L’increment de l’ús de les tecnologies basades en Big Data, intel·ligència artificial, 5G, robòtica i automatització de processos i Internet de les Coses (IoT) constituiran un paper clau en l’era post-Covid, en un context on les solucions tecnològiques s’aniran multiplicant i diversificant de manera natural, en funció dels segments de mercat i dels nous hàbits de consum.

Així queda recollit en les conclusions de la darrera edició del Forum TurisTIC, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, el contingut del qual ha prestat especial atenció a l’impacte de la Covid-19 en el sector turístic i a les previsions de recuperació de l’activitat, que es calcula que arribaran als nivells previs a la pandèmia a partir de les temporades 2023-24.

En aquest escenari, “tot allò que faci referència al turisme touchless i contactless, a la desconcentració de la demanda turística, a la seguretat o higiene i, per conseqüència, als aplicatius que ens permetin tenir una visió en conjunt i en temps real dels atractius turístics i de les destinacions cobraran més importància”, explica el gerent del CoE in Tourism Innovation, Ignacio de las Cuevas.

Des de la seva perspectiva, es produirà un increment de l’interès de l’ús de les dades per mesurar els nous comportaments dels turistes, tal com ho reflecteixen iniciatives capdavanteres en aquesta línia.

La darrera edició del Forum TurisTIC ha posat també en relleu que els partenariats públicoprivats que trobin la manera de gestionar i de compartir dades de valor, en línia amb la innovació oberta, per fer previsions, per redefinir-se i per adaptar-se a la demanda “tindran un avantatge competitiu sobre els altres”, assenyala el president d’Eurecat, Xavier Torra.

Gamificació, sostenibilitat, xatbots i realitat virtual

El congrés també ha apuntat que la personalització i la gamificació com a complements del fet turístic estan guanyant més adeptes. En aquest sentit, “un dels factors que reforça l’èxit de la gamificació és que permet crear vincles amb les noves generacions, i segons diferents estudis, sembla que el rol que juguen dins la família en la presa de decisions de les vacances està en augment”, assenyala el gerent del CoE in Tourism Innovation.

El Forum TurisTIC ha constatat també un increment de l’aplicació de xatbots per resoldre dubtes als visitants relacionats amb temes de seguretat post-covid i de l’ús de la realitat virtual amb modelització 3D, per millorar l’experiència de la visita.

El director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i professor de la URV, Salvador Anton Clavé, ha apuntat que la Covid-19 ha generat un creixement significatiu de l’atenció dels mercats cap a les destinacions de proximitat, les destinacions relacionades amb el benestar físic i el turisme actiu i els atractius tant culturals com ambientals.

En la seva opinió, la Covid-19 ha posat de manifest que a futur “l’hegemonia serà pels models de negoci, activitats o accions que siguin sostenibles de manera que la resta quedarà obsoleta”.

D’acord amb De las Cuevas, el sector MICE (de les sigles en anglès Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions) “és clarament un dels que ha hagut de patir efectes més negatius” en la situació que ha generat la Covid-19, si bé es mostra confiat en què “el factor humà i d’interacció social que vertebra el sector turístic és primordial i es buscaran les maneres de seguir fent aquest tipus d’acte, tot respectant els protocols d’higiene i seguretat establerts”.

El Forum TurisTIC compta amb les entitats promotores Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de la Fundació ”La Caixa” i del projecte europeu CHARM (Immersive Experiences in European Charming Villages), liderat per l’Agència Catalana de Turisme (ACT).