Els centres tecnològics de la Federació Espanyola de Centres Tecnològics, Fedit, entitats privades dedicades a la investigació aplicada i desenvolupament tecnològic entre les quals es troba Eurecat, han acordat posar a disposició del Govern totes les seves capacitats tecnològiques, recursos i infraestructures en aquesta situació de crisi provocada per la pandèmia del Coronavirus. Així, a través del Ministeri de Ciència i innovació, els 35 centres pertanyents a Fedit han traslladat la seva determinació de posar al servei de l’Administració General de l’Estat els seus recursos humans i tecnològics, així com la seva capacitat de generació i explotació de coneixement en tots i cadascun dels sectors econòmics i socials en què operen. Més de 4.500 investigadors i tecnòlegs treballaran de forma coordinada en les prioritats marcades pel Govern per fer front als reptes que es posin de manifest en l’escenari actual i futur en els seus múltiples àmbits de la seva activitat i competència.

En paraules del seu president, Carlos Calvo, “els Centres Tecnològics d’Espanya aglutinen coneixement, capacitats i equipament per a escometre, de forma coordinada, qualsevol repte que ens demani el país. No hi ha hagut dubte, la totalitat del col·lectiu posarà tots els seus recursos al servei de les necessitats que determinin les diferents administracions de l’Estat. Suposarà una mobilització de coneixement tecnològic des del sector privat sense precedents a Espanya”.

En els propers mesos tots els sectors empresarials necessitaran un esforç important per tornar a reprendre el rumb de la competitivitat. Cal intentar evitar com sigui que aquesta situació posi fre a la seva capacitat per innovar, i els centres tecnològics com a palanca que poden mantenir l’R+D+I en el curt, mitjà i llarg termini, poden contribuir a liderar la sortida de la crisi i la recuperació de les empreses.