Datathon sobre la qualitat de l’aire a Barcelona

  • Seixanta científics, analistes de dades, estadístics i matemàtics preocupats pel medi ambient es reuniran el proper cap de setmana al CCCB disposats a millorar el sistema de predicció de la qualitat de l’aire a Barcelona.

Barcelona, 17 de gener de 2018.- Amb motiu de l’exposició Després de la fi del món, que es pot visitar fins al 29 d’abril de 2018 al CCCB, BCN Analytics, Barcelona Supercomputing Center, Big Data CoE d’Eurecat, Leitat i el mateix CCCB organitzen la primera Datathon sobre qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona.

Dissabte 20 de gener de 10 a 20 h i diumenge 21 de gener de 10 a 14 h seixanta científics, analistes de dades, estadístics i matemàtics preocupats pel medi ambient es reuniran al CCCB disposats a millorar el sistema de predicció de la qualitat de l’aire a Barcelona, així com la seva comprensió.

L’objectiu de la datathon és intentar millorar un model predictiu de la qualitat de l’aire de Barcelona a partir de l’observació de les dades recollides en set estacions de la ciutat.

En total hi participaran 12 equips, cadascun d’ells format per 4 o 5 persones. Els membres dels equips provenen de disciplines diverses: matemàtiques, estadística, econometria i altres àmbits semblants. Tots ells tenen experiència en el tractament de dades amb models estadístics i amb eines d’analítica avançada.

El dataset que se’ls proporcionarà conté informació del sistema de pronòstic de qualitat de l’aire CALIOPE (www.bsc.es/caliope) i les dades d’observacions proporcionades per la xarxa EIONET (https://www.eionet.europa.eu/) dels anys 2014 i 2015 de diòxid de nitrogen (NO2) amb valors horaris.

Jurat

El jurat de la datathon estarà format per membres de les entitats coorganitzadores: Manuel Bruscas, cofundador de BcnAnalytics, apassionat a transformar les dades en informació útil i coneixement, activista contra el malbaratament de menjar i coautor del llibre Los tomates de verdad son feos; Dídac Fortuny, doctor en física expert en canvi climàtic, actualment treballa com a data scientist a Holaluz i com a professor en el màster d’energies renovables i sostenibilitat energètica d’UNIBA; Carlos Pérez García-Pando, doctor en enginyeria mediambiental que, després de passar vuit anys com a investigador a la NASA, ha tornat a Barcelona per dirigir una Càtedra AXA i el Grup de Composició Atmosfèrica del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i la recerca del qual se centra en la contaminació atmosfèrica i el seus impactes sobre el clima, els cicles biogeoquímics i la salut; el 2017 ha rebut el premi Agustín de Betancourt y Molina de la Real Academia de Ingeniería per les seves aportacions en l’àmbit dels riscos mediambientals; Marc Torrent, doctor en sistemes descentralitzats que porta un bon grapat d’anys impulsant i participant en projectes de recerca i innovació en l’àmbit de les TIC en general i en l’analítica de dades en particular, i que des de fa tres anys lidera el Centre d’Excel·lència de Big Data de Barcelona amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un gran hub d’innovació en l’àmbit de les dades a escala internacional, i Salvador Lladó, doctor en microbiologia ambiental i biotecnologia que actualment treballa en el centre tecnològic LEITAT; la seva recerca està focalitzada en microbiologia aplicada a processos industrials i/o agrícoles amb l’objectiu de reduir-ne la petjada de carboni.

Premis

La datathon atorgarà dos premis:

Premi Accuracy a l’equip que construeixi el model amb més precisió: 2.000 € per a l’equip i una acreditació per al Mobile World Congress per a cada membre.

Premi a la Creativitat a l’equip que aporti noves idees o noves conclusions a partir del conjunt de dades proporcionat: 1.000 € per a l’equip i una acreditació per al 4YFN, programa de Mobile World Capital Barcelona, per a cada membre.

Programa

Dissabte 20 de gener

La datathon s’iniciarà a les 10 h i s’acabarà a les 20 h i tindrà lloc a la Sala Raval del CCCB. Hi haurà menjar i begudes per als participants.

Diumenge 21 de gener

9.00 h: Benvinguda + esmorzar

10.00 h: Presentació dels resultats per part de cadascun dels equips (màxim 4 minuts per presentació + 4 minuts de preguntes)

11.45 – 12.30 h: Deliberació del jurat / cafè

12.30 – 14 h: Lliurament de premis

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al gabinet de premsa d’Eurecat, a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630425169.