Conveni entre l’UdL i Eurecat per impulsar l’agricultura 4.0

Pàgina inicial/Corporatiu, Notes de premsa/Conveni entre l’UdL i Eurecat per impulsar l’agricultura 4.0

Conveni entre l’UdL i Eurecat per impulsar l’agricultura 4.0

La UdL i Eurecat col·laboren per convertir Lleida i Catalunya en un pol d’innovació en agricultura 4.0

  • La UdL i el centre tecnològic han signat un conveni de col·laboració que inclou la creació de la plataforma AgriTech Big Data i de la seu d’Eurecat a Lleida, combinant capacitats digitals i el reforç d’un laboratori industrial per a la maquinària agrícola.

  • L’agricultura 4.0 es presenta com un element de canvi fonamental en àrees crítiques de la seguretat alimentària, el desenvolupament de productes i la gestió integral de la cadena de valor agroalimentària.

  • La UdL i Eurecat col·laboraran per tal de liderar projectes tecnològics amb empreses i institucions en l’entorn del Parc Tecnològic.

  • L’ús de tecnologies facilitadores com els sistemes ciberfísics, l’Internet de les Coses i el Big Data pot esdevenir un pilar estratègic per a l’agricultura, per fer-la més rendible i més respectuosa amb l’entorn.

  • L’agroindústria representa el 3,6 per cent del PIB català i el 18,6 per cent del PIB industrial.

Lleida, 9 de març de 2017.- La Universitat de Lleida (UdL) i el centre tecnològic Eurecat impulsaran el desenvolupament de l’agricultura 4.0 a Catalunya, mitjançant el reforç d’un laboratori de maquinària agrícola destinat a millorar la monitorització i l’automatització dels processos productius i la plataforma Agritech Big Data, que introduirà l’ús de les macrodades per augmentar la rendibilitat de les explotacions i la productivitat del sector.

Aquest acord inclou també la creació d’Eurecat Lleida i ha estat subscrit avui pel rector de la UdL i president del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), Roberto Fernández, i pel president del centre Tecnio, Xavier Torra, que han coincidit en subratllar el paper fonamental de les noves tecnologies digitals i industrials en la transformació de l’activitat agroalimentària.

En aquest respecte, el rector de la UdL ha destacat que “la creació d’Eurecat Lleida és fonamental per assolir els objectius del Pla Estratègic de la UdL pel que fa a innovació i a la col·laboració amb el teixit empresarial”. Així mateix, ha subratllat que “l’accés dels grups de la Universitat a les tecnologies que ofereix Eurecat ha de possibilitar la posada en marxa de nous projectes que ajudin a la transformació econòmica del nostre territori”.

“Es considera que l’aplicació del Big Data pot esdevenir un pilar estratègic per a l’agricultura, per fer-la més rentable i més respectuosa amb l’entorn”, ha assenyalat el president d’Eurecat, que ha remarcat també que “la incorporació de tecnologies com l’Internet de les Coses, els sistemes ciber-físics o el Big Data al sector agroalimentari és una oportunitat per resoldre reptes com la gestió de recursos i de residus, l’optimització de processos i la sostenibilitat de la producció”.

L’acord entre Eurecat i la UdL s’inscriu en “L’Estratègia: Agricultura 4.0”, enfocada a la promoció de la innovació i de la recerca en àmbits diferents del sector agro, amb especial atenció a la maquinària agrícola, a l’agricultura de precisió, a les denominades tecnologies Smart Farm i a la implantació del Big Data a la producció agroalimentària.

La implementació de sistemes de gestió Big Data agroalimentaris, combinats amb eines d’intel·ligència artificial, permet la comparació complexa i detallada de les dades, el monitoreig en temps real i l’obtenció d’informació predictiva, que posa a les empreses en condicions de prendre decisions basades en fets per a gestionar i millorar el rendiment, tant de forma reactiva com predictiva.

Amb aquest objectiu, Eurecat Lleida, en col·laboració amb la UdL i els seus centres de recerca Agrotecnio i INSPIRES, i altres importants actors públics i privats del sector, donaran un nou impuls al centre Agritech Big Data, per transformar-lo en una plataforma clau d’adquisició, de gestió i d’anàlisi de dades complexes en la producció agroalimentària que doni suport a la indústria agroalimentària catalana.

Per aconseguir-ho, la UdL, Eurecat Lleida i la Paeria cooperaran en la posada en marxa de la iniciativa Agritech Big Data, en el desplegament de la seva oferta tecnològica i en el suport a les activitats que generarà.

En aquest sentit, és important destacar que AgriTech Big Data neix com una iniciativa oberta a la qual es podran incorporar tots els actors de l’àmbit acadèmic, científic i industrial de Catalunya.

Paral·lelament a l’impuls del Big Data, Eurecat, la UdL, la Paeria i GlobaLleida potenciaran el concepte AgroSmart perquè sigui una marca de qualitat i d’especialització que permeti fer de Lleida un model de referència en la gestió de la producció agroalimentària basada en les noves tecnologies.

En aquest sentit, Eurecat Lleida promocionarà la nova oferta de serveis, en col·laboració amb els principals actors involucrats en el territori, incloent el Parc, la UdL, la Paeria, les empreses de l’actual patronat del Maqcentre i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Eurecat Lleida impulsarà la innovació tecnològica al sector

La seu Eurecat Lleida es crearà a partir de la Unitat tecnològica Sistemes Intel·ligents de Gestió del centre tecnològic, amb presència en el territori des de 2011 i que és referent europeu en l’aplicació de Tecnologies de la Informació a la indústria, la gestió de l’energia i els recursos hídrics a nivell urbà, rural i industrial.

Aquesta unitat tecnològica concentra la seva activitat en l’aplicació de tecnologies digitals als sectors mediambientals i energètics, l’alimentació i la indústria 4.0, una especialització que “la fa ideal per a impulsar l’estratègia agricultura 4.0”, ha destacat el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López.

En aquest escenari, “la UdL i Eurecat col·laboraran per tal de liderar projectes tecnològics amb empreses i institucions en l’entorn del Parc Tecnològic, mitjançant els grups de recerca de la Universitat i d’Eurecat, amb especial atenció als àmbits estratègics definits en el marc del Pla de Recerca que té establert la UdL, que són l’Agroalimentació, la Tecnologia i la Sostenibilitat, la Biomedicina i el Desenvolupament, Social i Territorial”, segons ha destacat el vicerector de Política Científica i Tecnològica de la UdL, Albert Sorribas.

Aquest acord, que tindrà una vigència de tres anys, posa les bases per a la implantació de la nova revolució tecnològica en el sector agroalimentari, que representa el 3,6 per cent del PIB català i el 18,6 per cent del PIB industrial.

A més del president del Parc i rector de la UdL, i del president d’Eurecat, la presentació ha comptat amb Àngel Ros, vicepresident del Parc i alcalde de Lleida; Xavier López, director general corporatiu i d’operacions d’Eurecat; Albert Sorribas, vicerector de Política Científica i Tecnològica de la UdL, i Gabriel Anzaldi, coordinador d’Eurecat Lleida.

By | 2017-03-09T13:11:39+00:00 març 9th, 2017|Corporatiu, Notes de premsa|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Ets humà? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!