CONTINGUTS DISPONIBLES!
Economia circular i turisme: un nou full de ruta?
1 de juny de 2022 

De 9.15 a 13.30h

Auditori Diputació
C/ Pere Martell, 2 – Tarragona

L’interès creixent per la sostenibilitat i per l’impacte que generen les activitats promou canvis globals en les economies de totes les indústries i el turisme no n’és una excepció. Un exemple és l’increment de nous sistemes organitzatius com el de l’economia circular. A la jornada organitzada per la Línia de Turisme i Cultura del Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, en el marc del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LABIIT), reflexionarem sobre el concepte d’economia circular aplicat en el turisme, la seva integració en el sector i els actors que en resulten claus, així com el seu potencial a esdevenir una fita comuna a les estratègies turístiques.

Destinataris: Empreses turístiques i gestors del sector públic i privat

PROGRAMA 

09.15h

RECEPCIÓ DELS ASSISTENTS 

09.30h

PRESENTA

Ignacio de las Cuevas, cap de Partenariats Globals i Innovació Turística del Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat i gerent del CoE in Tourism Innovation

09.35h

BENVINGUDA

Camí Mendoza, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Roger Font, director del Departament de Consultoria Tecnològica del centre tecnològic Eurecat

09.45h

PONÈNCIA  «Què és l’economia circular i com la podem integrar en el turisme? Principis i eixos clau»

Dra. Marta Jacob, professora titular del Departament d’Economia Aplicada i directora del Laboratori Interdisciplinari d’Economia Circular i Turisme de la Universitat de les Illes Balears

10:30h

TAULA DE DEBAT «És l’economia circular la clau per a la transició del sector cap a un model més sostenible i resilient?»

Presentada i moderada pel Dr. Freredric Clarens, director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental de l’Àrea de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat 

  • Dra. Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya
  • Elizabeth Keegan, directora gerent de Lloret Turisme
  • Carlos León, cofundador i chief innovation officer a Sustainn
  • Jaume Mata, cap de l’àrea de sostenibilitat turística de Fundació Visit València

11:45h

PAUSA CAFÈ

12:15h

TAULA D’EXPERIÈNCIES «L’aposta per la circularitat com a generadora de valor»

Presentada i moderada per Albert Folch, adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

  • Choni Fernández, directora de Serveis Centrals i Sostenibilitat de PortAventura World
  • Àlex Trias, gerent Camping Car S.L La Ballena Alegre
  • Erica Garcia, responsable del Departament de Sostenibilitat de Garden Hotels

13:30h

CLOENDA

A càrrec del Dr. Freredric Clarens, director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental de l’Àrea de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat 

Fi de la jornada


ALGUNS PONENTS DESTACATS

Ignacio de las Cuevas, cap de Partenariats Globals i Innovació Turística del Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat i gerent del CoE in Tourism Innovation

Ignacio té més de dues dècades d’experiència internacional als cinc continents abordant el turisme amb un enfocament multidisciplinari i holístic. Al llarg dels anys, Ignasi ha desenvolupat un interès particular per la cooperació internacional per al desenvolupament, hospitality, la diplomàcia, la formació professional i el desenvolupament de competències, el malbaratament alimentari, la sostenibilitat i la circularitat aplicada al turisme i, més recentment, per les metodologies que fomenten la innovació i condueixen a resultats més eficients.
Ignasi va obtenir un doctorat i un Màster en estudis del desenvolupament per la Universitat de Ginebra (Suïssa), amb especialització en ecologia global i desenvolupament sostenible, així com una diplomatura en gestió turística. Ha treballat com a voluntari per a l’OMT a Bhutan i Turquia i és formador certificat per GSTC.

Twitter: @Eurecat_news

Camí Mendoza, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona 

Alcaldessa de Cambrils des del 2015 fins al setembre de 2021. Durant l’exercici del càrrec, va liderar l’impuls de Cambrils com a ciutat turística i marinera.

És vicepresidenta primera del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona des de juliol de 2019.

Anteriorment, ha treballat en gestió de clubs esportius i en gestió d’una federació esportiva.

