WEBINAR TECNOLÒGIC

SUPERAR ELS GAPS EN EL DESENVOLUPAMENT
DE PRODUCTES INNOVADORS

14 d’abril 2021 | de 10:00 a 12:30 h

Organitza:

Amb el suport de:

Col·laboren:

Superar els GAPs en el desenvolupament de productes innovadors. De la idea a la indústria.

A partir de l’experiència d’Eurecat participant en el desenvolupament de productes multitecnologia per a diversos sectors, explorarem com abordar i superar els GAPS més habituals en els processos de desenvolupament, des de la idea a la industrialització, per accelerar la creació de nous productes industrials i comercials.

A qui s’adreça:

Responsables d’innovació, disseny i desenvolupament d’empreses i startups amb producte propi, interessats/des en la potenciació i acceleració dels seus processos d’innovació i desenvolupament de nous productes.

Objectius d’aquest seminari:

Conèixer com abordar els GAPS que dificulten i alenteixen els processos de desenvolupament de nous productes:

•  Identificar oportunitats d’innovació
•  Impulsar l’ R+D aplicada de tecnologies emergents
•  Conceptualitzar
•  Realitzar proves de concepte
•  Potenciar el desenvolupament d’enginyeria
•  Industrialitzar

Fes-nos arribar els teus comentaris i/o dubtes sobre el procés d’innovació a través d’aquest formulari de contacte.

Àmbits d’aplicació:

PROGRAMA

10:00h

Benvinguda i introducció del webinar

Jordi Aguasca, director de la Unitat de Transformació Empresarial i Disrupció d’ACCIO
José Antonio Gago
,
Market Manager Serveis Innovació de Producte i Design Thinking a Eurecat

10:15h  

BLOC IDENTIFICAR OPORTUNITATS D’INNOVACIÓ

‘El Design Thinking com a metodologia per identificar oportunitats d’innovació i conceptualitzar solucions a partir observació de l’ usuari’

José Antonio Gago, Market Manager Serveis Innovació de Producte i Design Thinking a Eurecat

‘Road Map indústria 4.0’

Roger Font, director de la Unitat de Consultoria Tecnològica a Eurecat

10:45h

BLOC R+D APLICADA

‘Electrònica impresa: revolucionant el món de la sensòrica impresa’

Cristina Casellas, promotora tecnològica de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices a Eurecat

‘Plastrònica: integració de l’electrònica en peces de plàstic’

David Martín, Business Development Manager Industrial Area a Eurecat

11:15h

BLOC CONCEPTUALITZAR I REALITZAR PROVES DE CONCEPTE

‘Proves de concepte: avaluar els conceptes per a decisions go/no go

Irene Ràfols, directora de la Unitat d’Innovació i Desenvolupament de Producte a Eurecat

11:30h

BLOC DESENVOLUPAMENT D’ENGINYERIA

Com afecten els aspectes regulatoris i certificacions en el desenvolupament de nous productes sector salut

Dominique Monferrer (PhD.), directora Equip de Medical Device a Asphalion

‘Ciberseguretat: aspecte clau en el món dels productes connectats (IoT)’

Juan Caubet (PhD.), director de la Unitat de IT&OT Security d’Eurecat

12:00h

BLOC INDUSTRIALITZACIÓ I AJUDES INNOVACIÓ

‘Sèries prototip i presèries: necessàries per a una industrialització exitosa’

Agustí Chico, director de Projectes Integrals & Laboratoris de Suport a Eurecat

‘Programes oberts d’ajuda a la innovació’

Marta López, responsable Unitat de Suport Públic a l’R+D+I Empresarial a Eurecat

12:30h

Cloenda del seminari en línia

Eva Fité, Market Manager Sector Indústries de Base i Bens d’Equipament a Eurecat

Xavi Catasús, Market Manager Salut i Esports a Eurecat

PRESENTACIONS PER ORDRE D’INTERVENCIÓ

Jordi Aguasca, director de la Unitat de Transformació Empresarial i Disrupció d’ACCIO

Llicenciat en Ciències Polítiques i en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), actualment dirigeix la Unitat de Transferència Tecnològica i Disrupció d’ACCIO, on concentra les competències en RD, emprenedoria i Startups, transformació i disrupció i transferència i tecnologia. És també Màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA) per ESADE, i durant els darrers 7 anys ha estat liderant Startup Catalonia, la unitat d’startups i d’emprenedoria d’ACCIO especialitzada en l’acceleració de les startups de Catalunya, molt especialment des de les seves fases llavor, en connectar internacionalment el hub d’startups de Barcelona i en l’atracció de talent internacional.

