El president d’amec, Pere Relats, i el president d’Eurecat, Xavier Torra, han signat un acord de col·laboració per tal de promoure conjuntament la innovació i la transformació de les empreses industrials, un factor clau de la nova competitivitat. La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades i el centre tecnològic ja estan treballant per facilitar que les empreses puguin materialitzar nous projectes d’innovació i d’Indústria 4.0.

L’acord de col·laboració amplia l’abast de l’anterior, signat el 2018, ja que entre els serveis que portaran a terme hi ha el desenvolupament de forma activa de la innovació i les capacitats tecnològiques de les empreses, la possibilitat de participar conjuntament en projectes internacionals i la posada en marxa d’un servei de vigilància tecnològica, així com la realització de cursos i formacions especialitzades.

Concretament, amb l’objectiu de promoure i materialitzar projectes d’innovació que aporten valor afegit a la indústria, amec i Eurecat ja han començat a treballar colze a colze amb les empreses. Desenes de membres d’amec ja han participat en les trobades periòdiques en les que es donen a conèixer les aplicacions més útils de la Indústria 4.0 per a les empreses industrials amb exemples pràctics. Els temes clau tractats pels experts d’Eurecat són les aplicacions d’intel·ligència artificial, la impressió 3D i la importància i utilitat d’instal·lar sensors en les màquines. En aquestes sessions, responsables d’amec expliquen les ajudes i subvencions a les que poden optar les empreses industrials per materialitzar els seus projectes. L’àmplia assistència d’empreses industrials és una mostra del gran interès que la indústria té per la innovació i la seva transformació. Posteriorment, moltes de les empreses decideixen inscriure’s a les trobades individualitzades amb tècnics d’Eurecat i d’amec, que analitzen cas per cas, assessorant sobre com es pot dur a terme un projecte concret i com finançar-lo.

L’acord signat estableix que Eurecat podrà aportar la seva capacitat tecnològica per a les empreses tant en projectes nacionals com internacionals, privats o en el marc de diferents convocatòries de finançament públic, mentre que amec podrà encarregar-se de les convocatòries i de facilitar l’accés als ajuts públics dels projectes que s’impulsin per tal de poder materialitzar-los.

Les dues entitats col·laboraran en la generació d’oportunitats i sinèrgies per a la realització d’accions conjuntes i licitacions d’R+D+i internacionals. Així, es podran generar partenariats i projectes internacionals.

Prospectiva i vigilància tecnològica

A més a més, l’acord signat estableix també que amec i Eurecat col·laboraran en la dinamització conjunta de projectes de prospectiva i vigilància tecnològica. En aquest sentit, desenvoluparan, entre d’altres, un servei de Vigilància Tecnològica sobre el packaging i la maquinària per envasar, sector que està realitzant una gran transformació en resposta als nous requeriments de sostenibilitat i economia circular; i sobre el procés alimentari i la maquinària per processar aliments.

Així mateix, ambdues organitzacions col·laboraran en la dinamització conjunta de projectes de formació i talent d’interès per a les empreses industrials internacionalitzades, en els àmbits de manteniment predictiu, Internet de les coses industrials, assistència remota, directius 4.0, sostenibilitat pel sector tèxtil, transformació circular i transformació digital.

“És el moment per a que la indústria del país faci un pas qualitatiu per a mantenir la seva competitivitat en un marc global de profunda transformació”, assenyala el president d’amec, Pere Relats, per a qui és essencial “generar un ecosistema i un engranatge públic-privat que funcioni de forma òptima”.

“La innovació tecnològica serà clau per impulsar la reactivació i la competitivitat de tots els sectors”, en un escenari extremadament canviant, en el qual “Eurecat vol ser l’aliat de les empreses, perquè es puguin anticipar incorporant les solucions tecnològiques necessàries per aprofitar les oportunitats i superar amb èxit els desafiaments”, remarca el president d’Eurecat, Xavier Torra.