Afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat de les destinacions i de les empreses turístiques, mitjançant la investigació aplicada, la innovació, la transferència del coneixement i serveis d’intel·ligència competitiva. Aquest és l’objectiu del centre d’excel·lència CoE in Tourism Innovation, una iniciativa público-privada adreçada a tota la cadena de valor, al conjunt de la societat i als residents de les destinacions turístiques, que ha estat promoguda pels principals actors del sector i que gestionarà Eurecat.

El sector del turisme representa el 10 per cent del PIB mundial i a Catalunya suposa més de l’11 per cent del PIB i prop del 14 per cent de l’ocupació, amb més de 400.000 llocs de treball. De cara als propers anys, afronta desafiaments des del punt de vista de la descentralització, de la diversificació, de la desestacionalització i del negoci, així com una necessària aposta per la sostenibilitat, amb la minimització de l’impacte social i  un augment de la innovació que inclogui diversitat de segments, productes i mercats, la incorporació de tecnologies i l’emprenedoria.

En aquest context, la finalitat del CoE in Tourism Innovation és ajudar a potenciar la innovació i el desenvolupament tecnològic com a instruments per a l’eficiència en la gestió de les empreses i les destinacions i la sostenibilitat. Amb aquest objectiu, impulsarà la generació de projectes innovadors i fomentarà la internacionalització de les solucions desenvolupades, mitjançant la col·laboració amb empreses i organitzacions capdavanteres internacionalment. També buscarà afavorir l’intercanvi de coneixement i la generació de noves iniciatives amb un programa regular d’activitats de promoció i de divulgació, publicacions i esdeveniments de referència, a més de donar suport a destinacions i empreses en la planificació estratègica, sostenible i responsable de productes, serveis i polítiques.

Per aconseguir-ho, s’han implicat des del començament la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes, els ajuntaments de Barcelona i Vila-seca i empreses líders del sector. Trobareu més informació sobre el CoE in Tourism Innovation en una amplia entrevista al seu gerent, Ignacio de las Cuevas, publicada en aquest mateix newsletter, on anticipa també les tendències que marcaran el futur de l’activitat turística.

Aquest primer número de gener inclou, a més, continguts que parlen de les tendències industrials que marcaran la pauta aquest 2020 i d’un projecte de gamificació per afavorir hàbits saludables en els menjadors escolars. Els avanços en la fabricació de peces plàstiques amb funcionalitats avançades per a l’automoció i el desenvolupament del primer implant biofotònic per administrar proteïnes terapèutiques a pacients amb esclerosi són altres dues innovacions que us apropem i que mostren les capacitats d’Eurecat en àmbits capdavanters i enfocats a la competitivitat del nostre teixit econòmic i empresarial i al progrés social.

Xavier Torra

President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya