L’empresa Centre tecnològic de Grupo COPO (CETEC) i el centre tecnològic Eurecat han començat a assajar la creació de nous teixits per a la millora del confort dels ocupants dels automòbils, en el marc del consorci TexCONfiv, constituït per aconseguir prototips tèxtils amb millores en la seva aplicació, ergonomia, conductivitat tèrmica, transpirabilitat, acústica i sostenibilitat.

El consorci compta amb un pressupost de 593.149 euros i està liderat per CETEC, amb l’objectiu d’avançar en el desenvolupament de nous teixits per a l’interior de l’automòbil, amb aplicacions també en el nínxol de mercat del sector llar, en formats com matalassos i coixins.

En aquesta línia, Eurecat i Grupo COPO han desenvolupat i imprès pastes fosforescents sobre teixits utilitzats en l’interior de l’automòbil per aconseguir altes prestacions lumíniques en condicions nocturnes.

L’avantatge d’aquests tipus de recobriments fosforescents és que “no requereixen d’una electrònica addicional perquè emetin llum”, fet que “permet obtenir visibilitat en condicions nocturnes sense cap consum energètic per al vehicle”, explica la investigadora d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat Marta Sanz.

Durant el primer any, també s’han investigat les formulacions per a una durada de fosforescència adequada per al confort lumínic i els paràmetres de l’estructura del teixit que influeixen en una bona gestió del so per al confort acústic, així com els materials i les estructures més adients per a la transferència tèrmica i la circulació del vapor d’aigua, en la línia del confort tèrmic. Pel que fa a l’ergonomia, el consorci estudia com incorporar en els teixits els materials que han de permetre una adaptació del seient a la configuració física de cada ocupant.

Segons explica el director d’R+D de Grupo COPO, Arturo González, el resultat de la investigació “serà un prototip tèxtil on s’haurà millorat la seva aplicació, l’ergonomia i confort, la conductivitat tèrmica, la transpirabilitat, l’acústica i en el qual s’haurà optimitzat la seva sostenibilitat”.

En paraules de la directora de Teixits Funcionals d’Eurecat, Virginia García, el projecte compta amb “l’àmplia experiència que sumen CETEC i Eurecat en el desenvolupament de solucions tèxtils d’altes prestacions i amb requisits molt complexos, que garanteixen el correcte desenvolupament del projecte” i la consecució dels seus objectius identificant àrees d’especialització complementàries, a més de mantenir “com a referència el requisit de baix cost de fabricació que demana el sector de l’automoció”.

Per a això, CETEC aporta el seu coneixement en la creació, el desenvolupament i la producció de tèxtils tècnics innovadors, per a diferents aplicacions, que van des de seients, panells de portes, reposabraços i reposacaps fins a sostres, pilars i sostres solars.

Per la seva banda, Eurecat, com a agent expert en R+D+i, lidera el disseny i el desenvolupament d’estructures que millorin el confort lumínic, acústic, tèrmic i ergonòmic dels teixits, amb la finalitat de desenvolupar solucions tèxtils que cobreixin les necessitats, no només del sector automobilístic, sinó també dels usuaris dels vehicles i de tota la cadena de valor i del teixit industrial.

El present projecte TexCONfiv està alineat amb les prioritats establertes en els Reptes del Programa estatal d’R+D+i orientada als Reptes de la Societat, i més concretament, al Repte centrat en el transport intel·ligent, sostenible i integrat.

22 quilos de tèxtils en un automòbil mitjà

En total, un automòbil mitjà utilitza uns 22 quilos de tèxtils, d’acord amb informació obtinguda a www.fibre2fashion.com, els quals han de complir amb una sèrie de normes de qualitat i requeriments tècnics. Addicionalment, els tèxtils usats en la indústria automotriu són sotmesos a una sèrie de proves que mesuren tot tipus de resistències físiques per poder determinar el seu comportament en les circumstàncies més extremes.

En aquest escenari, els fabricants tèxtils, independentment d’on estiguin localitzats, han d’elaborar els seus productes sota les normes tècniques que regeixen, en cada un dels països d’on prové la marca de vehicles, en els quals seran instal·lats els tèxtils i, fins i tot, en molts casos han de complir les normes tècniques dels països on aquests vehicles han estat acoblats i cap a on són exportats.

A mesura que ha anat evolucionant el disseny dels seients, els teixits que els cobreixen també ho han fet. En l’actualitat, els materials que es fan servir per folrar la gran majoria dels seients són d’una excel·lent qualitat, que és incrementada en la mesura que augmenta la gamma de l’automòbil.

Els tèxtils usats en els habitacles dels vehicles actuals estan fabricats principalment de polièster, per la seva rendibilitat i fàcil accés i el seu compliment amb pràcticament tots els estàndards de qualitat requerits per la indústria automotriu.

En aquest sentit, les teles dels seients han de poder suportar milers d’usos, sota el sol abrasador del desert, a temperatures per sota de zero i tolerar l’acumulació d’humitat en climes càlids i humits sense danyar o deslluir la tela del seient.

D’altra banda, gairebé totes les companyies utilitzen teles que, no només inhibeixen el creixement de bacteris, sinó que també milloren la qualitat de l’aire mitjançant l’eliminació d’olors, fins i tot els causats per compostos orgànics volàtils. Així mateix, el confort i l’estètica també juguen un paper molt important.

Actualment, s’està treballant, a més, en tèxtils que puguin canviar de color per evitar la monotonia i en teixits amb fibres sensorials que puguin detectar el nivell d’alcohol del conductor i generar una ordre que impedeixi que el vehicle es mogui. També s’investiga en materials tèxtils lleugers que podrien reduir a més de la meitat el pes mitjana actual de 22 quilos per cotxe.

El projecte TexCONfiv ha estat finançat a través de la convocatòria Retos de Colaboración 2017 pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i l’Agència Estatal d’Investigació i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).