José Antonio GagoMarket Manager Serveis Innovació de Producte i Design Thinking a Eurecat

Dissenyador industrial i Master in Business Innovation amb àmplia experiència en la creació de nous conceptes per a diversos sectors. Actualment és Market Manager d’Innovació de Producte en Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya. Anteriorment va ser director d’Innovació i Disseny en empreses com Lékué i Indo. Expert en la co-creació amb usuaris, mitjançant l’aplicació de la metodologia Design Thinking, per identificar oportunitats d’innovació i definir nous conceptes de producte i serveis, la qual cosa ha fet per a empreses com: Danone, Campofrío, Vueling, Choví, Iberital, Agbar, o Lacer entre d’altres.

El Design Thinking com a metodologia per identificar oportunitats d’innovació i conceptualitzar solucions a partir observació de l’usuari’

El Design Thinking ha aconseguit gran notorietat com a metodologia àgil d’innovació per la seva capacitat per posar a l’usuari-client en el centre del procés d’innovació, observant els seus moments de necessitat-ús per a identificar oportunitats d’innovació i cocreant amb ells possibles solucions. En aquesta primera xerrada del webinar farem un recorregut pels passos clau de la metodologia i la seva rellevància per a superar un dels majors GAPS en els processos d’innovació: identificar oportunitats d’innovació i conceptualitzar com resoldre-les.

Roger Font, director de la Unitat de Consultoria Tecnològica a Eurecat

Enginyer de Telecomunicacions per la UPC i Programa d’Especialització d’Innovació en Tecnologies de la Informació (UPC). Actualment, cursant l’Executive MBA a EAE Business School. Més de vuit anys d’experiència com a consultor i formador en Gestió de la Innovació i Gestor de Projectes en ASCAMM (ara Eurecat) donant suport a més de 60 empreses en la gestió i sistematització del procés de l’R+D+I: definició estratègica, desenvolupament de procés, impuls de projectes d’innovació, suport en la gestió i finançament de l’ R+D+I. També ha estat coordinador de projectes Europeus i licitacions internacionals sobre gestió tecnològica, Roadmapping i ecosistemes d’innovació. Entre ells destaca el roadmap que ha elaborat per la Comissió Europea per tal d’accelerar el desenvolupament de la infraestructura de càrrega del Vehicle Elèctric (EV-Connect) a Europa. Com a docent, és professor de l’assignatura de Gestió de l’R+D + i en l’Executive MBA de la Universitat de Barcelona, ​​de Technology Evolution en el grau de Business Design de l’IED i coordinador del mòdul de Gestió de l’R+D+I en el Postgrau de Gestió de l’ R+D+I d’Eurecat Training.

‘Road Map indústria 4.0’

La indústria 4.0 és una clara línia estratègica de modernització del nostre teixit empresarial per impulsar la seva competitivitat, tant en l’àmbit d’operativitat interna-externa com de la interrelació dels seus productes/serveis amb els usuaris i la societat mitjançant el món de la Internet of Things (IOT). En aquesta ponència parlarem sobre la rellevància de fer un bon diagnòstic per definir una estratègia adequada i a mida de cada empresa i com elaborar un Road Map per a la seva implementació.

Cristina Casellas, promotora tecnològica de la unitat de Functional Printing & Embedded Devices a Eurecat

Cristina Casellas és Enginyera Tècnica Química especialitzada en desenvolupament de materials, processos i productes per l’Escola d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB) adscrita a la UPC. Màster en Societat de la Informació i del Coneixement (UOC) i Postgrau en Gestió Estratègica i Empresarial (UPF). Té més de vuit anys d’experiència en la Indústria Química. Ha treballat com Investigadora i com a Project Manager en l’àmbit de l’electrònica impresa i impressió funcional, i com a Product Manager. Actualment desenvolupa tasques de promoció tecnològica dins de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices a Eurecat.

‘Electrònica impresa: revolucionant el món de la sensòrica impresa’

En una societat amb una demanda creixent de productes intel·ligents, capaços d’interactuar amb l’entorn, mitjançant diferents tipologies de sensors, l’electrònica impresa representa un canvi de paradigma en la conceptualització i industrialització d’aquests productes intel·ligents. Farem un recorregut sobre els fonaments d’aquesta tecnologia i les seves possibilitats d’aplicació en diferents suports materials.

