La tecnologia d’ala laminar BLADE, fabricada per un consorci europeu liderat per Airbus amb la col·laboració de l’empresa catalana Aritex i el centre tecnològic Eurecat, permetrà rebaixar a la meitat la fricció alar en nous models d’avió i reduir les emissions de diòxid de carboni en un 5 per cent, segons es desprèn dels resultats de les primeres proves en vol.

En concret, Aritex i Eurecat han desenvolupat les plantilles, utillatges i accessoris necessaris per al desmuntatge de les ales originals de l’Airbus A340 que s’ha fer servir com a laboratori de vol, així com també els components per instal·lar les ales de flux laminar per realitzar les proves en vol. El desenvolupament ha inclòs des de la fase conceptual fins a l’entrega.

El director de Mercat Aeronàutic d’Eurecat, Ángel Lagraña, explica que Aritex i el centre tecnològic “han dissenyat i dut a terme processos eficients per acoblar i desacoblar les ales de flux laminar del demostrador”. L’ala laminar és una tecnologia que “confereix un disseny més aerodinàmic a l’estructura alar que redueix la fricció a la meitat i pot millorar la petjada ambiental, el consum de combustible i l’autonomia dels futurs models”.

Lagraña destaca que “els avantatges de l’ala laminar es coneixen des de fa dècades, però no s’havien pogut aplicar a l’aviació comercial fins ara per falta d’una tecnologia adequada”. En aquest sentit, les proves de vol, que s’allargaran durant els propers mesos, permetran “calcular les toleràncies de l’estructura laminar en diferents situacions, mitjançant mètodes innovadors com sensors repartits per tota l’ala i càmeres infraroges”, afegeix.

La directora de Tecnologia i Transferència d’Eurecat, Myriam García-Berro, subratlla que el projecte BLADE “aporta a Eurecat experiència i visió en tecnologia innovadora en el sector aeronàutic i obre la porta a participar en projectes de gran envergadura que des de Catalunya poden transformar la indústria aeroespacial per fer-la més eficient, competitiva i sostenible”.

La tecnologia BLADE, que s’emmarca en la iniciativa Clean Sky de la Comissió Europea per millorar l’eficiència del transport aeri, ha rebut el premi en la categoria de tecnologia comercial a l’Aviation Week Laureate Awards, els guardons de referència en el sector de la innovació aeroespacial. En el projecte hi participen un total de 21 socis europeus, entre els quals hi ha Eurecat (membre de Tecnio), que s’han fet càrrec de diversos processos i tecnologies per l’assemblatge del demostrador a la línia de muntatge final a la ciutat francesa de Tarba.