El teletreball “ha multiplicat els riscos de ciberatacs, amb el focus posat en les aplicacions i sistemes emprats per treballar des de casa” arran de la COVID-19, ja que “en molts casos, s’ha hagut d’improvisar i els nivells de seguretat s’han vist afectats”, segons el director de la Unitat d’IT Security del centre tecnològic Eurecat, Juan Caubet.

En el cas de la ciberseguretat, “independentment que hi hagi unes aplicacions més segures que d’altres, la qüestió també està en veure on posen el focus els atacants”, que en aquesta època d’increment del teletreball “està sent el boom de les aplicacions, sistemes i serveis que utilitzem per treballar des de casa”, de manera que “l’explotació de les seves vulnerabilitats, a hores d’ara, pot ser un gran negoci”, subratlla.

Els atacants “veuen un filó i ataquen per fer-se amb el compte i la contrasenya de l’usuari per intentar accedir a altres serveis, com les targetes bancàries”, exposa Caubet, qui posa en relleu que “s’han acarnissat en el cas d’algunes aplicacions molt emprades durant el confinament”.

Durant aquestes setmanes de reclusió, prossegueix, “també s’ha observat un gran increment dels correus de phishing buscant la vulnerabilitat dels usuaris amb estratègies que han emprat la COVID-19 com a esquer”, a fi “d’obtenir comptes d’usuaris que els permetin robar dades, tenir accés a targetes de crèdit, suplantar identitats o fins i tot segrestar dades per després demanar un rescat. També s’han vist falses campanyes de donacions”.

Per reforçar la protecció, el director d’IT Security d’Eurecat recomana “tenir les aplicacions actualitzades, utilitzar les eines corporatives, emprar les xarxes privades virtuals (VPN) de les empreses per treballar en remot i canviar les contrasenyes més sovint”.

En aquest sentit, Caubet insisteix també en la necessitat que “les empreses estableixin mesures addicionals per protegir els dispositius de la companyia que estan utilitzant els empleats a casa seva”, mitjançant “mecanismes i aplicacions de seguretat que permetin reduir els riscos i tancar portes d’entrada als sistemes corporatius”.