David Martín, Business Development Manager Industrial Area a Eurecat

David Martín és Business Development Manager de l’Àrea Industrial d’Eurecat. Enginyer Industrial i llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per l’IQS ha desenvolupat la seva carrera en la comercialització de productes tecnològics d’alt valor afegit.

‘Plastrònica: integració de l’electrònica en peces de plàstic’

El següent loop en l’evolució de l’electrònica impresa és la seva integració en peces de plàstic, durant el mateix procés d’injecció d’aquestes, representant un canvi de paradigma que permet la creació de monopeces amb la capacitat d’interactuar amb l’entorn mitjançant sensors, actuadors, enllumenat, etc., disminuint costos, pes i temps de muntatge, així com habilitar noves possibilitats de disseny. Aquesta tecnologia l’estem començant a veure implementada en alguns automòbils d’última generació.

Irene Ràfols, directora de la Unitat d’Innovació i Desenvolupament de Producte a Eurecat

Directora de la Unitat de Desenvolupament de Producte d’Eurecat, és Arquitecte per l’ETSAB – Universitat Politècnica de Catalunya i és Màster en Enginyeria i Fabricació Computadora pel CIM – Universitat Politècnica de Catalunya.

Actualment lidera la Unitat d’Innovació i Desenvolupament de Producte d’Eurecat. Unitat especialitzada en el desenvolupament de nous productes des del concepte fins a la primera sèrie, amb un alt contingut tecnològic innovador que col·labora amb totes les Unitats de Tecnologia d’Eurecat.

Des de fa mes de 10 anys ha liderat i participat en molts projectes finançats a l’R+D (europeus i nacionals) i també ha desenvolupat productes per a empreses privades en diversos sectors com el de la salut, esport, construcció o béns de consum. És autora de tres patents.

Proves de concepte:avaluar els conceptes per a decisions go/no go

Un dels moments clau de tot procés d’innovació de nous productes és la presa de decisions go/no go abans d’abordar les cares i llargues fases de desenvolupament d’enginyeria, prèvies a la industrialització. L’experiència d’Eurecat ens demostra la rellevància de realitzar predesenvolupaments d’enginyeria, que permetin fabricar prototips del concepte amb què realitzar proves per validar la seva viabilitat tecnològica, funcional i industrial, així com el seu impacte ambiental, per a així poder avaluar la potencialitat comercial  del concepte abans de prendre la decisió go (no go).

Dominique Monferrer (PhD.), directora Equip de Medical Device a Asphalion

Llicenciada en Biologia Humana per la Universitat Pompeu Fabra i doctora per la Universitat de Barcelona. Després d’uns anys fent recerca en biologia estructural i cristal·lografia macromolecular al Institut de Biologia Molecular de Barcelona, al 2011 es va incorporar a Asphalion com a consultora regulatòria. Al llarg d’aquests anys ha treballat en projectes de desenvolupament i autorització/registre de medicaments químics i biològics, i de productes sanitaris. Actualment, dirigeix l’equip de productes sanitaris de l’empresa, on es dóna servei a clients en desenvolupament, marcat CE i manteniment de certificacions de productes sanitaris d’una gran varietat tecnològica.

Com afecten els aspectes regulatoris i certificacions en el desenvolupament de nous productes sector salut’

Hi ha determinats sectors, com el de salut, que estan subjectes a regulacions i homologacions molt estrictes. En aquests casos és molt aconsellable incloure aquests aspectes des de les fases inicials de desenvolupament, fins i tot des de les de conceptualització. Asphalion, com consultors especialitzats, ens donaran la seva visió de com i quan incloure aquests aspectes en els projectes de desenvolupament de medical devices.

Juan Caubet (PhD.), director de la Unitat de IT&OT Security a Eurecat

Enginyer de telecomunicacions i doctor en seguretat informàtica per la UPC. Va completar la seva tesi doctoral en el grup de seguretat de la informació (ISG) de la UPC sobre gestió d’identitats en xarxes de peer-to-peer estructurades. En 2013 va fer una estada al centre de recerca INRIA Nancy – Grand Est (França) on va tenir l’oportunitat de fer grans avenços en la seva tesi. De l’any 2014 a al 2017 va ser professor del Màster de ciberseguretat de la Universitat la Salle (Universitat Ramon Llull). I des de fa més de 4 anys, lidera la recerca d’Eurecat en el camp de la tecnologia Blockchain. Avui dia, la seva recerca està orientada a la gestió de la identitat digital (autenticació i autorització), ciberseguretat industrial, criptografia i tecnologia Blockchain. Joan ha publicat més d’una dotzena d’articles científics relacionats amb la seva investigació, escriu freqüentment articles de divulgació a la premsa i actua com a ponent convidat en nombroses conferències i conferències.

