El centre tecnològic Eurecat forma part del consorci del projecte europeu iClimaBuilt, que desenvolupa tecnologies energètiques avançades per a l’aïllament i la recol·lecció i emmagatzematge d’energia en edificacions i nous materials de construcció intel·ligents amb capacitat d’adaptació a diferents climes, que aquests dies presenta a l’Smart City Expo 2023 a Barcelona.

“Els materials i tecnologies energètiques implementats, permetran millorar el rendiment i confort tèrmic, així com la qualitat de l’aire amb solucions funcionals en edificis”, explica el director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Frederic Clarens. A més, assenyala, “la flexibilitat dels nous laboratoris, afavoriran el disseny i muntatge de sistemes tècnics totalment personalitzats, flexibles, modulars i desmuntables, per tal de contribuir a la transformació del sector de la construcció per complir els objectius de la Unió Europea”.

iClimaBuilt treballa en la creació d’una Plataforma (Open Innovation Test Bed) a disposició de la indústria per al disseny, desenvolupament, prova i validació de nanotecnologies, materials avançats d’estalvi d’energia i reducció d’emissions, i serveis per a entorns industrials. Aquests living labs se situen en diferents regions europees per promoure la creació d’Edificis de Consum Quasi Nul (nZEB per les seves sigles en anglès).

Així, Eurecat ha posat en marxa dos living labs demostradors a Manresa i Amposta perquè les empreses puguin testejar diferents materials i elements per a les façanes i monitorar-los en temps real.

Edifici Llavor del CRC, edifici demostrador d’arquitectura sostenible

El recent construït Edifici Llavor del Centre en Resiliència Climàtica a Amposta és una construcció de dues plantes, sensoritzada i de consum mínim d’energia, basada en l’ús intensiu de materials sostenibles i reciclats. L’edificació permet testejar noves tecnologies d’envolupants d’edificis a escala real i té una orientació òptima, amb una façana totalment exposada al vent i una altra a la incidència solar.

Es tracta d’un projecte d’arquitectura sostenible i utilitza estructures de fusta i tècniques de construcció en sec que el doten d’una gran versatilitat i possibiliten que en el futur pugui ser desmuntat i reutilitzat.

Convocatòria oberta per a pimes per provar materials en façanes d’edificis

D’altra banda, el consorci iClimaBuilt ha llençat una convocatòria oberta per a projectes que vulguin testejar els seus materials per aplicacions de façana o en interiors, dirigida a petites i mitjanes empreses i agents europeus del sector de l’edificació i dels materials per a envolupants d’edificis, així com a petits consorcis d’empreses.

Les propostes es poden presentar fins al 30 de desembre i Eurecat serà una de les entitats que oferiran serveis de testos i infraestructura als projectes seleccionats, per escalar els seus projectes i tecnologies en innovacions per al mercat.

El projecte subvencionarà el 70 per cent del cost dels projectes seleccionats, que podran rebre entre 50.000 i 150.000 euros. La convocatòria compta amb un pressupost total d’1,15 milions d’euros i els projectes que es presentin han de tenir una durada màxima de 9 o 10 mesos.

iClimaBuilt seleccionarà materials i dissenys basats en una perspectiva d’economia circular que considerin els efectes ambientals, econòmics i socials que puguin aparèixer durant tota la cadena de valor.

El consorci iClimaBuilt, coordinat per la Universitat Politècnica Nacional d’Atenes (NTUA), compta amb la participació d’Eurecat a través de la seva Unitat d’Aigua, Aire i Sòls, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental, la Unitat de Desenvolupament de Producte i el Departament de Consultoria.

Informació i detalls de l’Open Call: https://sepiclimabuilt.com/open-call/