Jornada Tècnica LABIIT- Transició energètica i descarbonització del turisme: reptes i oportunitats per a l’adaptació al canvi climàtic

Jornada Tècnica LABIIT- Transició energètica i descarbonització del turisme: reptes i oportunitats per a l’adaptació al canvi climàtic

La transició energètica és un dels reptes actuals de l’activitat turística per tal d’orientar el seu model cap a la sostenibilitat i minimitzar les emissions que se’n deriven. Concretament, el turisme global representa el 8 % del total dels gasos d’efecte hivernacle que s’emeten, dels quals la major part es troben vinculats amb la mobilitat i els mitjans de transport. A la jornada organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona volem reflexionar com les empreses i destinacions poden incrementar el seu compromís amb la neutralitat climàtica a través del desenvolupament d’iniciatives orientades a la descarbonització amb el coneixement de solucions existents i exemples reals que s’han dut a la pràctica.
Us convidem a assistir en aquesta jornada, que tindrà lloc el proper 12 de novembre de 2024 de 9:00h a 13:00h al Museu de Tortosa (aula didàctica).
No t’ho perdis!

PROGRAMA

9:00 – 9:15h
Recepció d’asistents
9:15 – 9:30h
Benvinguda
Salvador Anton, director científic de l’àrea de turisme d’Eurecat
Iris Castell, vicepresidenta per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
9:30 – 10:15h
Visió panoràmica ‘Cap al Net Zero: el pla d’acció climàtica del sector turístic a Catalunya’
Verònica Enríquez, responsable de coneixement i estratègia a la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya
10:15 – 11:00h
Ponència estratègica ‘Com accelerar la descarbonització del turisme? Solucions per a l’eficiència energètica’
Julia Riquelme, consultora en innovació i sostenibilitat d’Eurecat
11:00 – 11:30h
Café Networking
11:30 – 12:55h
Taula d’experiències: La definició d’estratègies per a la minimització d’emissions en organitzacions i empreses turístiques
Presentada i moderada per Albert Folch, adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Núria Altés, copropietària d’Herència Altés
Grup de treball International Wineries for Climate Action
Àngel Planas, gerent del Consorci de les Vies Verdes de Girona
Programa Vies Verdes #pelclima per reduir la petjada de Carboni CO2 que produeixen els establiments de restauració i els usuaris de les vies verdes.
Ernest Mejías i Marc Genés, coordinador de l’àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica i coordinador de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà, respectivament
Estratègia per a la millora de la destinació turística del Baix Empordà a través de la transició energètica.
David Isern, director del Cerdanya Ecoresort
Centre d’Innovació Regenerativa
Lídia Hinojo, gerent de la Fira Mediterrània
Petjada de carboni i compensació d’emissions d’un esdeveniment cultural
12:55 – 13:00h
Cloenda

