El centre tecnològic Eurecat, la Diputació de Barcelona i la startup Treematernity faran donació de centenars de cinturons de monitoratge d’embarassades d’un sol ús que han desenvolupat conjuntament, per a evitar la reutilització de les corretges tradicionals i la càrrega bacteriana que això comporta, amb la finalitat de contribuir a la prevenció de possibles contagis del coronavirus a les unitats materno-infantils dels hospitals.

La fabricació de les corretges de monitoratge, que s’anomenen Belty, s’està duent a terme a les instal·lacions de l’Escola de Teixits de Canet de Mar, de la Diputació de Barcelona, i està adreçada a la producció de fins a 3.000 unitats per part d’Eurecat, que aporta també els materials, per poder fer efectiva la donació en els propers dies, dins d’una operació que serà coordinada pel Departament de Salut de la Generalitat.

Treematernity és una startup de la Universitat Rovira i Virgili creada per tres llevadores de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre, que han millorat el sistema de subjecció dels transductors materno-fetals que s’utilitzen per monitorar els fetus en diferents moments de l’embaràs. Treematernity i Eurecat han desenvolupat conjuntament els nous cinturons d’obstetrícia i actualment col·laboren en la implantació en el mercat del producte, que ja està patentat per part de la startup.

Més de deu hospitals de tot l’estat espanyol han testat els cinturons i tots ells han acreditat la major eficàcia i nivell d’higiene que ofereixen, per les seves millors prestacions a nivell d’ús, llibertat de moviment, eliminació de marques o lesions a la pell i reducció del nombre de reajustaments i dels minuts de pèrdua de senyal.

El monitoratge fetal extern és la prova més extensa en la pràctica clínica per a valorar el benestar fetal abans i durant el treball de part i enregistra la freqüència cardíaca fetal i la dinàmica uterina a través d’uns transductors que se subjecten amb unes gomes o corretges a l’abdomen de la mare.

El cinturó Belty ha guanyat premis i reconeixements per part de la Diputació de Tarragona, del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, així com el premi Philips-Fame a la innovació en les pràctiques assistencials de les matrones, entre altres.