Solucions Climàtiques
i Serveis Ecosistèmics
R+D+I al servei de les empreses i els territoris per a un futur més resilient al canvi climàtic
Generem coneixement mitjançant l’estudi de processos socioecològics amb l’objectiu d’optimitzar-ne la gestió i potenciar els serveis ecosistèmics que ens proporcionen els ecosistemes, per tal d’afavorir la transició ecològica, la resiliència dels territoris i de les seves activitats econòmiques.
Activitat d’R+D+I
Treballem en estreta col·laboració amb agents tecnològics i de coneixement, empreses, administracions públiques i el teixit social involucrat per al desenvolupament de l’ R+D+I:
- Combinem la recerca aplicada, la innovació tecnològica i la col·laboració interdisciplinària per desenvolupar solucions climàtiques.
- Millorem la resiliència territorial, costanera, hídrica i empresarial, amb un enfocament cap a la bioeconomia i les solucions basades en la natura.
- Avaluem i implementem estratègies que contribueixen a la sostenibilitat i a l’adaptació al canvi climàtic a través de Living Labs i una xarxa de finques experimentals equipades amb sensors de monitoratge avançats.
Transversalitat
Desenvolupem activitats en àrees diverses; des de l’elaboració de solucions basades en la natura fins el disseny de plans relacionats amb la bioeconomia i la resiliència territorial. Treballem sempre en consonància amb la sostenibilitat i l’adaptació al canvi climàtic com a focus central dels nostres esforços.
Assessorament personalitzat
Assessorem governs i empreses per adoptar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, desenvolupem indicadors i creem aliances per garantir que la nostra recerca i la transferència de coneixement tenen un impacte positiu tant a l’àmbit nacional com l’internacional.
Serveis
A la Unitat Tecnològica de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics oferim serveis i solucions a mida en les següents sis grans àrees:
Resiliència territorial
Desenvolupem estudis i solucions per abordar la resiliència a escala de paisatge. Treballem en xarxa amb altres institucions i organitzacions per desenvolupar models de gestió integrals dels paisatges mediterranis, abordant les zones urbanes, naturals i rurals, amb el focus en l’agricultura, els ecosistemes i la biodiversitat.
Resiliència costera
Realitzem estudis detallats per determinar els factors d’estrès de les zones costeres per oferir solucions basades en la natura, amb l’objectiu de mitigar els efectes del canvi climàtic. Monitoritzem aquestes solucions i desenvolupem mètriques per avaluar-ne els serveis ecosistèmics que proveeixen.
Resiliència hídrica
Abordem els reptes hídrics associats a les pressions provocades pel canvi climàtic i altres factors de canvi global. Ens centrem tant en la qualitat com en la quantitat dels recursos hídrics, avaluant-ne els efectes sobre els ecosistemes i la salut humana, així com les activitats econòmiques.
Resiliència empresarial
Avaluem tota la cadena de valor d’empreses i sectors econòmics per tal d’augmentar la seva resiliència en front el canvi climàtic. Identifiquem els riscos, proposem mesures correctores i acompanyem en la seva implementació.
Bioeconomia
Posem el foment de la bioeconomia en el centre dels plans integrals de gestió dels territoris en els quals treballem. Co-creem els plans de gestió territorials i sectorials de la mà dels agents rellevants en cada cas.
Living Labs
Hem desplegat un living lab al delta de l’Ebre (Living Lab EbreBioterritori), el qual ens permet identificar i abordar reptes territorials d’una forma integral, tenint en compte a tots els agents i co-creant les solucions amb una aproximació participativa i interdisciplinària. Estem en procés de desplegar un segon living lab a l’àrea metropolitana de Barcelona per abordar aspectes relacionats amb la resiliència urbana.
Contacte
Nil Álvarez
Cap de la Unitat Tecnològica de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics
Llicenciat en Ciències Ambientals i doctorand al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, compta amb una àmplia experiència en investigació i desenvolupament. La seva recerca se centra en assolir la neutralitat climàtica mitjançant la gestió innovadora de sistemes agroecològics, integrant coneixements d’ecologia, monitorització ambiental, restauració d’ecosistemes i disseny de solucions basades en la natura, amb èmfasi en la governança i la justícia social i territorial. Actualment, lidera la Unitat Tecnològica de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics d’Eurecat.
- Tel. +34 977 105 015
- nil.alvarez@eurecat.org
Projectes destacats
El projecte REST-COAST demostra que la restauració costanera a gran escala pot ser una solució de baixa petjada de carboni per a l’adaptació climàtica i la reducció del risc de desastres en sistemes costaners amenaçats, combinada amb una millora de la seva biodiversitat i prestació de serveis ecosistèmics.
El projecte BIORESILMED genera les eines per al disseny conjunt d’un pla i l’execució d’unes accions que fomentin la bioeconomia en els dos tipus principals de paisatges mediterranis, els de costa i els d’interior.
El projecte EFFECTIVE desenvolupa una base de coneixement científic integral i orientació pràctica, combinant solucions tecnològiques, digitals i basades en la natura, i eines per fomentar la participació social, per a la gestió basada en els ecosistemes aplicada a la protecció i la restauració del Capital Natural Blau del Mediterrani de la UE.
El projecte IMPETUS té com a objectiu accelerar la resposta d’Europa al canvi climàtic i convertir els compromisos en accions concretes, desenvolupant mesures innovadores per fer que les seves regions siguin més resilients. A més, el projecte explora les sinergies entre la mitigació del canvi climàtic, el suport al creixement i l’estabilitat socioeconòmica a nivell regional, així com la transició de les comunitats cap a la sostenibilitat i la resiliència ecològica.
El projecte Life eCOadapt50 augmenta la conscienciació sobre l’adaptació al canvi climàtic a nivell local, mitjançant la implicació dels governs regionals, centres de recerca i actors socioeconòmics. En particular, el projecte augmenta la resiliència dels sectors econòmics més vulnerables al canvi climàtic en quatre activitats econòmiques: turisme, pesca, silvicultura i agricultura/ramaderia.
El Projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) Ebre Bioterritori afavoreix la transició sistèmica (tècnica-econòmica i social), cap a un model d’explotació sostenible del capital natural, articulant un entorn d’innovació estable en el conjunt de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre).
El projecte ECOSEDRIV comprèn i quantifica les interaccions entre els sediments en suspensió, el règim de cabals i les comunitats biològiques en rius altament regulats per dissenyar nous esquemes de gestió d’embassaments per tal de restaurar el flux de sediments cap a la costa de manera sostenible.
El projecte E:SBN estableix un sistema d’identificació, classificació i catalogació de Solucions Basades en la Natura (SBN) creades en diferents tipus d’ecosistemes a Espanya perquè la planificació i la implementació, tant en entorns urbans com rurals, es faci amb una mirada global i adaptada a cada realitat territorial en el marc de l’acció climàtica.