El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) coordina el projecte PLASTFUN, que desenvolupa tècniques i mètodes per a l’establiment, a escala industrial, d’una línia pilot de fabricació de peces injectades de plàstics amb superfícies que disposen de funcions avançades per al sector de l’automoció.

Les tecnologies desenvolupades es validaran en dos prototips industrials que mostraran, per una banda, la possibilitat de crear efectes lumínics integrats amb circuits impresos que contenen LEDs i, per altra, els avenços en la nanotexturització de peces amb sensòrica impresa integrada.

En paraules del director de la Unitat de Materials Plàstics d’Eurecat, Enric Fontdecaba, “l’ús d’aquesta tecnologia permet un nivell d’integració dels components que té com a resultat unes peces més lleugeres, més compactes i amb mides més reduïdes”. A més, un cop estigui completada la industrialització, “serà també més econòmica la seva producció”, afegeix.

El projecte PLASTFUN es desenvolupa a la planta pilot de Plastrònica d’Eurecat, situada a la les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès, que permetrà a empreses del territori desenvolupar nous productes amb aquestes tecnologies i adquirir el coneixement necessari per a la seva producció rendible.

“L’experiència en electrònica impresa i sensorització d’Eurecat permet a les empreses interessades afegir funcionalitats a les seves peces o productes i arribar al mercat de forma més ràpida i econòmica”, explica el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.

PLASTFUN és un projecte de la Comunitat RIS3CAT Indústries del Futur (IdF) coordinada per Eurecat amb la participació de Kostal, PTT, Autoadhesivos ZyR, Microrelleus, Flubetech, Isovolta, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), el Centre Nacional de Microelectrònica i l’Institut Químic de Sarrià. L’objectiu de la Comunitat RIS3CAT és consolidar un pol d’innovació líder en fabricació eficient i sostenible a Catalunya, mitjançant el desplegament d’una xarxa de capacitats i plantes pilot que han de servir per agilitzar i consolidar la cadena de valor de la R+D+i industrial.