El Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) ha posat de relleu el potencial que ofereix la transferència de solucions tecnològiques basades en Intel·ligència Artificial en el teixit social i empresarial i ha refermat la importància d’accelerar l’adopció d’aquest àmbit tecnològic per consolidar Catalunya com un hub digital a nivell internacional.

Emmarcat dins de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, el CIDAI és una iniciativa publicoprivada que compta amb l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, everis, la Fundació i2CAT, Microsoft i SDG Group. Entre les seves primeres activitats destaca la coordinació tècnica del primer observatori per detectar i preveure futures epidèmies basat en Big Data i Intel·ligència Artificial, que s’ha posat en marxa el mes de juliol a Catalunya.

Per donar a conèixer els seus eixos d’activitat, el CIDAI ha organitzat un acte de presentació en format online, en el qual han intervingut el Director General d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco; el Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson; la directora per la Intel·ligència Artificial i la Indústria Digital de la Comissió Europea, Lucilla Sioli, i el director del CIDAI, Marc Torrent, a més de representants dels partners que prenen part de la iniciativa. També hi ha participat el co-fundador i CEO de BigML, Dr. Francisco J. Martín, que ha compartit les seves reflexions, després de fundar i gestionar amb èxit diverses empreses en territori nacional i als Estats Units.

La finalitat del CIDAI és consolidar un espai on la demanda avançada pugui conèixer de primera mà els avantatges de la Intel·ligència Artificial aplicada a molts sectors, a fi que tota la comunitat pugui veure i generar noves expectatives, nous models de negoci i nous llocs de treball basats en aquesta tecnologia en els propers tres anys.

Per fer-ho possible, s’inspira en el model de Centres de Competència dels Digital Innovation Hubs establert per la Comissió Europea i està configurat com un centre en xarxa al servei de les empreses i institucions. En aquest sentit, els eixos que vertebren el CIDAI són la utilitat i l’impacte, a partir del diàleg constant tant amb petites i mitjanes empreses com amb grans companyies i organitzacions de l’entorn per prioritzar i impulsar les iniciatives i tecnologies més rellevants.

Altres valors del CIDAI són l’excel·lència, la neutralitat i els principis ètics, amb el desenvolupament d’activitats i projectes liderats per experts en l’àmbit, amb vigilància tecnològica continuada i l’aplicació de bones pràctiques a nivell europeu i la proximitat, amb la idea d’inspirar, demostrar i fer més accessible l’estat de l’art per a les empreses i les institucions coordinant agents de tot el territori.

En conjunt, el CIDAI té com a objectiu la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar la innovació en els sectors estratègics del país, inclosos els serveis públics i el tercer sector, i la identificació de propostes tecnològiques innovadores provinents de recerca capdavantera en Intel·ligència Artificial, per difondre-les a empreses i institucions.

Potenciar l’ecosistema català d’Intel·ligència Artificial com un pol de referència internacional creant una comunitat connectada, activa i dinàmica que impliqui a la majoria dels agents és un altre dels objectius del CIDAI, que té també com a finalitat accelerar l’adopció de la Intel·ligència Artificial fiable en el món empresarial i a la societat, mitjançant projectes que demostrin el seu benefici i reduint les barreres existents.