La capacitat de predicció que ofereix la Intel·ligència Artificial estableix un avantatge competitiu per a les empreses, segons ha quedat palès en l’AI & Big Data Congress, que ha posat en relleu la importància que té l’adopció precoç d’aquesta tecnologia per poder generar més activitat econòmica i llocs de treball, així com el suport que aporta en termes d’adaptació des del punt de vista de la intel·ligència de les organitzacions, en un context com l’actual marcat per la COVID-19.

El director de l’AI & Big Data Congress, Marc Torrent, que dirigeix el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i la Unitat de Big Data & Data Science d’Eurecat, ha enumerat els àmbits d’activitat on està prevista una transferència important de la Intel·ligència Artificial, entre els quals ha citat el sector agrari, l’energia i sostenibilitat, el llenguatge i la parla, la mobilitat, la salut i el benestar, l’educació, les indústries culturals i basades en l’experiència i la indústria 4.0.

“Aquells països que apostin de manera més decidida per la Intel·ligència Artificial seran els que capturaran més creixement econòmic i, en conseqüència, més creació d’empreses i de llocs de treball, i també, una adopció de més qualitat, centrada en els seus principis i no amb tecnologia importada”, ha manifestat el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, a la sessió de benvinguda del congrés.

La Intel·ligència Artificial “és potser una de les tecnologies digitals que més impacte tindrà en les empreses, la societat i els territoris”, ha destacat Marco, qui ha xifrat en 180 les empreses d’aquest àmbit a Catalunya, les quals, ha recalcat, estan facturant 1.350 milions d’euros.

“La Intel·ligència Artificial serà un dels elements de diferenciació empresarial”, ha coincidit en subratllar el president d’Eurecat, Xavier Torra, qui ha apuntat que la capacitat de predicció que aporta aquesta tecnologia “dona tot el valor a la recol·lecció i al tractament de les dades”.

Segons Torra, “la Intel·ligència Artificial ofereix unes oportunitats de diferenciació de les empreses assumible per a empreses mitjanes, per competir en uns mercats que cada vegada són més durs”.

Per al comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, “a la capacitat de predicció que dona la comprensió del Big Data i de la Intel·ligència Artificial, haurem de sumar-li la capacitat d’adaptació” des d’un punt de vista de “la intel·ligència més personal, més col·lectiva, més des de la intel·ligència de les organitzacions”, donada la importància que té en el context actual.

Donaldson ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona actualment està desenvolupant una Mesura de Govern, estratègia per incorporar la IA com a instrument de millora en la provisió de serveis públics amb atenció especial per les implicacions ètiques per tal de garantir que les tecnologies emergents no provoquin noves discriminacions.

A la seva intervenció, Marc Torrent, ha explicat els objectius del CIDAI i ha enumerat alguns dels seus projectes per al 2020, entre els quals ha destacat l’aplicació de Deep Learning per a la diagnosi de tumors pulmonars, la predicció de l’accidentabilitat per millorar les infraestructures de control del trànsit, la millora del reciclatge selectiu i l’aplicació de Machine Learning a data sets encriptats mantenint la privacitat de la informació, entre altres aplicacions.

Tendències i desafiaments

El congrés ha comptat amb una ponència del director general d’Intel·ligència Artificial i Innovació de Microsoft, David Carmona, que ha abordat els escenaris principals on s’està aplicant la IA en el context actual, així com les tendències tecnològiques més importants.

En la seva opinió, després d’un període centrat en les proves pilot i en l’avaluació i l’exploració de la Intel·ligència Artificial, “la crisi actual ha accelerat la fase de posar a funcionar la IA connectada a resultats de negoci”.

“Estem veient com moltes empreses l’estan utilitzant per respondre a la crisi en escenaris molt més tàctics i alhora veurem, quan gradualment tornem a una nova normalitat, com la Intel·ligència Artificial es convertirà en una eina clara de diferenciació i formarà part de la redefinició de negocis”, ha explicat.

En aquesta línia, Carmona ha destacat l’optimització de processos, la productivitat dels empleats i el servei al client com a tres escenaris en què “la Intel·ligència Artificial pot ajudar de forma molt senzilla a dia d’avui sense necessitat de grans inversions”.

El director de recerca en Deep Learning de Google DeepMind, Oriol Vinyals, ha parlat també sobre les últimes tendències en l’àmbit de l’aprenentatge automàtic i ha fet una aproximació als desafiaments i als avenços en Deep Learning que s’esperen els propers anys.

“Moltes vegades les solucions més fàcils acaben sent les millors” per poder desenvolupar productes orientats a resoldre algun problema, ha dit Vinyals, per a qui el temps entre el desenvolupament d’una idea i la seva implantació en el mercat s’està escurçant gràcies a la millora de la comunicació i dels procediments en què estan implicats investigadors, product managers i enginyers de programari.

L’AI & Big Data Congress, referent per a professionals, proveïdors i empreses

Les dues jornades de l’AI & Big Data Congress, un dels esdeveniments de referència en aquest camp per a professionals, proveïdors i empreses, s’han centrat en el present i el futur de la Intel·ligència Artificial i l’analítica de dades i en les solucions tecnològiques avançades en aquest terreny. El programa ha inclòs la presentació de propostes innovadores a càrrec d’everis, Microsoft, SDG Group i Oracle i ha abordat el present i el futur de la democratització de la Intel·ligència Artificial, així com l’aplicació d’aquesta tecnologia per a la gestió de situacions de crisi, amb aportacions de la Generalitat de Catalunya, l’Hospital del Mar, Fhios i Weoptimize.

També ha exposat casos d’èxit en la implantació de la Intel·ligència Artificial, a partir d’aportacions d’empreses i organitzacions com la Fundació i2CAT, Simon, Adevinta, Mango, everis, CaixaBank, CTTI i Verbio.

El congrés ha tractat, a més, sobre l’equitat i interpretabilitat dels algoritmes d’Intel·ligència Artificial, a partir de la visió d’Eurecat, la UPC, GMV i AIS i ha donat a conèixer aplicacions pioneres de la mà de SDG Group, Eurecat, CVC, Pal Robotics, Microsoft, la Fundació i2CAT, Kostal, BSC i la Universidad de Valladolid. També ha tingut lloc una sessió titulada “Arquitectures, plataformes i infraestructures” amb Minsait, Unicaja, Lifull Connect i un workshop impartit per Microsoft i everis.

L’AI & Big Data Congress és una iniciativa del CIDAI coordinada per Eurecat i compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, SDG Group, Microsoft, everis i CaixaBank.

Emmarcat dins de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya i coordinat per Eurecat, el CIDAI és una iniciativa publicoprivada que compta amb l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, everis, la Fundació i2CAT, Microsoft i SDG Group.

Els seus objectius són la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar la innovació en els sectors estratègics del país, inclosos els serveis públics i el tercer sector, i la identificació de propostes tecnològiques innovadores provinents de recerca capdavantera en Intel·ligència Artificial, per difondre-les a empreses i institucions.