Twitter: @Cami_Cambrils 

Roger Font, Director del Departament de Consultoria Tecnològica del centre tecnològic Eurecat

Enginyer de Telecomunicacions per la UPC i Programa d’Especialització d’Innovació en Tecnologies de la Informació (UPC). Actualment, cursant l’Executive MBA a EAE Business School. Més de vuit anys d’experiència com a consultor i formador en Gestió de la Innovació i Gestor de Projectes en ASCAMM (ara Eurecat) donant suport a més de 60 empreses en la gestió i sistematització del procés de l’R+D+I: definició estratègica, desenvolupament de procés, impuls de projectes d’innovació, suport en la gestió i finançament de l’ R+D+I. També ha estat coordinador de projectes Europeus i licitacions internacionals sobre gestió tecnològica, Roadmapping i ecosistemes d’innovació. Entre ells destaca el roadmap que ha elaborat per la Comissió Europea per tal d’accelerar el desenvolupament de la infraestructura de càrrega del Vehicle Elèctric (EV-Connect) a Europa. Com a docent, és professor de l’assignatura de Gestió de l’R+D + i en l’Executive MBA de la Universitat de Barcelona, ​​de Technology Evolution en el grau de Business Design de l’IED i coordinador del mòdul de Gestió de l’R+D+I en el Postgrau de Gestió de l’ R+D+I d’Eurecat Training.

Twitter: @rogerfnt | @eurecat_news

Dra. Marta Jacob, professora titular del Departament d’Economia Aplicada i directora del Laboratori Interdisciplinari d’Economia Circular i Turisme de la Universitat de les Illes Balears

Màster en econometria per la Universitat d’Essex (Anglaterra) i doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de las Palmas de Gran Canaria, els seus àmbits de recerca són la investigació sobre l’anàlisi de la competitivitat i innovació en el sector turístic, les estratègies per a la fixació de preus òptims al sector hoteler i l’economia circular en el turisme.

Des del març de 2021 és la directora del Laboratori Interdisciplinari d’Economia Circular i Turisme de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Anteriorment, des del 2009 al 2013 va ser la vicedegana d’economia de la UIB i entre el 2004 i el 2007, la directora general d’Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Innovació de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears.

Ha participat com investigadora en projectes sobre innovació i turisme, comerç internacional i/o economia circular de la CYCIT, del Programa Marc Europeu i projectes INTERREG.

Twitter: @UIBuniversitat

Dr. Frederic Clarens, director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental de l’Àrea de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat 

Doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona (UB), ha participat en projectes relacionats amb el desenvolupament i la implementació de pràctiques d’economia circular, la descarbonització de processos industrials,  la hibridació d’energies renovables, bateries per la mobilitat elèctrica així com en l’anàlisi de l’impacte de la sostenibilitat en una varietat de sectors industrials com ara el sector químic, mineria, agroalimentari, automoció, materials metàl·lics i polimèrics. 

Twitter: @Eurecat_news

Albert Folch, adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Diplomat en turisme i postgraduat en màrqueting per la Universitat Pompeu Fabra, és des de l’any 2013 l’adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona on des del 2016 impulsen la candidatura de Terres de l’Ebre al top 100 green destinations. Anteriorment havia estat el gerent de l’Empresa Municipal de desenvolupament econòmic de Tarragona. La seva trajectòria professional també es vincula amb l’àmbit de la formació com a professor associat, en diverses ocasions, a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV.

Twitter: @afolch

Dra. Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya

Doctora en biologia, compta amb 24 anys d’experiència en la planificació i gestió pública en sostenibilitat. Actualment és la Responsable de Desenvolupament Sostenible (del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) de la Generalitat de Catalunya. La seva responsabilitat principal és la formulació d’estratègies i projectes que fomentin l’economia circular, treballant en la coordinació de les polítiques dins del Govern.

Algunes de les iniciatives rellevants que està treballant és l’observatori Catalunya Circular, el Full de Ruta de l’Economia Circular de Catalunya i el Pacte per la Moda Circular.

Twitter: @accioclimatica

Elizabeth Keegan, directora gerent de Lloret Turisme

Una important part de la seva trajectòria laboral es vincula a la destinació de Lloret de Mar. Ha estat la Directora del Lloret Convention Bureau des del 2011 fins al 2016 i des de llavors i fins l’actualitat és la Directora Gerent de Lloret Turisme. Llicenciada en Comunicació Audiovisual i Màster en Direcció d’Empreses de Comunicació i Grups Multimèdia per la Universitat Pompeu Fabra, ha exercit com a docent a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i a ESIC, impartint el seu coneixement en l’àmbit del turisme de reunions i esdeveniments.

Lloret de Mar és una de les destinacions pilot que s’han incorporat al projecte europeu Greentour: Economia Circular i Turisme Sostenible a les Destinacions de l’espai SUDOE centrat en l’eco etiquetatge i l’economia circular. L’objectiu és avançar cap a un nou model mediambiental, econòmic i social alhora que s’informa al consumidor i obté el seu compromís amb l’entorn on es desenvolupa l’activitat turística.

