La plastrònica, una tecnologia emergent que permet la integració d’electrònica en peces de plàstic, superarà, d’acord amb els estudis que avaluen la seva implantació, els 5 bilions d’euros l’any 2026 a nivell global, gràcies a la demanda d’innovacions vinculades al disseny de productes que incorporen, per exemple, pantalles flexibles, comandaments hàptics que permetin una resposta interactiva o botoneria invisible, especialment en auge en el sector de l’automoció.

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) compta amb un equip especialitzat en nous sistemes de funcionalització de peces de plàstic mitjançant electrònica encastada, que “serà una de les pròximes revolucions en el camp del disseny de productes innovadors i l’optimització de processos industrials”, assenyala el director de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà, amb motiu de la fira ChemPlast Expo, que comença avui a Madrid.

L’electrònica tradicional “es basa en hardware i en accionaments mecànics que activen components electrònics que es munten en peces de plàstic”. En canvi, els nous processos desenvolupats per Eurecat permeten incorporar electrònica encastada a les peces de plàstic “en un únic pas de fabricació”, remarca Plantà.

Aquesta possibilitat tecnològica fa que els processos de manufactura amb electrònica encastada en plàstic siguin “molt interessants per a la fabricació de totes les peces que tinguin electrònica mecànica, com les consoles dels vehicles, els comandaments de l’aire condicionat, els accionaments de les llums o revestiments de les portes del cotxe”, detalla el director de Tecnologies Industrials d’Eurecat.

L’electrònica encastada, afegeix, “és també molt interessant per a la fabricació tant de grans com de petits electrodomèstics”, donat que “es poden realitzar els accionaments electromecànics amb electrònica encastada de forma optimitzada”.

Amb la finalitat de donar a conèixer les aplicacions de la plastrònica, denominada també in-mold electronics, Eurecat presenta aquesta setmana a ChemPlast Expo, un demostrador del joc electrònic Simon fet amb circuits electrònics encastats en una peça de plàstic transparent que li aporta la funcionalitat.

Es tracta d’una peça polimèrica que ha estat impresa electrònicament, termoformada i sobreinjectada amb superfície funcional i que ha estat seleccionada com a finalista en els ChemPlast Awards, en la categoria de “Millor projecte d’investigació per a la indústria”, un guardó que reconeix la iniciativa més avantguardista del sector enfocada a la recerca.

Eurecat és també finalista en els ChemPlast Awards dins de la categoria dedicada al “Millor cas d’èxit col·laboratiu d’economia circular” per un projecte de valorització de fibres de carboni procedents de composites fora d’ús per a la fabricació d’una peça estructural lleugera per al sector del transport.

El centre tecnològic també mostra a la fira la impressora 3D “BlackBelt 3D”, distribuïda a España per Uniqo Custom Engineering, que pot imprimir peces de longitud infinita a partir de materials innovadors desenvolupats per Eurecat, amb aplicació en el sector automoció per a la fabricació de peces de longitud extrema, com biguetes de reforç, reixes frontals i de radiadors, així com perfils de llarga longitud, entre altres elements.