L’empresa PAL Robotics ha desenvolupat en col·laboració amb Accerion els robots mòbils TIAGo Conveyor i TIAGo Delivery per al seu ús en hospitals com a assistents del personal sanitari per al repartiment de safates de menjar als pacients o d’altres materials com a resposta a la pandèmia de la COVID-19, dins d’un projecte que la companyia robòtica ha dut endavant amb el suport del centre tecnològic Eurecat, en el marc del hub d’innovació europeu DIH-Hero.

Desenvolupats en només dos mesos, els robots TIAGo Delivery i TIAGo Conveyor s’han testejat a l’Hospital Municipal de Badalona i a l’Hospital Clínic com a part dels esforços per fer front a la COVID-19, a fi d’ajudar al personal sanitari a poder centrar-se en tasques essencials, millorar l’eficiència i reduir la necessitat d’interaccions socials en tasques rutinàries.

Un dels robots desenvolupats és TIAGo Conveyor, que està equipat amb un transportador per portar safates d’aliments a pacients en quarantena, amb la finalitat de minimitzar els contactes personals. En aquest cas, el robot utilitza un transportador accionat perquè la safata d’aliments es pugui transferir automàticament a una taula o als mobles de l’habitació.

L’altre robot adaptat, el TIAGo Delivery, està equipat amb una caixa forta i té com a objectiu transportar mercaderies sensibles que només haurien de ser accessibles per al personal autoritzat, com medicaments, subministraments mèdics i mostres de sang. D’aquesta manera, només el personal autoritzat amb els codis d’accés adequats té accés a la caixa forta per carregar-la o descarregar-la.

El projecte ha rebut finançament del hub d’innovació europeu DIH-Hero, una xarxa europea d’innovació formada per centres de referència en robòtica aplicada a la salut, a la qual participa Eurecat, per accelerar la implementació d’innovacions tecnològiques en l’àmbit de l’atenció sanitària, dins d’una convocatòria específica sobre COVID-19 per explorar quines necessitats mèdiques es podrien satisfer de manera adient adaptant les solucions existents.

D’acord amb el cap d’Intra-logistics de PAL Robotics, Jordi Pagès, “el principal repte del projecte era que la majoria dels robots mòbils automatitzats actuals operen en grans magatzems i fàbriques, mentre que en un hospital els robots han de navegar per passadissos estrets, amb molta gent”.

Per dur endavant la solució, PAL Robotics i Accerion “han estat treballant junts per proporcionar als robots TIAGo Base una navegació més sofisticada, gràcies a la càmera Triton d’Accerion, que percep característiques del sòl que passen desapercebudes a l’ull humà”, subratlla Pagès.

Els robots TIAGo Delivery i TIAGo Conveyor utilitzen la tecnologia de localització Triton d’Accerion. A l’escanejar el pis de l’hospital, el sistema proporciona una precisió submilimètrica sense infraestructura i funciona en entorns hospitalaris dinàmics.

Segons assenyala Jordi Escuder, de la unitat de Digital Health d’Eurecat, el centre tecnològic “ha actuat com a mentor de PAL Robotics en el desenvolupament dels robots i com a nexe entre l’empresa i la xarxa europea”, donant suport al projecte amb l’experiència d’Eurecat i, en particular, els coneixements de les unitats de Digital Health i Robòtica.

En aquest sentit, Daniel Serrano, director de la unitat de Robòtica d’Eurecat, afegeix “és la nostra missió col·laborar i ajudar a empreses a innovar en noves aplicacions de robòtica en sectors estratègics com és la salut i la gestió hospitalària intel·ligent“.

En paraules de la gerent de projectes de la UE de PAL Robotics, Sarah Terreri, “PAL Robotics participa en més de 15 projectes col·laboratius, en camps com la salut i la vida assistida en entorns”.

Aquests projectes “aporten l’avantatge de permetre’ns aplicar investigacions a situacions del món real. Gràcies al projecte DIH-Hero, hem estat capaços de desenvolupar solucions actualitzades aquí per donar suport a la sanitat i als hospitals”, apunta.

Teniu més informació aquí:

https://www.youtube.com/watch?v=o8vujaDJXcY