El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte europeu StepUP, que ha desenvolupat una nova metodologia de rehabilitació profunda, un conjunt d’eines digitals i tecnologies de fàcil i ràpida col·locació, connexió i ús (Plug&Play) per transformar el mercat de la renovació energètica i impulsar la descarbonització d’edificis existents.
El projecte té com a objectiu “que la descarbonització d’edificis sigui una inversió fiable, atractiva i sostenible, i que permeti, a més, reduir el temps d’instal·lació, minimitzant els inconvenients per als ocupants de l’edifici que solen comportar les rehabilitacions”, afirma la coordinadora de StepUP, Amisha Panchal, de l’empresa IES.
L’equip de StepUP ha cocreat una metodologia que ofereix una guia pas a pas per a la direcció de projectes i altres parts interessades en un procés de renovació energètica profunda, aprofitant els beneficis de les mesures de renovació energètica industrialitzada i un enfocament basat en dades en el disseny i seguiment per facilitar els projectes de renovació.
En aquesta línia, en el marc de StepUP s’han desenvolupat tecnologies de rehabilitació energètica com un nou sistema de façana ventilada Plug&Play, que pot integrar finestres, persianes i plaques fotovoltaiques, i contempla espais per a les instal·lacions dels nous sistemes de condicionament de l’edifici que permeten la flexibilització del consum energètic.
Per facilitar la renovació energètica “és fonamental el desenvolupament de noves solucions de construcció industrialitzada que permetin minimitzar el temps d’obra i maximitzar el benestar dels ocupants, a més de garantir la interoperabilitat entre diferents solucions”, destaca la directora de la Unitat d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica d’Eurecat, Irene Ràfols.
“La renovació profunda permet reduir dràsticament la demanda d’energia, contribuint a l’objectiu de la Unió Europea de tenir un parc d’edificis descarbonitzat per al 2050”, afegeix Irene Ràfols.
Per al consum flexible d’energia, també s’ha creat una bateria tèrmica de nova generació per emmagatzemar i consumir energia de refrigeració o calefacció monitorada i optimitzada a través de les eines de dades StepUP. La innovació permet generar l’energia quan és més econòmica o eficient, emmagatzemar-la en un tanc amb materials de canvi de fase (PCM per les sigles en anglès) i utilitzar l’energia quan és menys eficient produir-la.
El projecte s’ha centrat també en solucions digitals per millorar la rehabilitació i el rendiment energètic dels edificis, entre les quals hi ha solucions d’intel·ligència de dades per a la presa de decisions sòlides a l’etapa de disseny. També hi ha solucions per monitorar el comportament de l’edifici després de la rehabilitació, a més de nous models de finançament per a l’optimització de l’energia, la comoditat i el rendiment dels costos durant la vida de l’edifici.
Assaig de les tecnologies en tres tipus d’edificis
Les innovacions tecnològiques del projecte StepUP s’han assajat en tres tipologies d’edificis, que inclouen edificis públics, oficines privades i un edifici multifuncional per a R+D.
A Budapest, Hongria, la intervenció de rehabilitació en una escola infantil pública ha inclòs la instal·lació del sistema constructiu de façana Plug&Play, la solució de calefacció del projecte, aïllament del sostre, la instal·lació de panells fotovoltaics i el canvi del sistema de distribució de calor.
En un edifici multifuncional específic per assajar tecnologies d’R+D de la Universitat de Navarra, s’hi han instal·lat els components de façana ventilada complets, amb finestres i plaques fotovoltaiques incloses. També s’ha assajat un sistema de refrigeració a una altra ubicació de la ciutat de Pamplona, Espanya. L’impacte de les dues tecnologies s’ha avaluat al bessó digital d’un bloc d’habitatges multipropietari a Pamplona per correlacionar l’impacte de les solucions Plug&Play.
La prova pilot a Glasgow, Escòcia, ha supervisat l’elaboració d’un pla de renovació esglaonat d’un edifici d’oficines, que es revisarà per a l’aplicació i la validació de la metodologia del projecte i l’elaboració de plans financers per a la rehabilitació profunda a fi de valorar les millores introduïdes i el potencial d’un enfocament de coinversió. Les activitats pilot virtuals han estat alineades amb les proves pilot reals per a la fase de recopilació i disseny de dades.
El projecte StepUP està format per un consorci de deu socis de sis països europeus, entre els quals hi ha dues institucions de transferència de tecnologia (Eurecat i UniSMART), sis empreses industrials (IES i IES R&D, Manni Group, HeatVentors, ABUD i Energinvest) i dos propietaris i contractistes (Construcciones ACR i Municipalitat del 18è Districte de Budapest).