La transició ecològica, la digitalització i la reindustrialització són puntals dels fons europeus de recuperació que han de contribuir a establir les línies que marcaran el futur escenari econòmic i social. Des d’Eurecat, estem preparats per aportar solucions tecnològiques capdavanteres per sumar amb tots els agents públics i privats i donar forma als projectes tractors que han de marcar la diferència, incidint en les àrees i sectors on hi ha realment oportunitats estratègiques i diferencials.

La implementació d’eines d’intel·ligència i la transició digital són vessants claus, juntament amb la biotecnologia i l’agroalimentació, la salut intel·ligent, la nova mobilitat i les noves fonts energètiques, per citar exemples d’activitats amb un gran potencial en tot tipus d’entorns industrials i de serveis, amb gran recorregut en àrees tan interessants per a la nostra economia com la fabricació avançada i el turisme, per mencionar dos casos molt diferents i importants alhora.

Dins d’aquest marc, és fonamental partir d’una reflexió prèvia profunda que permeti obrir noves perspectives amb una mirada ambiciosa, amb la finalitat de generar vies de valor orientades a assegurar el benestar, la sostenibilitat i la prosperitat del país, en forma de propostes excel·lentment enfocades, plantejades i executades.

Anirem compartint tots els avanços que fem en aquesta línia en aquest newsletter mensual, on aquest mes us apropem algunes claus per a la reactivació del sector turístic que es van posar de manifest a la darrera edició del Forum TurisTIC, així com les conclusions de l’AI & Big Data Congress, que ha subratllat la capacitat de predicció que ofereix la Intel·ligència Artificial com a avantatge competitiu per a les empreses, en un context com l’actual.

Entre els continguts que us hem preparat, trobareu també els detalls d’una nova plataforma mèdica per diagnosticar problemes en pacients crònics i del projecte europeu MADRAS, que desenvoluparà nous materials i processos de fabricació per a la producció escalable a nivell industrial de dispositius electrònics orgànics, també coneguts com a dispositius OLAE.

Des d’Eurecat Reus, liderem el consorci Red TecnomiFood, que dedicarà prop de 4 milions d’euros en els propers tres anys a establir una estratègia coordinada per optimitzar el desenvolupament industrial d’aliments, ingredients funcionals i nutracèutics mitjançant l’ús de les tecnologies òmiques, que engloben camps de recerca amb un gran potencial en l’esfera de la nutrició personalitzada.

En l’àrea biotecnològica, Eurecat Reus ha llançat també una crida amb l’objectiu de trobar voluntaris que ajudin a provar una nova aplicació que els aportarà consells personalitzats de nutrició i d’estil de vida saludable, tenint en compte els trets físics i conductuals de cada persona i les seves preferències, condició i metabolisme.

A més, hem estat escollits, juntament amb l’empresa catalana 8wires, per participar en un projecte europeu, amb l’objectiu de millorar la preparació dels pacients abans de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica.

Altres informacions que hem recollit parlen de l’adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 com a via per avançar cap a destinacions turístiques més responsables. També us anticipem que Eurecat organitza, juntament amb la Universitat Tecnològica de Luleå, Suècia, la propera edició de la conferència internacional CHS2, el principal esdeveniment sobre estampació en calent d’acers d’alta resistència, que tindrà lloc per primera vegada a Barcelona.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya