El vicepresident d’Eurecat, Daniel Altimiras, ha assumit la Presidència del centre tecnològic per un mandat de quatre anys, període en el qual ha manifestat el seu compromís de “seguir treballant en l’impuls de la innovació tecnològica amb impacte en la competitivitat de l’empresa, la sostenibilitat i el benestar de la societat, davant dels actuals reptes econòmics, socials i mediambientals”.
Daniel Altimiras substitueix en el càrrec a Xavier Torra, que ha estat president d’Eurecat des de 2015 i que enguany ha complert els dos mandats en la Presidència, tal com preveuen els estatuts del centre tecnològic. Durant aquests vuit anys, Eurecat ha iniciat la seva trajectòria i s’ha consolidat com a centre tecnològic de referència, amb un total de 55,8 milions d’ingressos l’any 2022, un equip de 750 professionals i més de 2.000 clients de tots els sectors, dels quals el 71 per cent són petites i mitjanes empreses.
“Eurecat és l’aliat del teixit econòmic i social per competir en un mercat global exigent, on és important ser fort en tecnologia i ser sostenible”, ha destacat Daniel Altimiras, que ha posat en relleu la seva vocació “de sumar per continuar fent d’Eurecat un referent en la transferència de tecnologia a nivell català, espanyol, europeu i internacional, amb la finalitat d’arrelar la indústria al territori i generar ocupació de qualitat”.
Per la seva banda, Xavier Torra ha subratllat “la generositat i esforç que ha fet possible que Eurecat sigui un centre tecnològic potent i significatiu en l’àmbit de la innovació, reconegut pel món tant privat com públic” i ha mostrat el seu convenciment del “paper cabdal d’Eurecat perquè empreses i institucions activin el seu potencial innovador”.
Trajectòria de Daniel Altimiras
Llicenciat en Gestió Empresarial (BSM) per la Queen’s University of Belfast i diplomat en Ciències Empresarials per IESE, Daniel Altimiras és empresari i directiu de Dicomol, empresa industrial familiar del sector del tooling i transformació del plàstic, on lidera les àrees de desenvolupament de negoci i internacionalització. Ha estat vicepresident d’Eurecat des del 2016 i és membre del Directori d’Eurecat LATAM. Des de Dicomol, ha col·laborat en molts projectes de desenvolupament tecnològic i innovació en cooperació amb diverses unitats tecnològiques d’Eurecat.
Molt implicat en l’associacionisme empresarial des de fa més de 25 anys impulsant la creació d’aliances i xarxes col·laboratives, ha estat president i actualment és vicepresident d’ASCAMM (Associació Catalana d’Empreses de Motlles i Matrius) i de FEAMM (Federación Española de Asociaciones de Moldes y Matrices). És membre de la Junta de Govern de la UPM (Unió Patronal Metal·lúrgica) i col·labora com a assessor expert a la Junta d’AMEC (Associació d’Empreses Industrials Internacionalitzades). Ha participat en el Consell d’Administració d’empreses de sectors diversos com l’alimentació, la cosmètica professional i el comerç, entre d’altres.
Eurecat, innovació tecnològica al servei de l’empresa i de la societat
A Catalunya, Eurecat compta amb 11 seus, repartides entre les seves instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, i disposa també d’una seu a Xile, que acull Eurecat Latam, que aporta serveis a tot Llatinoamèrica. Amb àrees d’especialització industrial, digital, biotecnològica i en sostenibilitat, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 181 patents i 10 spin-off, les quals sumen una facturació de 14,6 milions d’euros.
Eurecat és líder en captació de fons competitius d’R+D+I, amb un total de 31,7 milions d’euros l’any 2022. És la primera organització privada catalana en retorn de l’Horitzó 2020 i la quarta a nivell espanyol. Així mateix, Eurecat és el centre de recerca i de tecnologia espanyol amb més participacions en Digital Innovation Hubs finançats pel programa H2020. En aquet sentit, ha aconseguit 78 milions d’euros de retorn en el programa H2020 Horizon Europe entre 2014 i 2022.
En la seva activitat, Eurecat col·labora amb més de 500 organitzacions a nivell mundial i desplega aliances estratègiques amb agents del sistema d’R+D+I, per exercir un rol dinamitzador com a pont entre el món global del coneixement i l’empresa, amb l’objectiu de donar resposta a les seves necessitats d’innovació i impulsar la seva competitivitat.
Especialització tecnològica
L’activitat d’Eurecat abasta la recerca aplicada i el desenvolupament tecnològic, els serveis tecnològics avançats, la consultoria tecnològica, la formació especialitzada, la valorització i la transferència de coneixement en quatre grans àrees d’especialització.
L’Àrea Industrial es concentra, majoritàriament, a les seves seus de Cerdanyola, Mataró, Manresa, Girona i Tarragona i abasta des dels materials avançats i els nous processos de fabricació, la impressió funcional i els dispositius integrats, la robòtica col·laborativa i cognitiva, fins als teixits funcionalitzats, la química, la modelització i la simulació multifísica, i la innovació de producte.
L’Àrea Digital està ubicada, principalment, a les seus d’Eurecat de Barcelona i Lleida i compta amb unitats tecnològiques especialitzades en Intel·ligència Artificial Aplicada, Computació Quàntica, Data Science & Big Data Analytics, Ciberseguretat, Tecnologies Multimèdia i Salut Digital. Per la seva banda, l’Àrea de Biotecnologia està situada a Reus i està integrada per unitats tecnològiques en matèria de Nutrició i Salut i Ciències Òmiques. L’Àrea de Sostenibilitat està a la seu d’Eurecat a Manresa i compta amb unitats especialitzades en Aigua, Aire i Sòls i en Energia, Residus i Impacte Ambiental. La Línia de Canvi Climàtic està situada a Amposta i la seu d’Eurecat a Vila-seca acull l’activitat d’Eurecat vinculada a l’àmbit turístic i digital.
Ecosistemes d’innovació i aliances estratègiques
Eurecat impulsa iniciatives tant tecnològiques com sectorials, davant la necessitat de crear i vertebrar ecosistemes d’innovació i la importància de generar referents tecnològics per al futur del territori. Algunes d’aquestes iniciatives col·legiades que busquen integrar el valor dels diferents agents de l’ecosistema són el centre en R+D+I en tecnologia de bateries Battech; el Centre en Ciències Òmiques (COS), i el Metal Digital Manufacturing juntament amb el Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). En els darrers anys, Eurecat també ha auspiciat el Centre of Innovation for Data Tech & Artificial Intelligence (CIDAI), el CoE in Tourism Innovation i el Centre en Resiliència Climàtica.
També compta amb aliances i xarxes d’R+D amb l’EIT Culture & Creativity, la Xarxa de l’Hidrogen, la Plataforma conjunta en tecnologies dels aliments, FormPlanet Test Bed i Reimagine Textile, entre altres exemples. A més, a nivell de Digital Innovation HUBs, està present en iniciatives relacionades amb Big Data, la robòtica aplicada i la intel·ligència artificial, entre altres àmbits.