El centre tecnològic Eurecat mostra aquesta setmana a la fira JEC World, l’esdeveniment de referència en l’àmbit dels compòsits que se celebra a París, una finestra d’avió que incorpora llums leds integrats durant el procés de fabricació mitjançant compositrònica, una tecnologia que permet desenvolupar elements estructurals lleugers i funcionals amb materials compostos.

D’acord amb la responsable de Desenvolupament Tecnològic de l’Àrea Industrial d’Eurecat, Mª Eugenia Rodríguez, “gràcies a la lleugeresa dels compòsits i l’electrònica impresa, amb la compositrònica és possible reduir de manera important el pes de components i grans estructures, així com disminuir els costos en els processos d’assemblatge amb la introducció de sensors durant la fabricació del compòsit”.

En concret, el prototip “consisteix en una estructura de compòsit polimèric d’altes prestacions que conté leds en el seu interior, proporcionant il·luminació d’ambient a la cabina mentre manté les propietats estructurals del compòsit”, explica el responsable de la Línia In Mold Electronics de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Iker Arroyo.

El sector aeronàutic “ha desenvolupat un interès exponencial en la compositrònica en els darrers anys per fer més sostenibles els desplaçaments d’aeronaus, gràcies a la destacada reducció de pes que aquesta tecnologia proporciona”, afegeix Iker Arroyo.

R+D en compòsits per a la sostenibilitat i la reducció de pes

Eurecat exhibeix també a JEC World innovacions en els àmbits de la sostenibilitat i l’economia circular, la reducció de pes i la Indústria 4.0, com biocompòsits a partir de teixits de lli i resines biobasades per al desenvolupament de peces sostenibles i lleugeres, amb aplicació a sectors com la mobilitat o l’esport, entre d’altres, ja que permeten reduir de manera important la petjada de carboni.

Aquests biocompòsits “han estat desenvolupats per diferents tècniques de fabricació, evitant l’autoclau i reduint així l’alt consum energètic i els temps de fabricació”, detalla Mª Eugenia Rodríguez.

En l’àmbit del reciclatge, destaquen projectes on s’han desenvolupat nous compòsits a partir de fibra de carboni reciclada i altres tipus de residus de compòsits, tant amb matriu termoplàstica com termoestable.

El centre tecnològic presenta també a l’esdeveniment demostradors d’aeroestructures de compòsit termoplàstic i termoestable desenvolupades amb tecnologies fora d’autoclau, en concret per termocompressió i RTM (resin transfer molding), en els quals ha liderat el desenvolupament integral del procés i on s’han dissenyat motlles sensoritzats per monitorar el procés i determinar els paràmetres òptims per a la fabricació.