El centre de referència en R+D+I en bateries del sud d’Europa, BATTECH, participa aquesta setmana en la fira Battery Show Europe, que se celebra a Stuttgart, on mostra les últimes innovacions en l’àmbit de la mobilitat elèctrica, amb projectes dirigits al desenvolupament de bateries per a vehicles elèctrics més lleugers, sostenibles i lliures de materials crítics com el cobalt.

Impulsat i establert per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i pel centre tecnològic Eurecat, BATTECH aporta recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries amb l’objectiu de millorar la transferència de coneixement a la indústria en aquest àmbit, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i a la sostenibilitat per cobrir tota la cadena de valor de de les bateries com a centre referent d’R+D+i.

El promotor tecnològic de BATTECH, Alberto Gómez, destaca que aquesta unitat conjunta de recerca “cobreix de manera complerta des del desenvolupament dels materials que composen les cel·les, com a parts fonamentals de les bateries, fins a la integració de grans bateries a sistemes energètics i de mobilitat sostenible, així com també la segona vida i el reciclatge de les mateixes”.

En aquesta línia, el projecte europeu MARBEL, coordinat per Eurecat, desenvolupa un nou concepte de bateria més lleugera i sostenible, amb major densitat d’energia i temps de recàrrega més curts amb l’objectiu d’accelerar l’adopció del mercat massiu de vehicles elèctrics.

En aquest respecte, Alberto Gómez, que és també coordinador tècnic del projecte MARBEL, explica que, per aconseguir-ho, es dissenyarà, desenvoluparà i fabricarà un nou paquet de bateries compacte, modular, pensat des del seu inici pel seu segon ús i la seva reciclabilitat, de pes optimitzat i d’alt rendiment, “amb major vida útil i major eficiència energètica en la càrrega i l’ús de l’energia, incorporant un sistema robust i flexible de gestió de la bateria, així com de la seva càrrega ultra-ràpida”.

Per la seva banda, el projecte COBRA, liderat per l’IREC, desenvolupa un nou sistema de bateria únic, lliure de cobalt, que combina diverses característiques, com una densitat d’energia superior, un baix cost, l’augment de cicles i la reducció de materials crítics, amb l’objectiu de donar resposta a les deficiències que presenten actualment les bateries de vehicles elèctrics.

El coordinador de COBRA a l’IREC, Jordi Jacas, subratlla que “el cobalt és un material escàs i contaminant i estem molt a prop de poder substituir aquest element crític sense que això impliqui una disminució de les prestacions de la bateria”. A més a més, “invertim molts esforços en millorar la sostenibilitat mediambiental del sistema global per a reduir-ne la petjada de carboni”, afegeix.

Per a Jordi Jacas, la innovació impulsada en el marc del projecte “presenta una fàcil adaptació a les línies de producció i una major adopció al mercat, a la vegada que ajuda a enfortir la posició d’Europa en aquest camp”.