El Castell de Montjuïc acull l’exposició “L’Art de la Guerra: estratègies per vèncer sense lluitar”, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i produïda per ALS i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), sobre l’obra de l’autor xinès Sunzi, un llibre de l’antiguitat que presenta la guerra com un joc d’estratagemes, manipulació, intel·ligència i ocultació per tal de reduir el cost de la batalla.

L’equip especialitzat en cultura i museografia del departament de Consultoria d’Eurecat s’ha encarregat de la idea original, dels continguts i de la coordinació tècnica del projecte, que es podrà visitar fins al 9 de gener de 2020.

La mostra posa el focus en l’obra de l’autor xinès, considerada el primer tractat d’estratègia militar conegut. El text, concebut a la Xina entre els segles VI i II aC, ha esdevingut un referent per a diverses generacions, no només en l’àmbit de l’estratègia militar, sinó també de la cultura, la política i el pensament estratègic.

En paraules del comissari de l’exposició, Manel Ollé, Sunzi planteja que “l’única batalla que val la pena emprendre és la que ja està guanyada abans de començar. L’engany dels estratagemes, la invisibilitat i la dissimulació, la rapidesa i l’adaptació, les aliances o el coneixement de l’enemic i de les pròpies forces són algunes de les claus d’una reflexió sobre la guerra amarada de metàfores com la de l’aigua, dúctil però invencible”.

L’exposició està dividida en tres àmbits, el primer dels quals esdevé un espai experiencial que acosta al visitant una selecció de les 17 frases més destacades del text de Sunzi i un audiovisual que recrea els sons i les imatges de la natura descrits.

Al segon àmbit, està disponible una entrevista enregistrada amb el Dr. Albert Galvany, traductor dels textos de L’art de la guerra del xinès al castellà, on parla de l’origen del llibre, de l’autoria i del seu context polític, històric i cultural, així com d’altres temes que complementen l’exposició. A més, amb l’objectiu d’il·lustrar el context polític, històric i cultural en el qual s’escriu L’art de la guerra, l’exposició presenta un mapa d’Euràsia amb els corrents filosòfics principals de l’Era Axial. També dibuixa una línia del temps en la que queden situats els fets històrics que ajuden a contextualitzar l’època i el context polític i cultural.

El tercer espai presenta exemples i derivacions de l’impacte que ha tingut el pensament de Sunzi fins a l’actualitat i, per acabar, els visitants poden posar a prova el seu pensament estratègic amb un joc interactiu que porta per nom “Els trenta-sis estratagemes” i veure una rèplica del llibre original de Sunzi, L’art de la guerra, i una pantalla on es mostra un recull de llibres que s’han inspirat en l’obra de l’autor xinès, situades en dues vitrines a la part final del recorregut.

A banda de l’exposició, s’estan organitzant activitats paral·leles, entre les quals destaquen un cap de setmana temàtic el 6 d’octubre al Castell de Montjuïc, amb conferència del comissari, tallers per les famílies i animacions.