L’empresa Denvelops juntament amb el centre tecnològic Eurecat han ideat un prototip de tèxtils híbrids arquitectònics que afegeixen noves funcionalitats a les façanes dels edificis en l’àmbit de l’energia i la il·luminació, a més d’aportar més eficiència, sostenibilitat, innovació, adaptabilitat i disseny.

Com indica l’arquitecte i el CEO de Denvelops Jaume Colom, l’objectiu del projecte era demostrar que aquest tipus de solucions i funcions, gràcies al nou sistema constructiu de tèxtils híbrids desenvolupat per Denvelops, “són totalment viables i competitives”. En aquest sentit, explica que “els texTILES són 100% d’origen digital, cosa que permet customitzar milers de dissenys diferents sense sobrecostos” i això amb un procés d’acoblament mínim, “en un entorn 100% industrialitzat, que possibilita materialitzar aquests dissenys de la forma més econòmica i eficient possible”.

El prototip d’aquesta nova pell arquitectònica implementada a Igualada per Eurecat i l’empresa Denvelops afegeix al sistema patentat de façanes penjants noves tecnologies lumíniques i fotovoltaiques que podran incorporar als seus projectes despatxos de prescripció, enginyers, arquitectes, interioristes o constructores que busquin solucions alternatives més competitives, així com empreses de serveis amb edificis corporatius com ara hotels, centres comercials, hospitals o centres esportius, entre d’altres.

“És un producte molt innovador per la seva lleugeresa i facilitat de fabricació i instal·lació i que, alhora, obre moltes possibilitats en el disseny de façanes”, assegura la responsable de la Unitat d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica d’Eurecat, Irene Ràfols.

La solució lumínica desenvolupada aconsegueix un efecte lluminós innovador amb LED puntuals i difusors penjants de silicona transparent que permeten múltiples dissenys i una distribució de la llum personalitzada, en funció de les característiques arquitectòniques de l’edifici i de les seqüències que es volen assolir.

Aporta així mateix una il·luminació modificable, funcional i estètica, que permet dotar d’identitat l’edifici, a través d’un dels elements destacats com és la façana, a més d’incrementar la sostenibilitat de la il·luminació exterior, reduint el consum elèctric i la contaminació lumínica.

Al projecte també s’han dissenyat panells solars de quatre cèl·lules que s’integren al sistema de connectors penjants Denvelops i generen energia que es redistribueix directament a l’edifici. Son panells a mida, estètics i harmoniosos que s’integren a qualsevol façana.

Es tracta d’un sistema de construcció industrialitzada off site, és a dir, la producció de components es realitza fora de l’emplaçament definitiu i genera menys residus, aconsegueix temps d’obra més curts i és fàcil d’instal·lar, mantenir i reciclar.

Amb la filosofia Lean Construcció, els tèxtils híbrids es fabriquen gairebé sense minves ni deixalles i la seva versatilitat i construcció modular sobre estructura permet opcions úniques, adaptades, personalitzades en disseny i prestacions.

El projecte de desenvolupament i innovació dels tèxtils híbrids Denvelops, amb una inversió de 378.000 euros i finançat pel Centro para el Desarrollo Tecnológico y la Innovación (CDTI), està liderat per l’empresa Denvelops i compta amb la participació d’Eurecat, mitjançant el departament d’Innovació de Producte i Simulació Multifísica, de Seed Studio i de l’Institut de Tecnologia de la Construcció (ITeC).