Twitter: @lloretturisme | @Keegan_

Carlos León, cofundador i chief innovation officer a Sustainn

Enginyer industrial amb estudis avançats en Enginyeria de materials i fabricació per la Universitat Pública de Navara, actualment és cofundador i Chief Innovation Officer a Sustainn, a més de mentor i docent d’economia circular y Cradle to Cradle®. Especialitzat en el desenvolupament d’estratègies de transició a l’economia circular, anàlisi de la Sostenibilitat del cicle de vida de productes i disseny de productes/serveis per a l’economia circular.

Actualment, des de Sustainn estan duent a terme la diagnosi i full de ruta del projecte de turisme intel·ligent i circular a Santiago de Compostel·la.

Twitter: @wearesustainn

Jaume Mata, cap de l’àrea de sostenibilitat turística de Fundació Visit València

Amb 25 anys d’experiència en màrqueting i gestió turística urbana, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, especialista Internacional en Turisme per la Universitat Politècnica de València i màster en Gestió Turística per la Universitat de Surrey (RU). Des de l’any 2016 és el cap d’Àrea de Sostenibilitat Turística de la Fundació Visit València. Col·labora com gestor i avaluador del Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinacions (SICTED) al mateix organisme, i com a docent en diferents universitats. És membre del grup de treball de sostenibilitat de l’Associació Europea City Destinations Alliance, i ha participat en diversos projectes europeus de sostenibilitat turística.

València és la primera destinació mundial que certifica l’empremta de carboni i hídrica de la seva activitat turística i l’estratègia de Turisme Sostenible de la ciutat pretén posicionar la ciutat com una destinació urbana amb un impacte mediambiental neutre. D’acord amb això, s’ha creat el pla de sostenibilitat turística de València 22-24, per treballar en la transformació verda (plàstics, aigua, espais naturals, alimentació), la neutralitat en carboni, la digitalització i monitorització i la certificació de la destinació i les empreses.

Twitter: @JaumeVLC | @FundVisitVal

Choni Fernández, directora de Serveis Centrals i Sostenibilitat de PortAventura World

Formada en ciències empresarials i ciències econòmiques, va iniciar la seva trajectòria professional a la Multinacional BASF fins l’any 2007. Des de llavors està vinculada amb PortAventura World, en els seus inicis, com Desenvolupadora de l’àrea de compres i logística, des de l’any 2010, com a Directora de Serveis Centrals  com a responsable de l’àrea de compres, logística, assessoria jurídica i responsabilitat corporativa i com a part del Comitè de Direcció de l’empresa. Patrona de la Fundació PortAventura.

PortAventura World s’ha convertit en el primer resort temàtic  operativament carboni neutre que compensa el 100% de les emissions directes (abast 1 i 2)  i ha obtingut la Certificació Residu Zero d’AENOR per totes les activitats que intervenen en la gestió del resort, ja que disposa d’un sistema de traçabilitat de gestió de residus orientat a la valorització del 90 – 100%.

Twitter: @Portaventura_ES

Àlex Trias, gerent Camping Car S.L La Ballena Alegre

El seu àmbit de formació és l’enginyeria industrial i les seves primeres passes professionals han estat vinculades amb la consultoria, concretament en l’àmbit del retail. En els darrers 15 anys s’ha especialitzat en el sector turístic com a gerent de l’empresa Camping Car S.L. La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador.

La campanya “Vacances Responsables” iniciada l’abril de 2020, posant de manifest el model sostenible que fa 20 anys que el càmping aplica, li ha valgut el guardó European Solar Prize 2020, gràcies al projecte de bungalous eco friendly eDevesa d’energia solar, i el reconeixement de l’ADAC com el càmping més sostenible i respectuós amb el medi ambient d’Europa 2022.

Twitter: @laballenaalegre

Erica Garcia, Responsable del Departament de Sostenibilitat de Garden Hotels

Graduada en turisme per la Universitat de les Illes Baleares i Máster Universitari en Planificació i Gestió Sostenible del Turisme, ha desenvolupat diferents càrrecs dins els departaments de recepció, vendes i direcció d’hotel abans d’entrar a formar part de la família Garden Hotels per liderar-ne el nou departament de sostenibilitat.

Aquesta cadena d’hotels mallorquina ha estat la primera a rebre la certificació d’estratègia d’economia circular d’AENOR. Tanmateix, va impulsar la seva transformació cap a l’economia circular l’any 2014. El seu programa d’economia circular es tracta d’un projecte transversal que engloba molts aspectes amb l’aposta per productes de quilòmetre zero, la compra conscient, l’eliminació de plàstics d’un sol ús als establiments i el reaprofitament de les restes orgàniques de la cuina d’hotel per fer compost apte per a l’agricultura ecològica.

Twitter: @gardenhotels

ON