El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha visitat aquest dimecres les instal·lacions del centre tecnològic Eurecat a Cerdanyola del Vallès per conèixer les tecnologies i els projectes en què està treballant actualment per promoure la recuperació industrial i tecnològica en el marc de l’actual crisi sanitària.

A la seu d’Eurecat, representants del centre tecnològic han presentat demostracions de diferents tecnologies en què ha estat treballant en els darrers mesos. De fet, Eurecat és soci, promotor i assessor de diferents empreses per a projectes dels fons NextGenerationEU.

Entre d’altres, s’han donat a conèixer tecnologies i projectes del centre tecnològic adreçats a resoldre els reptes que tenen actualment les empreses, a partir de solucions basades en la digitalització, els nous materials o la robòtica, a més d’espais com els laboratoris de bateries, de materials i d’injecció i la planta pilot de plastrònica d’Eurecat, capdavantera a nivell europeu. El centre tecnològic Eurecat aplega més de 650 professionals i dona servei a més de 1.600 empreses.

Entre les tecnologies que ha donat a conèixer durant la visita, es troba el projecte de robòtica cognitiva Flagship Ronous, que té per objectiu facilitar la interacció més natural i intuïtiva entre els robots i els humans. També s’han mostrat els dispositius de l’àmbit de la neurocirurgia cranial i espinal que desenvolupa Neos Surgery, així com la tecnologia pròpia de microinjecció per ultrasons d’Ultrasion, dues spin-offs del centre tecnològic. D’altra banda, també s’han presentat exemples en l’àmbit del laboratori, com ara la recerca en nous materials amb propietats anti-viricides i processos de desinfecció.

La directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, i el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero també han participat en la visita, que ha comptat amb la presència del president d’Eurecat, Xavier Torra; el vicepresident segon, Daniel Altimiras; del membre de la Comissió Executiva d’Eurecat Francesc Santasusana; del director general corporatiu i d’operacions d’Eurecat, Xavier López, i del director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey.

El conseller d’Empresa i Coneixement ha visitat també la seu de l’empresa catalana DICOMOL, especialitzada en el disseny i fabricació de motllos per a injecció. Es tracta de les noves instal·lacions de l’empresa DICOMOL, que compta amb un espai de 4.000m2 al polígon industrial de La Llagosta. L’empresa d’origen familiar fundada l’any 1979, està especialitzada en la fabricació i reparació de motllos per a injecció per sectors com el de l’automoció. La pime disposa actualment d’una plantilla de 35 treballadors i una facturació que ronda els 2 milions d’euros.

El conseller Tremosa ha remarcat la importància de la indústria en un context com l’actual. “Els països que han sobreviscut les crisis són els països industrials”, ha assegurat. “Ara tenim una crisi turística i sanitària, que afecta diversos sectors, però en canvi la indústria aguanta”, ha destacat. En aquest sentit, el conseller Tremosa també ha volgut reivindicar “el paper fonamental de l’empresari en la vida econòmica i social”. Pel conseller, “els líders socials són els empresaris que arrisquen els seus recursos en un futur incert, que creen llocs de treball i riquesa per a la societat”.

Durant el recorregut,  la directora general de DICOMOL, Estela Sánchez; el seu fundador, Francisco Sánchez, i el director comercial de l’empresa i vicepresident d’Eurecat, Daniel Altimiras, han presentat al conseller exemples de peces fabricades a les seves instal·lacions, així com diferents espais a la planta de la pime catalana, com la zona de producció, un espai d’exposició de productes, així com la sala de formació de què disposa l’empresa per a impulsar el coneixement i la formació professional de joves en aquest àmbit. DICOMOL també ha explicat diversos projectes en què està treballant actualment en col·laboració amb Eurecat per donar resposta a diferents reptes sorgits per la pandèmia.

L’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra; el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero; el subdirector general d’Inversió Industrial, Jordi Carbonell, i la presidenta de la patronal del sector metal·lúrgic (CENTREM), Alícia Bosch, també han participat a la visita.

PEU DE FOTO: El conseller Tremosa, durant la seva visita a Eurecat. (Autoria: Laura Gómez)