PONENTS

SALVADOR ANTON
Director de l’àrea de turisme d’Eurecat i professor de la Universitat Rovira i Virgili
Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Rovira i Virgili des de 2010 i professor Distingit des de 2018, actualment és el director científic de l’àrea de turisme del centre tecnològic Eurecat.
IRIS CASTELL
Vicepresidenta per Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
Vicepresidenta segona, per la marca Terres de l’Ebre, del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Ha desenvolupat la seva trajectòria política a l’Ajuntament d’Amposta, entre els anys 2019 i 2023 com a regidora de Promoció i Turisme Esportiu a l’Ajuntament d’Amposta, i actualment és regidora de Governació, Joventut, Participació Ciutadana i Transparència a l’Ajuntament d’Amposta.
Ha estat esportista d’Alt Rendiment Català amb el programa de la Federació Catalana de Rem al Centre de Tecnificació de les Terres de l’Ebre i posteriorment al Centre de Tecnificació Especialitzat en Rem de Banyoles entre 2011 i 2019. A més, és la representant de la Diputació de Tarragona a la Junta Rectora del Parc natural del Delta de l’Ebre.
VERÒNICA ENRÍQUEZ
Responsable de coneixement i estratègia a la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya
És Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració amb especialització en relacions internacionals. Ha cursat un mestratge de direcció i gestió pública. És funcionària de la Generalitat de Catalunya i ha prestat serveis a diferents departaments. Actualment forma part de la Direcció General de Turisme com a Responsable de Coneixement i Estratègia a l’Àrea de Coneixement, Qualitat i Competitivitat Turística amb competència, entre d’altres, en temes i projectes d’innovació turística, internacionalització i actuacions en matèria de canvi climàtic.
JULIA RIQUELME
Consultora en innovació i sostenibilitat d’Eurecat
Llicenciada en Enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, màster en Gestió de l’Eficiència Energètica per la Universitat de Barcelona i postgraduada en Gestió de Projectes d’R+D+i per Ascamm. En l’àmbit professional té més de 10 anys com a consultora en Innovació i Sostenibilitat, especialitzada en el desenvolupament i implementació d’estratègies d’innovació i el disseny i execució de plans de sostenibilitat, economia circular i resiliència climàtica per a diferents sectors de l’àmbit públic i privat. També es especialista en el desenvolupament de serveis d’Intel·ligència competitiva i vigilància tecnològica, facilitant la detecció de tendències i oportunitats tecnològiques, promovent la innovació continua.
ALBERT FOLCH
Adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Diplomat en turisme i postgraduat en màrqueting per la Universitat Pompeu Fabra, és des de l’any 2013 l’adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona on des del 2016 impulsen la candidatura de Terres de l’Ebre al top 100 green destinations. Anteriorment, havia estat el gerent de l’Empresa Municipal de desenvolupament econòmic de Tarragona. La seva trajectòria professional també es vincula amb l’àmbit de la formació com a professor associat, en diverses ocasions, a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV.
Twitter: @afolch
NÚRIA ALTÉS
Copropietària d’Herència Altés
Nascuda a Batea en el si d’una família de viticultors, s’ha format com a tècnica agrícola i va començar a treballar a la Cooperativa Local de Batea. Al 2010 va decidir crear el seu propi projecte, Herència Altés, juntament amb la seva parella. Herència Altés és un celler familiar de la Terra Alta que aposta per l’agricultura ecològica i treballen de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Així, el 2016 van impulsar la finca Lo Grau de l’Inquisidor per a la recuperació de la fauna i la flora autòctones.
Experiència:
És membre de l’International Wineries for Climate Action, un grup de treball  que agrupa cellers compromesos amb la sostenibilitat per crear estratègies contra el canvi climàtic i la descarbonització. Com a membres, disposen d’un full de ruta clar cap al net zero.
ÀNGEL PLANAS
Gerent del Consorci de les Vies Verdes de Girona
Llicenciat en història i màster en gestió de Patrimoni, ha treballat a diferents administracions públiques local tant d’àmbit municipal com comarcal. La seva vinculació amb el Consorci de les Vies Verdes de Girona es remunta a finals de 2004, on hi entra a forma part com a tècnic de promoció econòmica i desenvolupament. Actualment n’és el gerent.  Una part fonamental de la identitat del Consorci és el desenvolupament sostenible, ja que promouen tot tipus de mobilitat no motoritzada.
Experiència:
Fa uns anys van desenvolupar el programa Vies Verdes #pelclima orientat a reduir la petjada de carboni CO2 que produeixen els establiments de restauració i els usuaris de les vies verdes.
ERNEST MEJÍAS i MARC GENÉS
Coordinador de l’àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica i coordinador de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà, respectivament
L’Ernest Mejías és coordinador de l’Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal del Baix Empordà liderant un equip pel desenvolupament de projectes per a la millora de la sostenibilitat ambiental i la resiliència a la comarca a través de la gestió eficient dels residus, la protecció civil i la prevenció d’incendis i l’impuls a la transició energètica entre d’altres àmbits de treball. A més, compta amb deu anys d’experiència en diversos càrrecs del sector privat i l’administració pública.
En Marc Genés és coordinador de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà liderant un equip pel desenvolupament de projectes de valor afegit per a la destinació que inclouen qualitat, accessibilitat, sostenibilitat, observatori del turisme i comunicació turística, juntament amb la gestió pública del turisme a la comarca amb relació directe amb ajuntaments, oficines de turisme i sector privat. Més de 15 anys amb experiència en la gestió turística. També és professor col·laborador de turisme a la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya.
Experiència:
Des de l’Oficina de Transició Energètica es pretén donar eines que facilitin la transició energètica i que puguin ser d’utilitat per al sector turístic. Actualment, junta amb l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal, s’està treballant per impulsar la transició energètica a través d’un pla: PLA DE MILLORA DE LA DESTINACIÓ TURÍSTICA DEL BAIX EMPORDÀ A TRAVÉS DE LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA
DAVID ISERN
Empresari turístic al Cerdanya Ecoresort i permacultor
Director – Gerent del negoci familiar Cerdanya Ecoresort, integrat per diferents empreses situades a Prullans que van néixer a l’entorn de l’hospitalitat i focalitzades en proporcionar serveis de qualitat i experiències que apropin la natura a tot tipus de clients.
Experiència:
Al Cerdanya Ecoresort el 90% de l’energia que utilitzen és renovable i tenen en compte la seva petjada de carboni i la compensen. A més, premien l’eco-mobilitat, entre altres aspectes, amb la seva moneda eco-social. Actualment, estan fent la transició cap a un altre model de turisme regeneratiu, que en paral·lel els ha portat a la creació d’un Centre d’Innovació Regenerativa.
LÍDIA HINOJO
Gerent de la Fundació Mediterrània, Fira d’espectacles d’arrel tradicional
Llicenciada en Humanitat per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, cursà posteriorment un màster en Musicoteràpia  per la Universitat de Barcelona. L’any 2007 va entrar a formar part de l’equip de gestió de la Fira Mediterrània de Manresa i en l’actualitat n’és la gerent (des de l’abril de 2014). També forma part de la junta de la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado Español (COFAE). @Firamediterrania
Experiència:
La Fira Mediterrània reafirma el seu compromís amb l’entorn, emprenent accions constants i sostingudes per una gestió sostenible i respectuosa de l’esdeveniment a escala ambiental, social i econòmica. Entre les seves accions duu a terme el càlcul de la petjada de carboni de l’esdeveniment i en compensa les emissions.
Etiquetes: ,

Data

12 nov. 2024
Caducat!

Horari

9:00 am - 1:00 pm

Ubicació

Aula didàctica del Museu de Tortosa
Rambla Felip Pedrell, 3, 43500 Tortosa, Tarragona
Go to Top