El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte 6MWT+, que ha desenvolupat un nou sistema per millorar el monitoratge de l’evolució de malalties neuromusculars cròniques, mitjançant la integració de sensors biomecànics en el test de la marxa de 6 minuts o 6MWT (per les seves sigles en anglès 6 Minutes Walk Test), la prova funcional estàndard que s’utilitza en els hospitals per al seu control i seguiment.

El nou sistema, anomenat WalkTest+, es troba en fase de validació molt avançada mitjançant una sèrie de proves pilot en dos hospitals de referència mundial, com són l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el Centre Neuromuscular de Copenhaguen, en què s’han integrat diferents sensors que permeten una valoració funcional biomecànica completa de la marxa, centrats en la Distròfia Muscular de Duchenne i Becker i en la Distròfia Muscular Miotònica, que en el conjunt d’Europa afecten al voltant de 360.000 adults i 56.000 nens.

En el cas de WalkTest+, “l’innovador del projecte és que manté el protocol actual de marxa que està implantat als hospitals, al mateix temps que li aporta un plus, mitjançant la seva sensorització, per donar més informació i més objectiva al facultatiu”, explica el director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles.

“Els dos pilots clínics desenvolupats es troben en la fase final i s’han obtingut resultats molt prometedors”, assenyala Miralles, que posa en relleu que “ja han mostrat interès altres hospitals, a nivell internacional, per implantar el sistema”.

El test 6MWT consisteix en mesurar els metres que és capaç de caminar un pacient en 6 minuts. Es tracta de les proves funcionals estàndard per al seguiment de patologies neuromusculars, cardiorespiratòries o la pèrdua de funcions físiques associades a l’envelliment, entre d’altres.

La sensorització del test permet “utilitzant tècniques no invasives aplicables al dia a dia del professional clínic, mesurar amb detall variables biomecàniques relacionades amb l’evolució de la patologia”, com són el pols, la cinemàtica, l’activació muscular i la distribució de la pressió plantar, afegeix el responsable del grup de Biomecànica de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Sebastian Idelsohn.

Amb aquesta innovació, “és possible monitorar l’evolució d’una àmplia gamma de patologies que afecten la mobilitat dels pacients per poder personalitzar i millorar els tractaments i, en última instància, la qualitat de vida dels afectats”, prossegueix Idelsohn.

Per aconseguir-ho, detalla, el programari WalkTest+ “oferirà un sistema portàtil fàcil d’utilitzar que complementarà el test estàndard amb un conjunt complet i objectiu d’indicadors que proporcionen una mesura sòlida de l’estat del pacient, independentment de la seva motivació, cansament o entrenament”, el que revertirà en “l’optimització de la valoració del tractament en la pràctica diària i en els assajos clínics de nous fàrmacs”.

El projecte 6MWT+ compta amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia en Salut (EIT Health), la major xarxa d’innovadors en salut a Europa recolzada per la Unió Europea. Eurecat coordina el projecte i ha desenvolupat el dispositiu des d’un punt de vista tecnològic, mentre que l’Hospital Sant Joan de Déu i el Centre Neuromuscular de Copenhaguen lideren l’avaluació del sistema, i GENESIS Biomed lidera el desenvolupament de negoci, regulació i accés a mercat en col·laboració amb el Laboratori d’Economia Aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona i Eurecat. Per la seva banda, l’associació Duchenne Parent Project Espanya brinda el punt de vista dels pacients i cuidadors i participa en el disseny del conjunt i la validació.

Dia Mundial de la Conscienciació de Duchenne

Eurecat col·labora amb el Departament d’Innovació de l’Associació Duchenne Parent Project Espanya (www.duchenne-spain.org/), que busca millorar la qualitat de vida dels nens que pateixen la malaltia mitjançant les noves tecnologies. En ocasió del Dia Mundial de la Conscienciació de Duchenne, l’Associació Duchenne Parent Project Espanya s’uneix a la campanya de conscienciació mundial, que implicarà la il·luminació en vermell d’edificis emblemàtics de tot el món i que a Barcelona inclou a la Sagrada Família i la Torre Glòries, entre d’altres. La informació de la campanya està disponible en aquest link.