EuroFusion. També és Director de Transferència de Tecnologia i participa activament en diverses organitzacions i comitès internacionals com IEA o EERA. També és membre de la junta de diverses associacions industrials d’energia.

Joan Farnós

Senior Innovation and Business Manager at the Computer Applications for Science and Engineering (CASE), BSC

Joan Farnós és doctor en Enginyeria Mecànica (UPC-BarcelonaTech) i té més de 15 anys d’experiència en execució i lideratge de projectes de R+D+i. Ha estat Enginyer Mecànic de R+D+i a la UPC-BarcelonaTech, Conseller Delegat de la PIME CFD de la consultora HPC Termo Fluids SL, i Responsable de Laboratori d’Enginyeria Tèrmica Numèrica i Experimental de Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, abans de incorporar-se al BSC. El Dr. Farnós també té experiència a ESADE Business School en Desenvolupament de Negocis i l’IPR. Ha estat codirector d’una tesi de màster, és coautor de 6 articles en revistes JCR, amb 20 contribucions a conferències internacionals (peer-reviewed) i 3 patents. A més, el Dr. Farnós ha participat en 30 projectes finançats a nivell nacional i de la UE (EIT InnoEnergy, CleanSky2, H2020, EuroHPC, RIS3CAT). En el projecte RIS3CAT FusionCAT s’encarrega de crear valor a llarg termini per a la comunitat nacional de fusió i el propi consorci promovent relacions sòlides amb la indústria, identificant, protegint i valoritzant la PI desenvolupada i impulsant els resultats de R+D+i al mercat .

Daniel Sánchez

Enginyer d’investigació programa bFUS, IREC

Daniel Sánchez Herranz és enginyer civil per la Universitat Politècnica de Càceres (UNEX). També posseeix un màster especialitzat en simulació numèrica en enginyeria amb ANSYS per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). Després de traslladar-se a Regne Unit, va començar a treballar com a enginyer d’investigació en el Departament de Disseny d’Enginyeria i Matemàtiques de la Universitat de l’Oest d’Anglaterra (University of the West of England, UWE), participant en múltiples projectes de recerca en els camps de robòtica i energia. Des de 2018 realitza tasques d’integració i disseny mecànic de components per al sistema HEBT i BD (High Energy Beam Transport Line i Beam Dump) de la instal·lació IFMIF-DONES (DEMO Oriented Neutron Source) dins el grup bFUS de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Marc Crescenti

Responsable de la línea de Simulació Avançada, Eurecat

Marc Crescenti és enginyer industrial especialitzat en enginyeria mecànica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). També té un màster enfocat en el disseny i simulació d’estructures de material compost impartit pel grup de recerca AMADE de la Universitat de Girona (UdG). Té més de 10 anys d’experiència en projectes de R+D+i. La seva experiència científica i tècnica se centra en: disseny i optimització d’estructures de material compost mitjançant el mètode dels elements finits (FEM), implementant nous models de simulació per calcular fenòmens com el dany progressiu; disseny per a fabricació additiva (DfAM), implementant mètodes de disseny avançats a nivell multi-escala, com el disseny generatiu o l’optimització de topologia; simulacions de dinàmica de fluids computacional (CFD), modelant casos com fluxos en mitjans porosos o fluxos multifàsics. El seu recorregut científic també inclou publicacions científiques, patents i premis.

COL·LABORADORS