Demostren la viabilitat d’elaborar rajoles ceràmiques a partir de sorres procedents de la fosa

/, Sostenibilitat/Demostren la viabilitat d’elaborar rajoles ceràmiques a partir de sorres procedents de la fosa

Demostren la viabilitat d’elaborar rajoles ceràmiques a partir de sorres procedents de la fosa

El centre tecnològic Eurecat-CTM ha coordinat el projecte LIFE FoundryTile, el qual ha permès demostrar amb èxit la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica de la valorització de les sorres de fosa com a matèria primera per a l’elaboració de rajoles ceràmiques en substitució de matèries primeres naturals.

El projecte ha suposat “una demostració pràctica dels beneficis de l’economia circular i de la simbiosi industrial, en particular”, segons destaca Mireia Taules, responsable de projectes de la Unitat de Sostenibilitat del centre tecnològic.

FoundryTile ha abordat “la problemàtica ambiental derivada de l’elevada demanda de recursos naturals en el sector ceràmic i de la gestió de sorres i fins generats en la indústria de fosa fèrria”, que en l’actualitat suposen més de 300.000 de tones a l’any a Espanya, més de la meitat de les quals són dipositades en abocadors, precisa Mireia Taules.

La implementació de la solució proposada suposaria la valorització d’unes 260.000 tones anuals de subproductes de fosa a nivell sectorial en el conjunt de l’Estat, corresponents a més del 85 per cent dels subproductes generats anualment, i un descens d’emissions d’aproximadament 8.500 tones de diòxid de carboni a l’any.

D’acord amb Frederic Clarens, responsable de la Línia d’Ecologia Industrial de la Unitat de Sostenibilitat, aquestes noves aplicacions de les sorres procedents de la fosa “comporten beneficis en la preservació de recursos naturals, així com en l’increment de la seva valorització com a residus” , a més de revertir en la generació de nous models de negoci, en la reducció de la petjada ambiental i en l’augment de la competitivitat de les empreses dels sectors de la fosa i el ceràmic.

Durant el projecte FoundryTile, s’han determinat els percentatges de substitució dels subproductes, sorres i fins per a quatre tipus de rajoles ceràmiques. A escala industrial, s’han produït més de 800 metres quadrats de rajola de cocció blanca i gres porcelànic arribant a percentatges del 5 per cent de substitució en proves pre-industrials amb sorres i fins pre-tractats.

FoundryTile, que és el resultat de tres anys d’investigació, ha estat cofinançat pel Programa LIFE de la Unió Europea. A més de Eurecat-CTM, ha comptat amb la implicació de l’Associació d’Investigació de les Indústries Ceràmiques (AICE-ITC), l’Associació de Fonedors del País Basc i Navarra (AFV), l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER) i Grupo Euroatomizado.

By |2018-12-03T10:45:23+00:00Desembre 3rd, 2018|Notes de premsa, Sostenibilitat|0 Comentaris
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!