El projecte europeu iWAYS, que compta amb la participació del centre tecnològic Eurecat, desenvolupa noves tecnologies de recuperació d’aigua i calor i sistemes de dades basats en els estàndards de l’Internet Industrial de les Coses (IIoT), per monitorar i optimitzar processos industrials que permetin recuperar fins a un 30 per cent d’aigua i calor del vapor de les xemeneies de les indústries i ajudar-les a reduir el consum d’aigua entre un 30 i un 60 per cent.

Els resultats del projecte, que s’exposa aquests dies a la fira IoT Solutions World Congress que se celebra a Gran Via, dotaran la indústria de sistemes de suport a la presa de decisions en temps real “per monitorar i controlar els processos de recuperació d’aigua i calor, i recomanar l’ús òptim de les fonts d’aigua disponibles en els processos, tenint en compte la quantitat i qualitat requerida gràcies a l’analítica de dades”, explica el cap de línia de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada, Edgar Rubión.

“El conjunt de tecnologies que s’implementaran permetran augmentar l’eficiència de la gestió de l’aigua mitjançant la condensació de gasos d’escapament, el tractament de l’aigua i la valorització de residus”, assenyala Edgar Rubión.

Els sistemes desenvolupats es validaran en tres casos d’ús d’indústries intensives en energia i recursos com són el sector ceràmic, el químic i de l’acer, per millorar l’ús de l’aigua en els processos industrials.

Eurecat lidera el disseny del sistema de monitoratge i control per a cadascun dels casos d’ús, mitjançant un sistema de gestió de dades al núvol basat en els estàndards de l’Internet Industrial de les Coses i les tecnologies facilitadores de la Indústria 4.0.

El consorci d’iWAYS està format per 19 socis de nou països europeus i la iniciativa compta amb el finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea en la convocatòria que té per objectiu preservar l’aigua mitjançant el reciclatge de les aigües industrials.