La nova situació causada per la COVID-19 ha accelerat la incorporació de les noves tecnologies en l’àmbit dels esdeveniments, reunions i congressos, com han posat de manifest els experts que han participat en la jornada ‘Tendències en l’organització d’esdeveniments turístics’, celebrada en format online.

En aquest sentit, el director del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la URV, Salvador Anton Clavé, assenyala que “es pot aprendre de la combinació d’experiències virtuals i presencials i la innovació en aquest camp és creixent, però l’essencial segueix sent que els esdeveniments com a experiència social compleixin amb les expectatives que els seus participants hi dipositen”.

La jornada, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, ha comptat amb experts que han analitzat els reptes i les oportunitats que la COVID-19 ha generat en la indústria dels esdeveniments turístics.

“La crisi sanitària ens ha posat a prova aïllant-nos dels altres i això ens ha fet evidenciar que el factor humà cada cop és més important en les organitzacions”, assegura el CEO d’Event Management Institute i fundador de l’agència Torrents & Friends, Raimond Torrents.

Per la seva banda, la meeting architect a Kenes Group, Rosa Garriga, indica que les principals tendències del sector dels esdeveniments són les que s’identifiquen en altres àmbits, com “un increment de l’interès pel benestar, les polítiques de responsabilitat social corporativa, la col·laboració i la digitalització”. Els esdeveniments “cada cop incorporen més experiències que ressonin amb els valors de la marca i captivin els seus participants”.

La jornada ha inclòs una taula rodona que ha comptat amb la participació de la directora de Congressos del Santander Convention Bureau, Carmen Sampedro; la directora d’Esdeveniments al Madrid Marriott Auditorium Hotel & Conference Center, Cristina Egido; i el Program Manager a 5G Barcelona, Tomeu Sabater, que han analitzat els principals elements de la clau de l’èxit en la celebració d’un esdeveniment, sota la moderació de Susana González del Costa Daurada Convention Bureau.

D’altra banda, una taula rodona sobre la reinvenció de l’oferta en aquest nou context, formada per la Meetings & Events Director España de NH Hotel Group, Maria Rey; el director del Málaga Convention Bureau, Francisco Quereda; i la directora del Catalunya Convention Bureau, Sònia Serracarbassa, ha analitzat els reptes i les oportunitats del sector des de les seves experiències, amb la moderació de la directora d’Institutional & Business Events d’Eurecat, Gemma López.

Davant la situació de la pandèmia que ha portat a reinventar-se amb nous formats d’esdeveniments digitals, híbrids o virtuals, la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Marta Farrero, remarca que “la necessitat de socialitzar i el desig de conèixer-nos no desapareixerà i haurem d’aprendre a transitar cap aquest futur de presencialitat, que a hores d’ara encara és incert”.

Taller de turisme pràctic sobre l’organització d’esdeveniments digitals

Per aprofundir en les eines i recursos disponibles per facilitar el disseny i l’organització d’esdeveniments en línia o híbrids, aprofitant les noves tecnologies per adequar el sector dels esdeveniments a l’entorn virtual, s’ha organitzat també el taller de turisme ‘L’organització d’esdeveniments digitals. Eines i recursos’.

Aquest tindrà lloc el 25 de novembre amb dues sessions per a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, i se celebrarà en format online amb les places limitades.

Impartit per la meeting architect a Kenes Group, Rosa Garriga, el taller tractarà tècniques per aconseguir implicar els assistents de forma virtual, les plataformes més adequades segons el tipus d’esdeveniments, com monetitzar esdeveniments digitals i les limitacions i avantatges dels esdeveniments digitals i híbrids.