Ciberseguretat: aspecte clau en el món dels productes connectats (IoT)

Avui dia gairebé tots els productes han d’aportar certes capacitats d’intel·ligència i d’interconnexió, és el que anomenem Internet of Things. L’àmbit de la ciberseguretat ha adquirit una rellevància indispensable per llançar al mercat productes i serveis digitals associats amb el grau de robustesa necessari davant la ciber delinqüència. Revisarem els aspectes clau a tenir en compte a l’hora de desenvolupar nous productes segurs.

Agustí Chico, director de Projectes Integrals & Laboratoris de Suport a Eurecat

Enginyer industrial mecànic per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La seva experiència tècnica abasta el disseny, la simulació i la fabricació de nous productes, eines i processos de fabricació, principalment en plàstic, metall i materials compostos; utilitzant les tecnologies més avançades que facilita la Indústria 4.0. i aplicant aquest coneixement de forma transversal a múltiples sectors: transport, béns de consum i equips, construcció, energia, etc. Té més de 25 anys d’experiència en la direcció i gestió tècnica i administrativa de grans projectes d’R+D+I en els àmbits del disseny, materials, processos, sistemes intel·ligents, construcció i energia; per a clients privats i en projectes amb finançament publicoprivat de la Comissió Europea, de l’Estat Espanyol i de la Generalitat de Catalunya.

Sèries prototip i presèries: necessàries per a una industrialització exitosa

Un cop finalitzades les fases de desenvolupament d’enginyeria, abans d’abordar la fabricació d’utillatges i motlles definitius, és aconsellable fer un pas previ, fabricant sèries prototip, o presèries, mitjançant utillatges i motlles més senzills, que permetin testar a fons el producte en condicions d’ús reals. El pas des de l’àmbit de l’enginyeria 3D i els prototips a l’àmbit de la industrialització sempre requereix petits ajustos que és convenient identificar abans d’invertir en els utillatges industrials definitius, que requereixen una major inversió.

Marta López, responsable Unitat de Suport Públic a l’R+D+I Empresarial a Eurecat

Marta López és responsable de la Unitat de Suport Públic a la RDI empresarial d’Eurecat, encarregada de promoure la participació del centre en projectes d’RDI amb empreses, finançats a través de programes públics.  Enginyera Química per la Universitat de Barcelona (UB) i Enginyera tècnica industrial per la Universitat de Santiago de Compostela (USC). Postgrau en Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i formació d’especialització en Gestió Aplicada de l’Estratègia RIS3 per la UVic-UCC. Anteriorment, al centre tecnològic CETEMMSA, va ser responsable de projectes nacionals a l’oficina tècnica de projectes, encarregada de la cerca de finançament públic nacional pels projectes d’RDI del centre, així com de la gestió de projectes nacionals. Tanmateix, presenta àmplia experiència en consultoria en gestió d’ajuts i deduccions fiscals per RDI a empreses.

Programes oberts d’ajuda a la innovació

Explicació de les característiques principals dels programes vigents d’ajuda pública a projectes d’R+D+I.

Eva Fité, Market Manager Sector Indústries de Base i Béns d’Equipament a Eurecat

Enginyera en Organització Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i enginyera Tècnica Industrial especialitat en Química per la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Actualment és Responsable de Desenvolupament de Negoci del sector Indústria Base i Béns d’Equip a EURECAT.

Experiència de 20 anys en Innovació Industrial. Assessorament especialitzat en innovació oberta i innovació disruptiva que permetin a l’empresa millorar la seva competitivitat aplicant tecnologies existents.

Gran coneixement industrial. Ajudant a la difusió de l’oferta i demanda tecnològica existent potenciant la transferència de tecnologia, la subcontractació d’R+D+I i sinergies creuades entre oferta i demanda de tecnològica. Experiència en gestió tècnica i administrativa de grans projectes d’R+D+I.

 

Xavi Catasús, Market Manager Salut i Esports a Eurecat

En Xavier Catasús és llicenciat en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona.
Ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera professional des de l’any 1994 en el sector Salut vincula amb les TIC. Inicialment en tasques de consultoria i prevenda i, més endavant, evolucionant cap a tasques més comercials (menys tècniques) com a responsable d’una Unitat de Negoci i de Direcció Comercial. Té experiència en tot el cicle de venda de productes, solucions i serveis de programari, medical devices, etc.
Actualment treballa com a Responsable de Desenvolupament de Negoci dels sectors Salut i Esport a Eurecat.